Рецепти за щастие със "София Мел": брашното, което носи вкус, традиция и празнична атмосфера

  • 3 280
  • 160
  •   2
Отговори
# 135
  • София
  • Мнения: 783
Любим на всички в къщи е щрудела. Кори за баница завити с плънка от настъргана ябълка с канела, захар и масло. Когато се изпече поръсвам с пудра захар и сервирам с ванилов сладолед.

# 136
  • Мнения: 5 065
Медени коледни

яйца - 2 бр.
мед - 1/2 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
канела - 1 с.л.
брашно - 400 - 450 г
пудра захар - 200 г
белтък - 1 бр.
лимонов сок - 2 ч.л.

# 137
  • Мнения: 813
На Коледа обожавам да приготвям тиквеник. Правя си настъргана тиква на заготовки във фризера и като ни се хапва вадя тиквата да се разтопи за около 30 мин, кори за баница поръсвам със захар, канела и тиква, намазвам с масло и пека за около 20 мин.

# 138
  • На морето!
  • Мнения: 6 876
Щрудел с ябълки, дюля, тиква, локум и орехи обожаваме всички. Подслаждам леко с мен и задължително обилно намазвам с масло, за да ухае още по-добре.

# 139
  • Мнения: 1 033
Традиционната солена баница
3-4 яйца
1/2 пакетче бакпулвер
1/2 кофичка кисело мляко
сирене
малко сол
маргарин или масло по малко
олио за намазване тавата и отгоре баницата
2 по 2 кори разделям предварително, намазвам тъничко със сместа и увивам и редя в табвата. Ако остане от сместа намазвам баницата с нея отгоре. Пека на 180 градуса до златисто.

# 140
  • Мнения: 81
Милинки със сирене

Необходими продукти
   •   480 г брашно
   •   1 пакет суха мая (11 г)
   •   200 мл прясно мляко
   •   150 мл топла вода
   •   6 с.л. олио
   •   1 ч.л. захар
   •   1 ч.л. сол
   •   70 г масло (разтопено)
   •   200 г сирене, натрошено



Приготвяне
   1.   Затоплям леко млякото. Слагам в него маята, захарта и 1 с.л. брашно. Оставям да шупне.
   2.   Пресявам брашното, добавям солта и правя кладенче.
   3.   Изсипвам шупналата мая, олиото и топлата вода. Замесвам меко тесто.
   4.   Оставям да втаса, докато утрои обема си.
   5.   Разточвам кора около 0.5–0.6 см.
   6.   Намазвам с по-голямата част от разтопеното масло и поръсвам сиренето.
   7.   Навивам на руло, режа на охлювчета и ги подреждам в намаслена тава.
   8.   Намазвам отгоре с останалото масло.
   9.   Пускам студена фурна на 180°C и пека около 30 минути, до златисто.
   10.   Топли ги намазвам леко с масло

# 141
  • София
  • Мнения: 1 946
Баница с газирана вода или лимонада:
кори за баница - 1 пакет (готови)
сирене - 500 г натрошено
кисело мляко - 1/2 кофичка, висок процент
яйца - 4 бр.
сода бикарбонат - 1 ч.л
олио
масло - 75 г
газирана вода - 1 ч.ч
сол - на вкус

# 142
  • Мнения: 342
Много прекрасни неща подготвяме и обичаме- баници, тиквеници и щрудели, меденки и сладки, но любимата част за мен са питките. Ето и любимата ми рецепта за питка с масло:
Необходими продукти:

42 гр. жива мая
1 с.л. захар
50 гр. брашно
150 мл. топло мляко
900 гр. брашно
1 ч.л. сол
3 яйца - на едното отделяме жълтъка + 1 с.л. прясно мляко за намазване
20 мл. олио
250 мл. топла вода
80 гр. разтопено масло

Тава размер 30 см.
Пече се 30 минути на 170 С.

# 143
  • Мнения: 5 475
Много обичаме баклава, но е много калорична затова я правя веднъж в годината на Коледа. Рецептата е стандартна, единствената разлика е, че за плъкната освен орехи, слагам и 1-2 с.л. пшеничен грис. След това изпичам сиропирам. Опитайте, става много вкусно, дори и за тези които не обичат грис.

# 144
  • Мнения: 544
Студените дни предразполагат за повече печива. Обожаваме всякакви баници, солени, сладки.

# 145
  • Мнения: 29
Всички любими рецепти вкъщи включват брашното на София мел 🥰
Споделям любим коледен сладкиш:
3 яйца
1 кисело мляко
250гр захар
1/2 чаша олио
1 ч.л. сода
450гр брашно София мел
Сладко от портокал
Портокалови стъготини

Разбивам захарта и яйцата, след това добавям всичко, без сладкото!
Намазвам тавата с мазнина и изсипвам половината смес. Пека до готовност.
След като е готово, изчаквам да изстине.
Отгоре добавям цялото голямо бурканче със сладко, и върху него изсипвам останалата част от сместа. Изпичам, оставям да изстине и после се борим за най-голямото парче 🤩

# 146
  • Мнения: 396
Любимият коледен кекс с ябълки, тиква и канела
400г тиква
3 яйца
150 г захар
250 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 пак. ванилова захар
1 ч.л. канела
4-5 с.л. олио
орехови ядки
2 настъргани ябълки
По желание могат да се добавят стафиди или други сушени плодове.
Приготвям кекса в хлебопекарна- месене, изпичане. Обикновено импровизирам с различни добавки, сполучливо се получава и с парченца шоколад, но тиквата, ябълката и канелата дават достатъчно богат вкус и наслада за всички сетива- обожавам аромата на печена тиква и канела❤️🎄❤️

# 147
  • Пловдив
  • Мнения: 273
Любимо сладко изкушение през студените месеци в къщи е виенски щрудел с богата плънка и много масло. С топка сладолед или бита сметана за разкош.

# 148
  • плевен
  • Мнения: 597
На Коледа обожавам да приготвям -      Сърчица с фурми
Съставки:
• 200 г паста от фурми
• 100 г едро смлени орехи
• сусам за овалване
• тъмен шоколад
• малко бял шоколад за декорация
Приготовление:
 Смесете пастата от фурми с орехите, за да получите тесто.
 Оформете тестото на две или повече саламчета.
 Оваляйте в сусам.
 Направете малки вдлъбнатини върху всяко парче да стане като сърчице.
 Напълнете вдлъбнатините с тъмна шоколадова глазура и декорирайте с малко бял шоколад.
 Оставете да стегне, след това нарежете на порции.

# 149
  • Мнения: 2 218
Любимият ми КЕКС С ИЗВАРА:
300 гр брашно
150 гр краве масло
330 гр захар
260 гр извара
3 яйца
200 гр стафиди
1 ч.л.бакпулвер
2 с.л. пудра захар за поръсване

Разбиват се размекнатото краве масло и захарта.
Добавя се изваратаи се разбива до еднородна смес.
Добавят се яйцата, бакпулвера, стафидите, хубаво се разбърква сместа.
Слага се и брашното.
Готовото тесто се изсипва в намаслена форма.
Пече се на 160 - 185 гр. в течение на 55 - 60 мин. За готовност се проверява с дървена клечица. Готовият кекс се охлажда малко във формата и се преобръща върху поднос. Като изстине, се поръсва с пудра захар.

Общи условия

Активация на акаунт