Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 10

• 4 990
  • 121
  •   1
Отговори
# 75
  • Mostly in my mind
Ще се радвам да споделиш снимки от Локоротондо. Simple Smile

# 76
  • Казанлък
За съжаление снимките не могат да покажат цялата картинка, затова предпочитам да правя видео, но все пак ето няколко снимки от мен

# 77
Приказно е . Сама ли си пътувате ?

# 78
  • Казанлък
Приказно е . Сама ли си пътувате ?
Благодаря!
Да, сама пътувам. Днес пътувах в автбуса и не можех да откъсна очите от красотата отвън. Маслинови градини, лозята, овощни градини… всичко е толкова подредено и някак е много хармонично. Много зеленина и е пълно с цветя! Направо не ми се вярва, че е краят на декември. Със сигурност ще се върна тук да обиколя и другите градчета.

# 79
Аз да кажа за зоосафарито. Стигнахме все пак. С влак отидохме от Бари до Фасано. Тъкмо слязохме и се чудехме с какво да се придвижим до парка, и гледаме точно на изхода на гарата едно бусче за парка, стои и чака такива като нас. Натовари ни заедно с още една жена с дете, обшо 6 души, и ни закара. Уговорихме се в колко часа искаме да ни върне на гарата. Не ни взе пари, явно си влиза в цената на входа. Платихме си за разходка сред животните с тяхно бусче. Смятам, че напълно си заслужава. Спира при всички животни и който иска, може да храни жирафи и др подобни. За мен най-вълнуващо беше влакчето при павианите, въпреки невъобразимата смрад (може да си купите фъстъци от кафето на входа и да ги храните, но те си се катерят по влакчето с кеф и без допълнителен стимул). Имаше и коледно "село" с дядо Коледа, с който децата може да се снимат. Не знаех, че има разни влакчета и подобни атракциони, които се доплащат 3 евро на возене. Доколкото се ориентирах, сега паркът работи само събота и неделя и през празничните дни.

# 80
Привет на всички и честита Коледа!
Тази година успяхме с жената да отделим първите 2 седмици на юни за почивка в южна Италия. Пътувахме с кемпер, почти всички забележителности в Пулия обиколихме. Пропуснахме Бари, така се наложи, живот и здраве се надявам да наваксаме по късно.
Трябва да спомена и една дестинация, която много ни впечатли, природният резерват Гаргано. Невероятна красота, северната част на полуострова е рай за сърфисти, ветровити плажове. А в градчето Виесте има както ветровити, така и тихи плажове. Улучихме и празника на свети Антонио, празничното шествие, само по телевизията сме виждали подобно нещо.
В последствие отидохме на юг в един чудесен къмпинг Riva di Ugento. Плажът беше страхотен, уж най известните плажове като Пунта Прошуто бяха неугледни в сравнение.
Идеята за една незабравима ваканция дори директно с полет от България до Бари или още по добре Бриндизи и кола под наем. Предварителна резервация на бунгала в къмпинга е препоръчителна, най добре извън сезона, края на май до към средата на юни.
Цените в заведенията са доста ниски, литър много добро местно вино 6-8Е.
Оттам има възможност за дневни разходки към близките забележителности, плажове, както и Лече, Галиполи, Санта Мария и др. Задължително излет с корабче 3-4 часа, невероятни пещери и заливи с кристално чиста вода. При Санта Мария се срещат Адриатическо и Йонийско морета, Малдивите на Италия.
Видяхме и пожари, макар и толкова рано, но те обикновено се правят умишлено заради болести по маслинови дървета.
Толкова много маслинови насаждения не бяхме виждали, зехтина оттам е просто с невероятно качество.
Пак ще се ходи, просто иска поне 2 седмици, понеже е далече.
Обичаме Италия, следващия път може би до Сицилия, но Пулия ни завладя. Изненадах се на жителите на тази област, това са потомци на древните гърци, оттам са дошли. Страшно много приличат на героите от Илиада и Одисея, с гърбавите носове.
Весели празници!

PS: Забравих нещо, пътните знаци са като че ли само за туристите. Ограниченията са примерно 50 значи не трябва да се надвишава 100. Един италианец ни вози и ни обясни, полиция не видяхме през тези 2 седмици. Wink))

Последна редакция: чт, 25 дек 2025, 14:59 от keleme555

# 81
Здравейте и от мен. Обмисляме януари връщане отново в Бари, за да посетим Матера и Фазано, дали ще работи второто?
Искаме да заведем детето.

# 82
Здравейте и от мен. Обмисляме януари връщане отново в Бари, за да посетим Матера и Фазано, дали ще работи второто?
Искаме да заведем детето.

Вероятно е да работи само уикендите, доколкото им се ориентирам от таблицата с календара. За всеки случай им пишете (най-отдолу на страницата има опция "изпрати съобщение"). На мен ми отговориха по месинджър в рамките на същия ден.

# 83
Започвам да чета и ще питам някои неща и аз.

Буквам полети за Бари за 2-6 май, да го съчетаем с почивния ден и ваканцията, която ще имат децата в тяхното училище.

По това време на годината почти лято ли е или по-скоро късна пролет?

# 84
  • София
...Буквам полети за Бари за 2-6 май, да го съчетаем с почивния ден и ваканцията, която ще имат децата в тяхното училище.

По това време на годината почти лято ли е или по-скоро късна пролет?
По-скоро късна пролет и съвсем удачно време за посещение на района. Вероятно ще е приятно топло за дневни разходки с летни дрехи, слънчево. Ако вали, ще е за кратко. Жеги над 30° са възможни, но не и много вероятни. Вероятно следобедните часове ще са отлични за плаж, но морската вода по-скоро ще е още студена.

# 85
Щом вече имате билети, ще прецените по краткосрочната прогноза преди да заминете. Нормалните градуси са около 20-22 максимум.

# 86
  • Велико Търново
Ciao!
От 02.04 до 6.04 сме в Бари с приятелско семейство. Общо сме 5 възрастни и три деца на по 6,7 г. Ще спим близо до централната гара в Бари.
Измислих следния план, моля ви, помогнете ми с практични корекции Simple Smile
02.04 - кацане на летище Бари около 15ч, настаняване и разходка в града привечер
03.04 - фазано с влак до там и бус за сафари или да наемем два рент а кара?
След сафарито дали ще можем да направим разходка до алберо бело, какви са възможните транспорти ако не сме с рент а Кар?
Връщане в Бари
04.04 - с влак до монополи и полиляно и обратно в Бари
05.04 - с влак до матера и обратно в Бари
06.04 - по обяд летим обратно
Как ви се струва?

# 87
Ciao!
От 02.04 до 6.04 сме в Бари с приятелско семейство. Общо сме 5 възрастни и три деца на по 6,7 г. Ще спим близо до централната гара в Бари.
Измислих следния план, моля ви, помогнете ми с практични корекции Simple Smile
02.04 - кацане на летище Бари около 15ч, настаняване и разходка в града привечер
03.04 - фазано с влак до там и бус за сафари или да наемем два рент а кара?
След сафарито дали ще можем да направим разходка до алберо бело, какви са възможните транспорти ако не сме с рент а Кар?
Връщане в Бари
04.04 - с влак до монополи и полиляно и обратно в Бари
05.04 - с влак до матера и обратно в Бари
06.04 - по обяд летим обратно
Как ви се струва?
Личното ми мнение е, че е по-добре до Фазано да идете с влак, тъй като се пътува лесно и бързо (аз бих си отделила цял ден, особено ако сте с деца). Рент а кар-а бих го ползвала до Матера и Алберобело, тъй като влаковете, които гледах, пътуваха около два часа и до двете дестинаци. Обаче не мога да кажа как са опциите за паркиране там, да не ви подведа. Другите дестинации с влак са ОК. Децата до 11г. не плащат билет за влак.

# 88
  • Mostly in my mind
Ние пътувахме с влак до Фазано. Разгледахме всичко и дори там обядвахме. Според мен цял ден няма смисъл. Отидохме към 10 и до 14 часа бяхме готови и хванахме влака за Полиняно. Как се прави връзка Фазано-Алберобело няма идея.

# 89
До Матера и Алберобело е по-бързо да се пътува с автобус, около 1 час е и е удобно. Автобусите към Бари обаче са следобедни. Според това колко време искате да сте там, може да ползвате влак за навръщане, със сигурност има опции в по-късните часове. А и ще отморите след обикалянето цял ден Wink

Общи условия

Активация на акаунт