Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 10

• 5 765
  • 143
  •   1
Отговори
# 60
  • Mostly in my mind
Моля някой да ми каже от коя спирка в Локоротондо тръгват автобуси за Алберобелло и Бари. Гледам на карта има няколко спирки, но не виждам никакви подробности.
Ние го хванахме от пътя буквално. Никъде не видях да има обозначение за спирка. От другата страна на улицата имаше пекарна/сладкарница, а в съвсем в близост беше стария град. Отбелязаното с тикче е спирката, точно отсреща е сладкарницата

# 61
Гледам зоосафарито, че ще работи на 21 и 22.12. Обаче в сайта не мога да се ориентирам как и какви билети да купя. Доколкото разбирам, паркът ще е във формат Коледно село, не с животни. Някой с пресни отзиви и съвети?

# 62
  • Гражданин на света
Гледам зоосафарито, че ще работи на 21 и 22.12. Обаче в сайта не мога да се ориентирам как и какви билети да купя. Доколкото разбирам, паркът ще е във формат Коледно село, не с животни. Някой с пресни отзиви и съвети?

И ние пътуваме живот и здраве в събота с идеята на 21 да посетим сафарито. И аз се интересувам за билетите?

# 63
Пак гледах сайта, май онлайн не продават билети. А работят само уикендите и се притеснявам да няма много народ и да не идем и да ни върнат, че ще е голяма драма (за децата).

# 64
  • София
На мен ми е интересно как работи посред зима сафари с топлолюбиви животни? Не ги ли прибират? Да, там зимата е мека, но все пак...

Ще чакам да споделите. Simple Smile

# 65
Ще споделя непременно, само да стигнем.

# 66
Нашето пътуване ще бъде март месец за 4 нощувки. Искам да направя вече програмата и затова ще помоля за малко помощ. Още се колебая дали четирите нощувки да са в Бари или да ги разделя, две някъде другаде и две в Бари? Как примерно да ги разделя? Искаме да обиколим Матера, Полиняно а Маре, Алберобело може и нещо допълнително ако успеем и е по път.  Като за сега май ще се движим с влаковете или рейсове, няма да е рента кар. Та вие каква програма бихте направили за четири нощувки?

# 67
  • София
Матера е красива и интересна вечер по тъмно. Аз, само заради тази вечерна разходка бях резервирал нощувка при последното посещение, заслужава си.
В твоята ситуация бих резервирал една нощувка в Матера и останалите в Бари. А коя къде, зависи от часовете на полетите ти.

Но ако не ти е толкова важна разходка по тъмно, то март вече е по-дълъг деня и е достатъчно времето за разходка дори и с прибиране към Бари вечерта.

# 68
dete2, не знам в каква конфигурация ще пътувате, дали с деца, часове на полетите, интереси и тн. Мога да споделя нашата кратка програма с три нощувки от месец май миналата година. С уточнението, че ние бяхме с много ранен полет на отиване (6 сутринта) и късен на прибиране(21ч) и общо взето разполагахме с 4 пълни дни, двама възрастни без деца.

Ден 1:
От летището с автобус се придвижихме директно до Матера. Автобуса потегля в 09:15 сутринта - тоест около 2ч си го почакахме на летището, които оползотворихме за кафе/кроасан и тоалетна. За мен лично това беше по-добрият избор от влак до Бари Чентрале и оттам влака до Матера, тъй като по този начин се печелеше едва половин час време, за сметка на несигурността дали ще стигнем навреме за да направим връзката. Първата ни нощувка беше в Матера и ви съветвам, ако искате да посетите града, да му отделите и една нощувка. Не че не е красиво и през деня, но нощем точно се усеща магията му. Ние спахме в саси Баризано, не бих препоръчала мястото, че беше доста влажно и студеничко (пещера е, знам, но все пак), но си беше автентично преживяване, което ще си спомняме.
Какво хапнахме в Матера и ни хареса:
Panificio Paoluccio - фокачи (изключително вкусни)
Tipicamente - сандвичи (много ни хареса този със свинско - Peccato Originale)

Ден 2:
Рано сутринта (към 7 мисля беше) си взехме същият автобус обратно до летището. Оттам с влакчето до Бари Чентрале и автобус до Локоротондо. В Локоротондо обядвахме в La Pizzeria (евтино и вкусно), поразходихме се из тесните улички. Много е симпатичен града, и много удобен за съчетаване с Алберобело, с автобус пътувахме и до него за около 10 минути. За Алберобело аз бях леко предубедена преди да тръгнем. Да, туристическо е, пълно с хора, но има чар. Ако сте с деца, ще им хареса - сякаш си в приказка. Особено вечер, като се поизпразни от дневните посетители. Тук имахме и супер късмет с настаняването, защото като бонус ни настаниха в цяла къщичка труло със супер дворче и си взехме биричка, винце и фокача и вечеряхме под звездите между покривите на съседните трули.

Ден 3:
Сутринта към 8 имахме автобус до Монополи, пътува се час. След 2-3 часа разходка в Монополи, се запътихме към Полиняно а Маре. Двете също са много удобни за съчетаване в един ден. Съвсем различна атмосфера имат двете градчета -  и двете морски, но докато Монополи е по-спокоен, в Полиняно вече се усеща тълпата. То има и защо де, невероятни са гледките от терасите към скалите и морето. Последната нощувка решихме да бъде в Бари, за да можем да го видим и нощем. Избрахме си супер хотелче в старият град до катедралата Сан Сабино. С изключителен домакин, лично ни приготви закуска и изпрати на тръгване. Чувствахме се все едно сме на гости на приятел, не на хотел - много приятно ни стана.

Ден 4:

Посветихме деня преди полета на Бари, който остави малко смесени чувства у нас. Решихме, че ще ни е по-спокойно да сме на място преди самият полет наобратно.

Има и много други градчета, които трябва да се видят в района, но бяхме за пръв път по тези части от Италия, и така да се каже, заложихме на отъпкани пътеки.  Така и не стигнахме и до Лече, Остуни, Отранто, Галиполи.
Ако сте с деца, определено ще харесат Алберобело, сафарито във Фазано.

# 69
Май сте прави за Матера, че трябва да се види вечер и даже попаднах на много хубаво настаняване в Букинг с гледка към града и сасите.
Гусинга,  много добре ви се е получило и на мен ми се иска така по раздвижена програма. Ще пътуваме с две тинейджърки който са наясно, че ще е препускане и в началото са ентусиазирани, но вече след третия ден, като ги налегне умората стават непоносими.
И двата полета са рано сутринта, пристига се около 8.00 само че денят на пристигане е неделя. Дали ще можем да се придвижим безпроблемно до Матера? Мен май не ме влече много нощувка в Алберобело, а по скоро Монополи. Поради близостта му с Поляно а Маре. И след Монополи останалите две нощувки в Бари, предвид и ранния полет.

# 70
В неделя също има автобус от летището до Матера. Билети ние взехме оттук :

https://biglietteria.cotrap.it/#/ricerca/itinerari;idLocalitaPar … Aziende=;pagina=1

Иначе мисля на тийнейджърките ще им хареса и Монополи, и Полиняно.

# 71
  • София
Здравейте, някой да е бил за Нова година в Бари? Не очаквам купон и веселби като при нас, но има ли работещи заведения и магазини на 31.12? Полетът на обратно е на 1.01 много рано сутринта и се надявам влака до летището да е с нормален график. Благодаря!

# 72
  • Казанлък
Влаковете за Полиняно а Маре откъде тръгват? Че вече се омотах с тези гари )
От пероните на червената сграда?

# 73
  • София
От основната гара Бари Чентрале. Тази :

# 74
  • Казанлък
Благодаря, Rebel!

Да споделя и аз малко за моето пътуване. Пристигнах на 20 рано сутринта и хванах директен автобус за Матера в 9.15. Оставих багажа си в апартамента и тръгнах на обиколка. Матера много ми хареса, но бих иска да и отделя поне два дена… За съжаление, този път нямаше как. Вечерна Матера е красива, но беше много тиха и като че ли с малко светлини, може би заради сезона.
Не съм разбрала, че в неделя няма влакове, та на следващата сутрин се върнах отново с автобус до летището и оттам се предвижих с влак уж за по бързо. Втората нощувка беше планувана в Локоротондо. Да, обаче ударих греда. В кафе Дея ме отпратиха, казах, че няма автобус или места и да проверя на новата автогара. Оказа се, че оттам тръгват два автобуса на ден в посока Мартина Франка, тоест преминават през Алберобело и после Локоротондо. Единият е в 7.40 и следващия в 13.30. Наложи се да чакам там повече от два часа. За съжаление изпуснах влак до Полиняно/ Монополи с връзка за Алберобело/Локоротондо. Затова реших да тръгвам с директния автобус. Спрях първо в Алберобело, разгледах го много набързо и после в 16.15 хванах автобус за Локоротондо. Реших да нощувам там заради нашумялата коледна украса. Да, ама като видях какви реки от хора вървят към стария град, реших да поизчакам в апартамента си. Благо, че той беше само на няколко минутки от мястото на събитието, но все пак е на тихо място. Тръгнах около 8 вечерта, но още беше пренаселено, та се върна пак. Към 9 вече народа се поизмори, та на места се минаваше спокойно. Даже и снимки успях да направя ))) Наистина е много красива украсата. Заслужава си нощувката там. Сутринта отново се разходих на спокойствие из Стария град и в 12.40 си хванах директен автобус за Бари. Тук ще имам две нощувки и на 24 на обяд ще летя за България. Днес успях да се разходя из Стария град и вечерта минах да видя коледна украса из града. Много ми хареса, постарали са се доста. Улицата към гарата също е украсена добре. Утре все пак мисля да се разходя до Полиняно а Маре и следобяд още малко из Бари. Спрях в едно мило апартаментче в Стария град, на много е хубаво и тихо място. За първи път съм в региона и много ми хареса. Ще искам един ден да се върна пак.

Общи условия

Активация на акаунт