Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 10

• 4 691
  • 119
  •   3
Отговори
# 45
  • София
Ние бяхме на офисен тим билдинг с профи турс. Много добри са им гидовете за района. Препоръчвам Спаси.

# 46
Free, Полиняно и Монополи са много близо едно до друго. Ако искате преместете се на север,Барлета,напр. ...
Благодаря, и на мен ми изглеждаше така, но като си нямам идея как е в действителност...Joy

Погледнах Барлета и прочетох малко, но ми изскочи Отранто като опция за лежерни плажни дни.Grinning

Та комбинация Монополи (+ градчета наоколо за разглеждане) и Отранто (релакс основно)?
Видях, че трябва да се прекачаме от влак на автобус, но едва ли е някакъв проблем.

# 47
  • София
Отранто е приятно, старата част е съвсем компактна. За лежерна почивка ще в ок.
Принципно има и влакове до там, които в момента са заместени от автобус поради ремонт. До юни има много време

# 48
RebelHeart, благодаря.  Blush

Запазих 4 нощувки в Монополи, 3 в Отранто и 1 в Бари-последната, защото полетът ни е в 15 часа, и да не го мисля пътуването от Отранто с влакове и прочие, дали ще стигнем навреме.
Така ще имаме време да разгледаме и Бари вечерта и сутринта да пазаруваме сувенири.

Кои приложения за транспорт в Италия ползвате?

# 49
  • Mostly in my mind
Omio.

# 50
  • София
Билети и разписание по маршрутите Бари - Монополи, Монополи - Отранто и Отранто - Бари :  https://www.trenitalia.com/en.html
Ако решиш от Монополи да отидеш до Полиняно, Чистернино или Остуни - пак там.

Аз не препоръчвам Омио - там е по-скъпо за същите билети. Там може да се провери кои компании пътуват по даден маршрут, но и това не е напълно сигурно защото те показват само тези с които имат договор за посредничество.
Не е голяма надценката, но пак не виждам смисъл когато имаш официален канал за продажба на превозвача.

# 51
  • Перник
Привет на всички!
Приключи нашето пътуване до Бари и реших да напиша отзив, за да бъда и аз полезна на някого, така както и вие бяхте полезни на мен.
Пристигнахме рано в Бари в неделя - 7 ч. Излизайки от кацащи се тръгва към левия изход на летището, следвайки табелите за обществения транспорт. Слязохме по ескалаторите, в дясно на машините си взехме билети. Те са по 5,30 евро на човек, като деца до 10 г се возят безплатно по всички регионални линии и железопътни компании. След това тръгнахме по посока  на указанията за влака за центъра на Бари - Bari Centrale. Минава се през тунел, но има указания и на пода, директно се стига до машините за валидиране на билетите и за преминаване на перона. Пътува се за 15-20 мин до Bari Centrale. Гарата е голяма, но лесна за опознаване и ориентиране. След като слязохме на гарата, взехме билети за Монополи, но не от машинките, а от билетния център. За Монопили се взима влака на Trainitalia за Лече. Пътува се малко повече от 1 час, но е приетно, влаковете са чисти и доста бързи. Гарата на Монопили е на 10 мин от центъра. Лично мен този град не ме впечатли, може би неделния ден не беше най-подходящия за разходка там, преди обяд почти нищо не работеше, дори и закуска нямаше от къде да си купим. Там прекарахме не повече от 3 ч. и се върнахме в Бари. Настанихме се в един апартамент, който го препоръчвам за тези, които всеки ден се насочват към различни дестинации в Италия, намира се на 2 мин. пеша от гарата, при интерес ще дам координати. Вечерта се разходихме в Бари, който е напълно завладян от коледната атмосфера. Има базар на площад Алдо Моро и невероятно пищна украса навсякъде в града. Улучихме празненствата по повод празника на Св. Николай. Градът беше пълен, не преувеличавам като казвам, че дори беше претъпкан. Старият град е магнетичен вечер с коледната украса.
На следващия ден посетихме Алберобело, пътувахме с влак, но на компанията Ferovie Sud Est, която ползва само два от пероните на гарата до подлеза. Наподобяват нашите челни коловози на Централна гара в София. Влакът за Алберобело пътува до Полиняно и след това го насочват за Мартина Франка. Това беше малко объркващо, защото на билетния център, персоналът казва да се качваме на влак за Мартина Франка, пък такъв не излиза нито на таблата, нито на пероните. Просто следете да пише Polignano. Пътува се по-бавно по тази линия и малко по-дълго (почти 2 ч в посока). Алберобело е невероятно градче, страшно много ни хареса, приказно беше. На връщане не успяхме да си вземем билети за Бари, тъй като гарата е в ремонт и няма нито машини, нито билетен център, закупихме си ги от приоложението на trainitalia, докато пътувахме, защото кондуктора така ни посъветва. Относно пътуването до летището: хванахме първият влак в 4:56 от Bari centrale и много бързо минахме на проверките на летището, общо взето си повисяхме доста, докато отворят гейта.
Дано съм била полезна и ще бъда на линия за въпроси!
П.С.: настоящото разписание на влаковете е в сила до 13.12.2025 г.

# 52
  • София
Благодаря за споделеното 👍
Пътувайки от Алберобело за Бари с влака, как купи билети онлайн вече пътувайки? За вече заминал влак не се продават. За следващия ли купи?
Иначе, понеже ги няма малините, кондукторите са длъжни да продават във влака без надценка или глоба, но явно ги мързи. Те в тая компания FSE хич не си дават зор...

# 53
  • Перник
Благодаря за споделеното 👍
Пътувайки от Алберобело за Бари с влака, как купи билети онлайн вече пътувайки? За вече заминал влак не се продават. За следващия ли купи?
Иначе, понеже ги няма малините, кондукторите са длъжни да продават във влака без надценка или глоба, но явно ги мързи. Те в тая компания FSE хич не си дават зор...
За следващия влак взех, така се уточнихме с кондуктора. И на други хора така им каза, явно наистина не му се занимаваше да издава той.

# 54
От пътувалите скоро, може ли информация колко минути е пътуването с автобус 16 от летището до гарата в Бари?

# 55
Около час. Спирките са много, но не спира на всичките. Успяхме да го ползваме и на път за летището.

# 56
  • Бургас
И ние скоро пътувахме с автобус 16 от Бари до летището, около 25 мин по спомен, в никакъв случай не беше час

# 57
Няма час. Около 30 минути е, грубо. С влака е 15.

# 58
  • София
Около 45 минути е с 16. Изпробвано миналата седмица и в двете посоки.

# 59
  • Казанлък
Моля някой да ми каже от коя спирка в Локоротондо тръгват автобуси за Алберобелло и Бари. Гледам на карта има няколко спирки, но не виждам никакви подробности.

Общи условия

Активация на акаунт