Прекратяване на срочен трудов договор

• 140
  • 8
  •   2
Отговори
Здравейте, назначена съм на срочен договор. Имаме служителка в майчинство, която заема по-ниска длъжност от моята. Скоро разбрах, че се е дипломирала със същата специалност като моята, майчинството й ще свърши преди края на моя договор. Възможно ли е да ме освободят след нейното завръщане, въпреки че тя е на друга позиция?

# 1
Какъв ти е срокът на договора, какво пише в договора за прекратяването му, изпитателни срокове и пр.? Най-вероятно просто няма да те оставят да преминеш към безсрочен договор, ако не им трябваш, защото обикновено са повече разправии да ти го прекратяват, отколкото да го оставят да приключи.

# 2
Благодаря, имам още съвсем малко до края на изпитателния срок. Просто се чудех дали колежката с връщането си може да заеме моята позиция, предвид факта, че вече има съответната диплома за това. Допускам варианта и да ни разместят, защото и двете отговаряме на еднакви условия и сме взаимно заменяеми. На този етап тя има официален заместник, който би трябвало да си отиде след като се върне. Най-вероятно един от трима ни ще си отиде, защото местата са две.

# 3
Щом тя си има заместник, значи не планират директно да те освободят. По-скоро, ще освободят заместника. Важно е какво впечатление ще оставиш от работата си в изпитателния срок.

А по принцип, винаги може да решат да правят размествания, преназначавания и освобождавания. Не го мисли това, не се гипсирай, гледай си работата.

# 4
В изпитателен срок ли си, или на срочен договор? В изпитателен срок обикновено условията са такива, че работодател може без никакви усложнения да освободи служителя. Предизвестие и пр. има ли?

# 5
В изпитателен срок ли си, или на срочен договор? В изпитателен срок обикновено условията са такива, че работодател може без никакви усложнения да освободи служителя.
И двете. Все още не е изтекла частта с изпитателния срок, съвсем малко остава. Притесненията ми са, че майчинството на колежката свършва 3 месеца преди края на договора ми.

# 6
Да отбележа, че ако срокът на ТД е до 1 г., то изпитателният срок е 1 месец. Авторката следва да уточни какво е положението при нея.

# 7
3 месеца преди края на договора или преди края на изпитателния срок? Ако има още много от срока на самия договор, може да те махнат, ако това им е целта, още в изпитателния срок, защото после е по-сложно. Ако са 3 месеца до края на договора, и да искат да те махнат, сигурно ще изчакат да ти свърши срока на договора. А може и да не искат да те махат. Ако ти не искаш да те махат, гледай да се представиш в най-добрата си светлина. Колежка след майчинство вероятно често ще взима болнични заради детето.

# 8
кукумицинка, 3 месеца преди края на договора. Изпитателният срок ще го прескоча ( ако всичко е наред). Права си, че ако са ми вдигнали мерника, сега е момента да го направят, защото после имам още 2 години. Искрено се надявам да се получат нещата, защото полагам много усилия. Избягвам всякакви конфликти, именно за да успея да успея да се задържа за постоянно. Аз също съм с малко дете, поне към майки са благосклонни и болничните не са проблем. И един човек се справя с текущите задачи, макар и трудно. Работата винаги е била за двама души, въпросът е дали ще получи моето място ( със сигурност ще поиска) при тези обстоятелства около мен.
Благодаря за отговорите!

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 10:41 от Хелия

Общи условия

Активация на акаунт