✨ Коледна магия с Président: Сподели вкуса на празника и спечели награда!

  • 4 551
  • 279
  •   2
Отговори
# 195
  • Мнения: 87

Приготвянето на трапезата за Бъдни вечер с моята майка е нещо повече от обикновено готвене – то е най-съкровеният ритуал от детството ми. Още от малка, всеки 24 декември е бил посветен на този свещен процес.
Всяко постна ястие, от пълнените чушки до ошафа, не е просто рецепта, а урок, предаден с любов. Докато се трудим заедно в кухнята, аз не само научавам тайните на българската традиция, но и усещам дълбоката връзка между нас. Атмосферата, наситена с аромата на сушени плодове и тиха празнична възбуда, е моето убежище и символ на семейната топлина и приемственост.
Това време е безценно – то е мост между поколенията, който превръща една обикновена вечеря в спомен, който носи душата на моя дом.

# 196
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 13 923
Всички сладки или солени изкушения носят празничния дух, стига да са споделени с най-близките.
У дома на почит за празничната трапеза, наред с традиционните ястия, е един съвсем простичък грис-хайвер - идеално мезе към наливаното в чашите.

# 197
  • Русе
  • Мнения: 6 359
Сладки топчета с пълнеж от варено кондензирано мляко
Тези топчета са наистина вкусни и носят коледно настроение.
Можете да добавите сушени плодове или гъсто сладко към пълнежа. Експериментирайте с любимите си вкусове и съставки.



Продукти: 300 г пшенично брашно, 100 г царевично нишесте, 100 г, заквасена сметана, 100 г краве масло Président, 120 г пудра захар, 2 големи жълтъка, 7 г бакпулвер, 1 ч.л. екстракт от ванилия, 10 мл ром.
2 белтъка + 1-2 с.л. студена вода, 100 г бадемово брашно и 35 г пудра захар за овалване.
250 г сварено подсладено кондензирано мляко за пълнеж.

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180ºC.
Разбийте омекналото масло с миксер до пухкава смес. Добавете пудрата захар и разбийте до бледа и пухкава смес. След това при постоянно бъркане сложете един по един жълтъците.
Прибавете заквасената сметана, екстракта от ванилия, рома и разбийте с миксер до пълна гладкост. Сега поръсете царевичното нишесте и бъркайте с миксер. Трябва да получите гъста, не твърде течна смес.
Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията и го добавете към разбитата смес. Омесете меко, незалепващо тесто. Разделете тестото на 25 парчета. Разточете леко, сложете по 10 г варено кондензирано мляко към всяко парче и го оформете на топка.
Белтъците с водата разбийте на пяна. Смлените бадеми омесете с 35 г пудра захар.
Потопете всяко топче в разбитите белтъци, после оваляйте в бадемовото брашно.
Поставете върху тава за печене, покрита с хартия за печене, и печете в предварително загрята фурна за 15-17 минути. Трябва да са леко покафенели и напълно изпечени. Внимавайте да не ги препечете, защото може да се напукат.
Оставете топчетата да се охладят. Съхранявайте ги в кутия с плътно затварящ се капак или в хартиени торбички до 14 дни.

Добър апетит!

Може да използвате тази заквасена сметана.

# 198
  • Sofia
  • Мнения: 1 593
Коледа я свързвам с капамата, питката с паричка и коледните меденки, които си хапваме на празника.

# 199
  • Мнения: 58
Когато става въпрос за храна, Коледа я свързвам с меденки! Обожавам аромата на канела и джинджифил - толкова е уютно. От солените ястия може би баница или питка, но определено първосигнално се сещам за меденки!

# 200
  • Мнения: 1 220
Със сигурност тиквеник с халва и пълнени чушки с боб са първенците в нашето семейство. Двете ястия са по рецепти на двете ми покойни баби и много се радвам, че остава традиция и за моите деца.

# 201
  • Мнения: 117
Коледа свързвам с традиционна питка, приготвена с качествени продукти и много любов. Обожавам аромата й!

# 202
  • Мнения: 34
Не сме по сладкишите и затова правим солена торта. Блат от варени намачкани картофи, майонеза, пушено свинско филе нарязано, майонеза, руска салата, настърган белтък, майонеза, настърган жълтък, майонеза, настърган кашкавал. Всичко във форма за торта с ринг и отгоре украсявам по мой вкус.

# 203
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 734
Коледа свързвам с традиционна питка.

# 204
  • Плевен
  • Мнения: 321
Кажете ни с кое сладко или солено изкушение свързвате най-много празничния дух?
- Новогодишната баница със сирене и с паричка в нея и късмети от различни връхни дрянови клонки с пъпки по тях.

Споделете ни повече за него - снимка, рецепта или кратка история, която го прави толкова специално.
- Защото се поставя в центъра на празничната трапеза (маса) и в полунощ, точно след като часовникът удари 12 часа, баницата се разрязва и всеки лакомо яде и с нетърпение чака да попадне на своето късметче за Новата година. И всеки вярваше в него......

# 205
  • Мнения: 1 398
Коледа свързвам с домашно приготвени печива. В последните години аз приготвям празничните питки у дома и това ми доставя голямо удоволствие.

# 206
# 207
  • Мнения: 1 146
Свързвам Коледа с подаръците, времето със семейството и домашния уют, а за храна-естествено, така популярните меденки Simple Smile

# 208
  • София
  • Мнения: 887
Коледни сладки с канела и орехи.

# 209
  • Хасково
  • Мнения: 1 104
Коледа е преживяване с близките, не е толкова важна точно каква е храната на масата, а хората на тази маса! Нека бъдат споделени и топли празвиците на всички! И за да не остана без изкушение, което се слага на масата и свързвам Коледа с нея това е баклава.

Общи условия

Активация на акаунт