✨ Коледна магия с Président: Сподели вкуса на празника и спечели награда!

  • 765
  • 120
  •   4
Отговори
# 30
  • Мнения: 759
Спомням си рецепта и случка от времето на първите "официални" Коледи след промените през '89...

Правех постни сарми с домашни лозови листа, бях сама вкъщи.

По телевизията излъчваха онова прословуто предаване Ку-ку. Аз не повярвах на новината за авария.

Напълних сармите, подредих ги и ги сложих да се варят. Гледах телевия. Не след дълго започнаха да предават за изплашенните граждани.

По спомен сармите се бяха получили добре,

# 31
  • София
  • Мнения: 2 397
Дните преди Коледа са също празнични вкъщи, приготовленията, особено сладкишите, които приготвям с помощта на детето. Правим по традиция нашите Гъбки, които представляват мъфини - по традиционна рецепта, които пълним с крем, който също си приготвяме с масло Président! Слагаме им "шапчици" със стафиди и се получава това:
Скрит текст:
Скрит текст:

За масленият крем са необходими:
Краве масло Président - пакет
прясно мляко - 250 мл
3 яйца
захар - 200 г
ванилия - 1 бр.

Маслото се оставя да омекне на стайна температура. Яйцата се разбиват и се добавя захарта. Разбива се до бяло. Млякото се кипва и на тънка струйка се добавя в яйчената смес при непрекъснато бъркане. Сместа се загрява, без да кипне, при непрекъснато бъркане, до появата на леки мехури по повърхността. Сваля се от котлона и се охлажда до стайна температура. Омекналото масло се разбива на крем и при непрекъснато разбиване се добавя яйчената смес, като се добавя по една супена лъжица, разбърква се и се добавя следващата.

# 32
  • Мнения: 1 437
Кажете ни с кое сладко или солено изкушение свързвате най-много празничния дух?
Споделете ни повече за него - снимка, рецепта или кратка история, която го прави толкова специално.

Меденки, щолен и още много неща!
Споделям семейна рецепта за меденки на няколко десетилетия. За съжаление, авторката на рецептата вече не е жива, за да може да добави нейната история, затова споделям каквото имам записано:
60 гр мед
85 гр захар
25 гр масло
½ к.лъж. канела, карамфил и кардамон
 
Разбъркват се в касерола на слаб огън, докато се разтопи захарта.

Когато се охлади сместа се добавя 1 яйце L размер, 40 мл олио, ¼ ч.л. амонячна сода и ¼ ч.л. сода бикарбонат. Към тази смес се добавя 250 гр пресято брашно.
Тестото се размесва с още брашно върху подложка и се прибира в хладилник за 2-3 часа.

След като се оформи се пече на 180° за 8-9 минути. Когато се опекат меденките се покриват.

Приготвяла съм и къщичка, елхички и др. от същата смес.
Весело посрещане на празниците!

# 33
  • Мнения: 53
Сладкото изкушение със сигурност е тиквеникът, който правим традиционно.. а соленото е баницата, която ни събира на семейната трапеза. Сгушени в уют и топлината на коледния дух, сплотени, заедно да преосмислим изминалата година, всички положителни емоции, похапвайки от многобройните ястия на масата Simple Smile

# 34
  • Пловдив
  • Мнения: 10 527
Аромат на канела и джинджифил
първата доза от бисквитки вече е готова

# 35
  • Мнения: 2 740
Кажете ни с кое сладко или солено изкушение свързвате най-много празничния дух?
Коледни меденки
Споделете ни повече за него - снимка, рецепта или кратка история, която го прави толкова специално.
Специални са за нас, защото ги правим винаги заедно с трите ми деца, пускаме си празнични песни и се забавляваме. Това си е наша семейна традиция, когато свършат запретваме ръкави и отново правим.

Рецептата е на една моя съученичка, кулинарна инфлуенсърка Simple Smile
Скрит текст:
За тестото:
🔸яйца - 2 броя
🔸захар - 1 чаша
🔸мед - 1/2 ч. чаша
🔸олио - 160 мл
🔸канела - 1 пакетче от 8 г
🔸сода - 1 суп. л.
🔸оцет - 1 суп. л.
🔸брашно - 600 гр.
👩‍🍳 Начин на приготвяне:
1. Яйцата, захарта, медът, олиото и канелата се слагат в купа и се разбъркват. Накрая содата се гаси с оцета и се прибавя към сместа.
2. След това се добавя брашното и се замесва меко тестото, което трябва леко да лепне.
3. От тестото се късат парчета колкото орех. Аз си ги меря на кантара и си ги правя по 20 грама.
4. Топчетата се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути.
5. Тези меденки, които ще напълните с яйчения крем, трябва да са топли, когато ги издълбавате. След това двете половинки се пълнят с крема, слепват се и се овалват в орехи.
6. Другите меденки не се издълбават, те се мажат със сладко по избор, слепват се и също се овалват в орехи.
7. Готовите меденки наредете в кутии, които се затварят плътно. Съхранявайте ги в хладилника. Меденките са по-хубави на следващия ден.
За крема:
🔸прясно мляко - 500 мл.
🔸захар - 1/2 ч. чаша
🔸жълтък - 1 брой
🔸брашно - 4 суп. л.
🔸масло - 50 гр.
👩‍🍳 Начин на приготвяне:
Всичко без маслото се слага в тенджера и се разбива с бъркалка. Накрая се добавя маслото и се слага на котлона. Бърка се непрекъснато, докато кремът се сгъсти хубаво. Кремът се оставя да изстине. Издълбаната част от меденките се натрошава и се обърква с крема. Сместа става доста, останалото го разпределям в купички и прибирам в хладилника.

# 36
  • гр. Кюстендил
  • Мнения: 464
Кажете ни с кое сладко или солено изкушение свързвате най-много празничния дух?
Споделете ни повече за него - снимка, рецепта или кратка история, която го прави толкова специално.

Няма как да не споделя за сладките бабини курабийки с мас. Те са просто любими, не само по празниците, разбира се. Помня с баба и с мама как правехме по много тави и по рецепта ставаха толкова много бройки, но бяха толкова вкусни, че се изяждаха страшно бързо. Снимка нямам, не са нещо особено като визия, правим ги кръгли, най-обикновени и топнати в захар.

Трябва да погледна в тефтера по коя рецепта ги правим, но вече интернет предлага толкова много информация и лесно може да се намери традиционната рецепта на бабините курабийки с мас

# 37
  • София
  • Мнения: 406
Ммм коледата е с ухание на мандарини, канела, джинджифил и любов ❤️

# 38
  • София
  • Мнения: 12 780
Moже ли Коледа без коледни сладки? Ние често правим тези:

Шоколадови сладки с крем маскарпоне
150 г млечен шоколад
100 г натурален шоколад
40 г масло
80 г брашно
1/3 ч.л. бакпулвер
1/3 ч.л. разтворимо кафе
3 бр. яйца
150 г захар
1 ч.л. ванилена захар
150 г капки шоколад
За крема:
250 г сирене маскарпоне
60 г крем сирене
100 г пудра захар
1/2 ч.л. ванилена захар
2 с.л. ликьор
В малка тенджерка се разтопяват двата вида натрошен шоколад заедно с маслото.
В купа се смесват брашното, бакпулверът и кафето на прах и се отделят на страна.
В друга купа се разбиват яйцата със захарта и ванилията на пяна. Към нея се добавя леко изстиналата шоколадова смес, при непрекъснато бъркане. След това се добавя и брашнената смес. Бърка се, до получаване на гладко тесто. Добавят се шоколадовите капки и се разбърква.
Фурната се загрява на 170С градуса. Тава се застила с хартия за печене. С лъжичка се загребва от сместа (да не се препълва) и върху хартията се оформят купчинки на разстояние 5-6 см една от друга (трябва да са по-разредени от тези, които съм показала на снимката и на по-малки купчинки). Пекат се 8 минути. Изваждат се от фурната, изчаква се минута, след което се слагат на скара да изстинат.
В средна купа се разбиват маскарпонето и крем сиренето. Добавят се пудрата захар, ванилената захар и ликьорът.
Върху плоската страна на бисквита се разстила лъжица от плънката, след което се слепва с втора бисквита. Така приготвени, сладките се съхраняват в затворени кутии, докато дойде време за употреба.

# 39
  • Мнения: 87
Баклава и тиквеник. Майка ми ги прави.

# 40
  • Мнения: 152
И аз свързвам коледните меденки и ароматен тиквеник с много канела

# 41
  • Мнения: 1 923
Кажете ни с кое сладко или солено изкушение свързвате най-много празничния дух?
Ох, у нас по празниците се приготвят много зелеви сарми. Постни за Коледа, с месо за Новата година, ароматът на сармички свързвам с най-уютните празници от детството ми. Затова те са неизменна част от празничните ни трапези.

# 42
  • Сф
  • Мнения: 12 039
Обожавам коледни сладки и коледни къщички, влакчета и подобни лакомства, които правим с любов заедно! Heart Eyes

# 43
  • Мнения: 4 845
Коледни курабийки 😍 Напукани какаови сладки, домашно баунти, домашни меденки с лимец, мини щолени, бисквитки с шоколадови капки и баница! 😍😍😍
Ще се радвам да прочета тук нови и интересни рецепти. Скоро ще започна да правя попарка на бебчо с обезсолено масло Президент 🤗

# 44
  • Пловдив
  • Мнения: 2 026
Кажете ни с кое сладко или солено изкушение свързвате най-много празничния дух?
Тиквеникът, който приготваме у дома. Правим го само на Бъдни вечер. Първо приготвам плънката:
Задушавам рендосана тиква. Прибавям захар, канела, какао и орихови ядки.
След това нареждам като пурички на всяко листо, прегънато на половина, намазано с олио,
накрая слагам плънка и завивам като дълга пуричка. Пуричките нареждам една до друга в тава.
Пече се, докато получи загар. Като истине, поръсвам с пудра захар.

Общи условия

Активация на акаунт