✨ Коледна магия с Président: Сподели вкуса на празника и спечели награда!

• 859
  • 131
  •   4
Отговори
# 90
Духът на коледните празници свързвам най-много с канелените сладкиши, затова предлагат следната рецепта:

Сладки меденки с канела

Яйце – 1 бр.
Олио – ½ чаена чаша
Захар – ½ чаена чаша
Мед – 3 супени лъжици
Хлебна сода – ½ чаена лъжичка
Канела – ½ чаена лъжичка
Брашно – 2 ½ чаена чаша

Яйцата и захарта се разбъркват. Прибавя се олиото и медът и хубаво се разбъркват. Добавя се содата и канелата и отново се разбърква. Добавя се едната чаша с брашно и се разбърква. Добавя се втората чаша с брашно и се разбърква. С последната половин чаша брашно трябва да се внимава. Добавя се постепенно и се бърка докато се получи меко тесто и не много лепкаво. Оставя се в хладилника за 30 минути, за да може меденките да не са толкова лепкави при оформянето. Тестото се разточва с около 1 см. дебелина. Меденките се оформят в различни фигурки и се нареждат в подходящ съд за печене. Пекат се на 180 градусова предварително затоплена фурна (без вентилатор) за около 10-12 минути.

# 91
Питка с паричка, тиквеник

# 92
Любимите ми бисквитени топчета с връхчета от печени бадеми! Баба ги приготвяше още отрано /в средата на декември/, нареждаше ги в големи плата и ги оставяше в студена стая. Двете със сестра ми нямахме търпение да дойде Нова година, за да ги хапваме! За съжаление, баба вече не е жива, но рецептата за бисквитените топчета я имам и почти за всяка Нова година ги приготвям...

# 93
Свързвам коледните празници с фунийки с крем и разбира се вкусна и сочна баница със сирене.

# 94
Кажете ни с кое сладко или солено изкушение свързвате най-много празничния дух?
От солените фаворита ни в руската салата, сладкото - тиквеник, меденки и маслени сладки.
И разбира се новогодишната баница с късмети.

# 95
400 г кори за баница
За намазване на корите
1 яйце
100 мл олио
300 г кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
щипка сол

Пълнеж:
200 г извара
100 г сирене
100 г кашкавал

Това е любима на моето семейство рецепта. Открих я в нета преди 2 г.,за съжаление не съм записала на кого е рецептата.

# 96
  • Wonderland
Коледа винаги я свързвам с домашно направените меденки и поне още няколко вида сладки - напукани какаови сладки, линцери, локумки, джинджифилови човечета, напукани червено кадифе, лимонови , ванилови кравайчета. Миризмата на канела и цитрусови плодове, която се носи в къщата е незаменима! Като не забравяме и новогодишната баница с късмети и една страхотна баклава с много масло на съфорумка!

# 97
На Коледа задължително има кисело зеле със свинско, пилешко или пуйка и кървавица. Това ястие се готви вкъщи от поколения наред.

# 98
За мен най-специалното печиво е Коледната питка на мама Heart По-късно ще кача и снимка. Една от тайните , разбира се е изполването на масло Президент.

# 99
Свързвам Коледа с коледните сладки.
С моето момиче запрятаме ръкави и цял ден правим сладки, печем и украсяваме. Когато съм била малка не сме имали такава традиция, и сега чакам с нетърпение времето само за нас двете, когато сме в кухнята и творим.

# 100
баклава, баница с късмети, тиквеник

# 101
  • In The Middle Of Nowhere
Свързвам с коледните курабийки и соленки на майка ми, които тя прави традиционно за празниците през декември. Снимки май нямам, затова ще споделя една от рецептите.
Коледни курабийки:
Брашно – 700-800 гр
Кисело мляко – 400-500 гр
Олио – ок 200 мл
Захар – 1 ч ч
Сода – 2 ч л 
Кората на един лимон
1 яйце
Захар за поръсване

В купа слагаме киселото мляко, а в него содата и разбъркваме.
Пресяваме брашното и към него прибавяме захар, ванилия и лимоновата кора. После слагаме олиото при киселото мляко. Следва да смесим всичко в едно и да добавим яйцето.
Бъркаме докато получим тесто (леко лепнещо) ако прекалим с брашното, ще станат твърди. Тестото трябва да полепва и да успяваме да отделяме топчета. Следва поръсване със захар.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса. Стават страхотни 🎄🎄🎄

# 102
Коледа ухае на какао, канела и цитрус. А празничните дни минават заедно с близки хора.

# 103
За мен най-празничното изкушение са домашните коледни орехови кифлички.
Свързвам ги с детството си – всяка година баба ми ги приготвяше дни преди празниците, а цялата къща ухаеше на масло, ванилия и печени орехи. Това беше моментът, в който усещах, че Коледа наистина идва. 🎄✨

Рецептата е проста, но много уютна:

– 250 г масло
– 100 г пудра захар
– 350 г брашно
– 150 г смлени орехи
– ванилия
– пудра захар за овалване

Замесвам меко тесто, оформям малки кифлички, пека до лек загар и ги овалвам топли в пудра захар.
Всеки път, когато ги направя, усещам същия празничен дух — сладък, топъл и пълен с хубави спомени.

# 104
Свързвам Коледа с много вкусни сладки и солени изкушения. Вадят се старите тефтери и се кулинарства цял ден. Естествено дърпана баница, сладки които украсяваме с децата, агнес, баклава,питка и любимите сърми.

Общи условия

Активация на акаунт