✨ Коледна магия с Président: Сподели вкуса на празника и спечели награда!

  • 1 424
  • 171
  •   2
Отговори
# 75
  • Бургас
  • Мнения: 11 047
Задължителна е класическата баница.
Специална я правят късметите в нея.

# 76
  • Мнения: 207
Моята рецепта за специално ястие е баницата с тиква. Обичам да ухае на канела и празник цялата къща.
Рецептата:
Режа, беля и настъргвам около 500г тиква, която задушавам с масло, захар и канела в тенжера. В отделна купичка се разтопявам масло, с което намазвам всяка кора преди плънката. Навивам и слагам в намазнена тавичка, отгоре накапвам още малко масло. Пека на 180° С за около 40 минути. Вкусотияяя!

# 77
  • Мнения: 2 235
Коледни сладки и баница

# 78
  • Мнения: 1 601
Коледа свързвам със семеен празник, за  който приготвям баклава и баница с късмети, и всякакви коледни сладки.

# 79
  • Мнения: 315

Празничния дух у дома винаги свързвам с уханието на топли домашни меденки, суматохата около тяхното приготвяне, очакването, радостта! А после и насладата, която ни доставят, когато ги опитваме, всички заедно, около празничната маса!!!

# 80
  • София
  • Мнения: 1 660
Традиционно на Коледа с удоволствие приготвяме баница, тиквеник, баклава, погача и коледни меденки. Маслото Président е незаменим помощник за приготвянето им! Heart

# 81
  • Русе
  • Мнения: 6 336
Здравейте на всички!
Благодаря на всички от сайта и Président, затова че съм поканен  да бъда гост на темата.
Декември – най-вълшебния месец, който носи със себе си празничност и магия. Последният от годината, обгърнат със студ и в същото време пронизан от топлина и светлина. Този месец е символ за домашен уют, пълен с невероятни моменти. Във въздуха се усещат аромати на канела, горящи свещи и вкусни ястия. Коледната украса и дантелена покривка допълват уюта на празничния сезон.
Декември е месец, наситен с много празници, които са прекрасен повод да готвим подаръци и изненади за тези, които обичаме.
Време, когато напълно можем да се развихрим в кухнята и да предложим апетитно кулинарно преживяване на семейството, близките и гостите си.
В течение на месеца, ще Ви предложа няколко рецепти с които да разнообразите празничната трапеза. Затова ще помогнат и продуктите на Président, едни от най-качествените на нашия пазар.
Днес е ред на първата рецепта и ще пътуваме на изток. В днешен Татарстан.

Бисквитки  Бармак
Бармак бисквитките са татарски навити рулца с пълнеж от орехови ядки. Бармак в превод е „пръсти“. Историята на тези бисквитки произлиза от името им, което отразява външния им вид. Те са хрупкави отвън и меки отвътре, топящи се в устата.
Тези ронливи, крехки рулца няма да оставят никого безразличен. Татарските сладкиши са наистина нещо прекрасно за празниците!
В Татарстан е трудно да си представим някой, който да не е опитвал тази невероятна сладост, изпълнена с празничен вкус. Бармак е обичан от всички, независимо от възрастта си.

Бисквитките се приготвят бързо, съставките са евтини и могат да се намерят във всеки дом или магазин наблизо.
Продукти за 18 -20 броя рулца:


Тесто - 250 г бяло брашно от висок клас,  90 г  краве масло Président, 150 г заквасена сметана Président, ¼ ч.л. сода бикарбонат и ¼ ч.л. сол.
Пълнеж - 100 г орехови ядки, 100 г захар, 30 г масло Président, 1 ч.л. екстракт от ванилия или  ½ ч.л. ванилия на прах.
Пудра захар за украса
Начин на приготвяне:
Тесто - Пресейте брашното в купа и добавете студеното, ситно нарязано масло. Бързо ги разтрийте с ръце, докато се образуват фини трохи.
Отделно смесете заквасената сметана със солта и содата бикарбонат. Разбъркайте за минута, за да разтворите содата бикарбонат.
Омесете сместа от брашно и заквасена сметана и разбъркайте с шпатула.
След това замесете тестото на ръка. Не месете дълго, тъй като то ще се затопли от топлината на ръцете ви. Целта е просто да комбинирате всички съставки в една топка.
Завийте тестото в безцветно фолио и го оставете в хладилник за 25 минути.
Пълнеж - Смелете обелените ядки в кухненски робот /да не стават на брашно, а на дребни парченца /. Добавете захарта, разтопеното краве масло и една чаена лъжичка екстракт от ванилия или ванилия на прах. Разбъркайте.
Разточете тестото на много тънък лист.
Колкото по-тънко е тестото, толкова по-вкусни ще бъдат бисквитките. Татарските домакини ги правят почти полупрозрачни.
Подрежете краищата, за да оформите голям квадрат, и го нарежете на малки квадрати от 9 -10 см.
Поставете по 1 пълна чаена лъжичка ядков пълнеж върху всеки квадрат.
Навийте рулото и го поставете върху тава застлана с лист за печене. Не прищипвайте  краищата.
Бисквитките не се разширяват много по време на печене, така че можете да ги поставите доста близо една до друга.
Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий и печете 20 - 22 минути. Тъй като тестото е без захар, бисквитките няма да покафенеят твърде много.
Извадете от фурната. Поръсете обилно с пудра захар охладените бисквитки.
Добър апетит!

Кравето масло може преди употреба да се сложи във фризер за 15 минути, после да се оваля в брашно и настърже на едро ренде.
Вместо сода бикарбонат използвам амонячна сода, угасена в 2 -3 капки лимонов сок.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 15:30 от peych

# 82
  • софия
  • Мнения: 31 065
Не мога да си представя Бъдни вечер и Коледа без тиквеник. С годините в плънката започнах да слагам и малко ябълка, малко дюля, стафиди.

# 83
  • Мнения: 3 033
Кажете ни с кое сладко или солено изкушение свързвате най-много празничния дух?
Споделете ни повече за него - снимка, рецепта или кратка история, която го прави толкова специално.

Коледата я свързвам с баница с късмети! Като деца много и се радвахме и от тогава ми е останало като хубав спомен  .

Рецепта
​1 пакет кори за баница
​5 яйца
​1 кофичка кисело мляко
​300 - 400 г сирене, натрошено
​ 1 щипка сода бикарбонат
​100-200 мл олио или разтопено масло (или комбинация)

# 84
  • Mars Hotel
  • Мнения: 5 305
Задължително правя няколко вида сладки за Коледа - меденки, капучинови звезди и линцери са задължителни, добавям и други според настроението. Коледа е любимият ми празник и сладките са част от уюта на дома ни.

# 85
  • Мнения: 1 345
Баница, баклава - свързвам ги с Коледите от детството си.

# 86
  • София
  • Мнения: 18 688
За мен най-големите сладки са меденкитв и печената тиква с масло, орехи и сушени плодове.
Тиквата първо я пека в тавичка с вода, докато омекне и после винаги слагам масло, мед, понякога нарязвам круши и ябълки и най-любимото ми е да я поръся с микс от сушени плодове, които подбирам според настроението ми.

# 87
  • София
  • Мнения: 3 530
С канелени джинджифилови сладки. Обичаме да ги правим с моят син и да ги украсяваме. ❤️

# 88
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 929
Баница със сирене и късмети разбира се. А за Нова година - баклава задължително, и то с мнооого масло. Също така и щолен, но все още не съм се престрашила да се пробвам да направя сама. Ароматът на канелени сладки, портокалови корички и джигджифил също внася коледно настроение.

# 89
  • София
  • Мнения: 2 208
Свързвам празниците с меденки. Като бях малка правехме заедно с майка ми и баба ми. Не помня вкуса, а веселото настоение.

Общи условия

Активация на акаунт