✨ Коледна магия с Président: Сподели вкуса на празника и спечели награда!

• 13 246
  • 385
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Сладко празнично изкушение за мен е новогодишната добруджанска баница с късмети, нашата прабаба на 94 години все още ни я прави. Знам рецептата от нея финни кори за баница се намачкват хубаво, нареждат се в кръгла тава после се наръсва сирене след това се закриват с още един слой кори залива се с масло обилно, пече се като се обръща цялата баница в друга тава и така се запича хубаво от двете страни, като изстине се полива със захарен сироп с ванилия в него и се набождат късметчета. Много е вкусна и автентична рецептата!

# 376
  • Sofia
Баница с готови кори, масло Президент и понякога топени сирена Президент

# 377
Коледната магия вкъщи е винаги придружена с коледни сладки/ курабийки, топъл шоколад и книга пълна с вълшебства Simple Smile и естествено много глъч от децата

# 378
Определено Коледа и Нова Година свързвам със сарми, руска салата,огромна питка с масло и сирене и баклава. Тези ястия, за края на годината, са ми задължителни.
Шоколадовите баклавички са ми фаворит сред десертите, но много обичам тесто и не пропускам да хапна гореща питка с масло и сирене и баница със сирене и масло на 1 ви януари.

Баклавичките бяха хит преди години. Продаваха се на килограм. Може би се намират все още някъде, но не съм виждала. Правя си по моя рецепта.

А ето и рецептата:
* 400 г фини кори за баклави и щрудели

Плънка:
* 200 г орехови ядки (едро смлени)
* 180 г захар (1 чаена чаша)
* 1 ч.л. канела
* 4 ванилии
* 20 г галета

За намазване на корите:
* 60 г краве масло
* 60 мл олио

За поливане на баклавата преди печене:
* около 100 мл олио

Захарен сироп:
* 800 г захар
* 800 мл вода
* 1 пълна с.л. мед по желание

За шоколадовата глазура:
* 200 г тъмен шоколад с 50% какао
* 50 г краве масло

За поръска пожелание:
* смлени орехови ядки
* захарни декорации

Първо се прави сиропът. Смесват се захарта и водата и се слага сместа на котлона да ври, докато сиропът се сгъсти. Отне ми около 20 минути време. Оставя се сиропът да се охлади.
По желание може да добавите лъжица мед, докато е още топъл сиропът.

Включва се фурната да загрява на 180 градуса.

Плънка:
Ореховите ядки се смесват в купа със захарта, ванилията, канелата, галетата и сместа се разбърква с лъжица.
Маслото се разтопява, добавя се олиото, разбърква се.
Взима се една кора, намазва се с маслената смес на места, покрива се с втора кора, отново се намазва с четка, не обилно. В единия край се разпределя плънка, по около 2 с.л. пълни, кората се навива стегнато на руло и се поставя в правоъгълна тава. Процедира се с всички кори така, слепват се по две с мазнина, слага се пълнеж в единия край и се навиват на руло. Подреждат се плътно в тавата.
След като са подредени, с остър нож се нарязват на малки квадратчета или правоъгълници.
Сгорещява се олиото и с помощта на лъжица се поръсват баклавичките. Да не ви притеснява, че ще стане мазно.
Баклавичките се пекат около 20 минути в загрята фурна, докато хванат хубав тен.
Изважда се баклавата и се залива със студения сироп.
Може да направите сиропа и след като сте изпекли баклавата. Важно е да се ползва така - горещ сироп - охладена баклава, или гореща баклава - студен сироп.
Полятата баклава се оставя да престои 24 часа, да поеме сиропа. Желателно на хладно място, но не в хладилник.
След като е поела сиропа, може да се консумира. По желание може да поръсите баклавичките със смлени орехови ядки, разтопен бял или тъмен шоколад.

Питка с масло и сирене

За тестото:
* 200 мл вода
* 100 мл прясно мляко
* 50 мл олио
* 1 с.л. сол
* 1 с.л захар
* 30 г прясна мая
* 1 цяло яйце + 1 жълтък
* 700 г брашно за баница

За пълнеж:
* 150 г натрошено сирене
* 100 г краве масло/разтопено + 2-3 с.л. олио

* 1 белтък за намазване

Продуктите може да се сложат в описания ред в хлебопекарна и да се омеси и втаса тестото в нея, като първоначално се слага 650 г от брашното и при нужда се добавя на порции останалото.
Ако липсва хлебопекарна:
Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко с щипка захар и сол, добавени 1-2 с.л. брашно и се оставя да шупне/ да се активира.
Останалото брашно се пресява в дълбока купа или тава, прави се кладенче в средата. Добавят се водата, втасалата мая, останалата сол, захар, мазнината, цялото яйце и жълтъка и се замесва тесто. Слага се в намазана с мазнина/олио/ купа, намазва се и отгоре, да не засъхне, покрива се със свежо фолио купата и се оставя да втаса тестото.
Когато е готово тестото се разделя на 16 части. Всяка една се разточва на правоъгълник (примерно 20х10 см), взима се една част, намазва се отгоре с масло, поръсва се със сирене, покрива се с втора част, притиска се в краищата, да не се разтвори, след това се навива на руло, след което се усуква, като след усукване с лек натиск се търкулва и натиска върху плота с длани, за да се слепи добре и да не се развие.
Готовите фитили (общо 8 на брой) се подреждат в тава покрита с хартия за печене, на малко разстояние един от друг. Намазват се с останалата мазнина и се оставя питката да втаса на топло.
Преди да се сложи във фурната се намазва с разбит с вилица белтък (да не е разпенен много).
Питката се пече на средна скара, функция на фурната долно нагряване с вентилатор, 200 градуса.
Ако е без вентилатор, едно ниво над долното, пак на 200 градуса, като след 10 минути се намалява температурата на 180 градуса.
Пече се в продължение на 30 минути и се проверява с клечка забодена в средата, дали е изпечена.

Питката е много лека и въздушна.
Може да се оформи по различен начин. Понякога деля на 3 тестото, разточвам, намазвам с масло, поръсвам със сирене и навивам на руло. Усуквам на фитил и после навивам фитилите в тавата на охлюв.

Или пък цялото тесто се разрочва на голяма кора, намазва се с масло, поръсва се със сирене, навива се на руло и се нарязва на рулца, които се поставят в намаслена тава с прореза нагоре.

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 15:44 от Merelenda

# 379
Коледа е тиквеник! Нищо, че е правен за Бъдната вечер, яде се на другия ден, че никой не е оставил място за него предната вечер🤣
Нещо толкова лесно, вкусно и полезно, а го правя веднъж в годината.

# 380
Коледа свързвам най-вече с вкусната топла питка, която майка ми прави, събираме се около трапезата със семейството и отбелязваме Бъдни вечер. Не мога да пропусна и зелевите, лозовите сарми, чушки пълнени с боб и разбира се най-сладката част - тиквеник, който аз правя последните години и става много сочен и вкусен. Тайната е, че леко запържвам тиквата в олио, колкото да се задуши за 5-10 минути и после я слагам в корите. Гарантирам, че става много сочна.

# 381
  • Велико Търново
Коледата я свързвам с баклавата. Живеем в провинцията и всяка година преди Коледа получавахме колет от роднини в София със Софийски точени кори, мисля че се казваха. Бяха опаковани в картонена кутия.
Та с тези кори майка правеше баклава, но не традиционната, а от тази която се заливаше с кексова смес. Беше много вкусна и самото й приготвяне е нещо специално за мен, запазено в спомените ми само за Коледа.

# 382
Това са любимите на всички коледни меденки и масленки по рецепти на моята баба, която за жалост отдавна вече не е сред нас. Винаги ги приготвяме заедно у дома, меденките слепваме две по две с мармалад и после топваме в разтопен шоколад. Обожавам ги като престоях няколко дена и омекнат - тогава можеш да усетиш истинския им вкус.

# 383
Коледните и новогодишни празници ги свързвам със спомени за: баклава, баница с тиква, баница със сирене и късмети, сарми, чушки, салата "Часовник", руло "Монблан", Агнеси, меденки и масленки с локум.
Много, много вкусни традиции, които се опитвам да споделям и сега с близки и приятели.

# 384
Любимите ми Коледни сладки са маслените! Никога не пропускам да ги приготвя за Коледа, така както съм научила от моята мила майка!

Това е моята рецепта за маслени сладки:

1. Продукти:
- 250 гр. меко (на стайна температура) масло;
- 1 яйце;
- 150 гр. пудра захар;
- 400 гр. брашно;
- 2 бр. ванилия.

2. Приготвяне.
Всички продукти се прибавят в дълбока купа. Разбъркват се с вилица и след това с миксер (представки за тесто). Еднородната смес се охлажда в хладилник докато се стегне. Разточва се тестото до кора с дебелина около 5 мл. Изрязват се формички, които се пекат във фурната на температура 180 градуса до златист цвят.

Заповядайте и снимка на сладките:

# 385

Изтеглени са късметлиите, които печелят сандвич мейкър от Président! Това са:

dilyanad
Светлица
MeriPopins
Мама Лиса
kiss06
teddybearm
Gehenna
mariat
Tilda.M.
SunshineMery

Честито!

Очакваме печелившите да се свържат с екипа ни на имейл адрес: igra@bg-mamma.com до 05.01.2026 г. и да посочат, че са победители в играта на Président. Не забравяйте да включите вашето потребителско име, електронната поща, с която сте регистрирани във форума, както и координати за получаване на наградата:

-  три имена
-  офис на СПИДИ
-  телефон за връзка

Наградите ще бъдат изпратени от екипа на BG-Mamma след 06.01.2026 г.

Общи условия

Активация на акаунт