✨ Коледна магия с Président: Сподели вкуса на празника и спечели награда!

• 13 280
  • 385
  •   1
Отговори
# 330
  • Варна
Коледа я свързвам с аромат на меденки, питка и баклава.

# 331
Празничния дух свързвам с меденки с канела, тиквеник и питка за Бъдни вечер.

Ето рецепта за сладки меденки с канела:

Яйце – 1 бр.
Олио – ½ чаена чаша
Захар – ½ чаена чаша
Мед – 3 супени лъжици
Хлебна сода – ½ чаена лъжичка
Канела – ½ чаена лъжичка
Брашно – 2 ½ чаена чаша

Яйцата и захарта се разбъркват. Прибавя се олиото и медът и хубаво се разбъркват. Добавя се содата и канелата и отново се разбърква. Добавя се едната чаша с брашно и се разбърква. Добавя се втората чаша с брашно и се разбърква. С последната половин чаша брашно трябва да се внимава. Добавя се постепенно и се бърка докато се получи меко тесто и не много лепкаво. Оставя се в хладилника за 30 минути, за да може меденките да не са толкова лепкави при оформянето. Тестото се разточва с около 1 см. дебелина. Меденките се оформят в различни фигурки и се нареждат в подходящ съд за печене. Пекат се на 180 градусова предварително затоплена фурна (без вентилатор) за около 10-12 минути.

# 332
Този празник ми носи много спомени и аромати. Удоволствие ми прави да приготвя меденки, щтрудел и нашата си семейна баница.

# 333
Коледни меденки , баница и тиквеник.

# 334
Свързвам Коледа със семейството заедно по празниците.  Както и с аромат на портокали , баница , тиквеник.
Традиционно готвим всички заедно,  правим руска салата,  сарми, пържоли и баклава.

# 335
Една случайно открита рецепта на брошура на хипермаркет вече 12г присъства на коледната трапеза, най-вече за радост на най-малките. А тя е за джинджифилови бисквитки, за направата на които ключов компонент е използването на вкусно и истинско краве масло (250 гр).За това години наред, за да постигнем апетитен аромат ,никога не правим компромис

Рецепта:
Скрит текст:
* понеже са ни любими на малки и големи, удвояваме количеството

175 гр краве масло (меко)+ 100 гр захар се разбиват. Към тях се добавят 2с.л настърган пресен джинджифил, 1 пак ванилия, 1ч.л канела и 1 ч.л сода бикарбонат + 8 с.л разтопен мед. Сместа се разбърква добре.

Постепенно се прибавя предварително пресято брашно (3ч.ч )

Тестото се оформя на фитил и увива със стреч фолио. Охлажда се за 20 мин в хладилник. След което се разточва с дебелина 0,5 см и изрязват бисквитките с желаната формичка/и и се редят в тава с хартия за печене.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С за 10-12 мин

Ако останат ден - два, стават по- мекички. Но голяма част от тях са унищожени скоро след изваждане от фурната 🤭

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 08:36 от fotokod

# 336
Моята майка всяка година по празниците прави локумки - по стара рецепта, от нейната баба. Била много тайна. Толкова,че даже не мен не я е казала още Grinning Но винаги се правят в промишлено количество и ги хапваме с голямо удоволствие!

# 337
  • В Космоса
Коледни меденки. Освен че са много вкусни, специални ги прави това, че ги правим заедно с дъщеря ми и това е един много уютен, сладък и щастлив споделен момент с нея в предпразничните дни.

# 338
  • София
Баница.

# 339
Коледните празници свързвам с аромат на портокали и канела. Любими неща, които приготвяме са баклава, баница, руска салата, различни видове сладки - меденки и масленки.
Връщат ме в детството, когато баба и мама приготвяха същото.

# 340
За Коледа обожавам тиквеник , неизменна част от трапезата.

# 341
  • I want it all and I want it now.
Питка

# 342
Сладка, ароматна и вкусна

# 343
Правим баница, сарми, баклава, питка с паричка, руска салата Sparkling Heart

# 344
Коледните курабийки, меденките и ароматът на канела.

Общи условия

Активация на акаунт