✨ Коледна магия с Président: Сподели вкуса на празника и спечели награда!

• 13 289
  • 385
  •   1
Отговори
# 315
Коледа свързвам най- много с уюта на семейството. Като дете си спомням как баба тогава правеше баници- много баници, а аз винаги и помагат. Една баница с тиква, една със сирене, една сладка и една баклава.  Използваше домашни продукти- яйца, сирене, масло, защото тогава на село имахме животни , и вкуса ставаше невероятен. Това е моят празник, вкусната храна и това че я приготвям заедно

# 316
Свързвам традиционната Коледа по нашенски с ароматът на прясно изпечен тиквеник, свинско на фурна и печено патешко. Но за мен едни от най-празничните и стоплящи моменти са предколедните приготовления на коледните бисквитки, които се приготвят непосредствено преди празниците, така наречените немски plätzchen. Обожавам ги, защото са лесни за приготвяне, ароматни, богати на вкус и издържат седмици наред!

# 317
  • Плевен
Вкусът на коледните  празници за мен са сладките, които правя и добавям към подаръците за близки и приятели. А когато ги правим заедно с дъщеря ми е още по хубаво.

# 318
  • Русе
Здравейте!
С днешната рецепта сме в Норвегия. С нещо бързо, лесно и много вкусно може да си разнообразите празничното меню.

Норвежка торта „Най-добрата в света“

Тази торта наистина е толкова вкусна и е трудно да се повярва, че е толкова лесна за приготвяне. Тава за печене, миксер и 40 минути...
Има рецепти, които не се нуждаят от никакви изискани описания. Имената им говорят сами за себе си. Норвежката торта „Berdens Beste“ е точно такъв случай. Буквалният превод „Най-добрата в света“ не е маркетингов трик, а почит от тези, които са я опитали. Какво е толкова специалното в нея? Това е перфектният баланс: нежна основа от маслено тесто, ефирен слой от меренг и лек крем. И да, по-лесна е за приготвяне, отколкото изглежда.
Приготвя се с различни нюанси: някои използват висока шапка от меренг, други използват тънък слой, а понякога се добавят и горски плодове, но като цяло класическата „норвежка“ торта няма никакви горски плодове.
Що се отнася до крема, има няколко варианта. Класическата версия изисква комбинация от млечен крем с разбита течна сметана. Някои правят крема само от разбита сметана с малко добавка на пудра захар. Съвременните версии са с добавка на маскарпоне, крем „пломбир“ или „дипломат“. Вариантите са много.
Тортата се получава много крехка и невероятно вкусна. Нека я изпробваме!

Необходими продукти за тава с размери 32 на 23 см:  150 г бяло брашно, 100 г краве масло Président на стайна температура, 100 г захар, 4 жълтъка, 3 с. л. прясно краве мляко на стайна температура, 1 ч.л. с връх бакпулвер
За меренга: 4 белтъка, 180 г захар, 1/4 ч.л. сол.
За поръсване: 100 грама сурови бадеми
За крема: 200 мл течна сметана 35%, 500 мл прясно мляко, 2 яйца
120 г захар, 30 г пудра захар, 50 г брашно

Начин на приготвяне:
Направете блата, като в купа разбиете омекотеното масло със захарта. Биете с миксер на максимална скорост, докато стане пухкава смес. След това едно по едно добавете жълтъците, като не спирате да биете. Сипете прясното мляко и разбъркайте добре. Смесете брашното и бакпулвера и пресейте. Добавете ги към маслената смес и разбъркайте добре с шпатула.
Вземете правоъгълна форма за печене, покрийте с хартия и намаслете. Сипете тестото в нея и заравнете.
Пригответе меренга, като в купа разбиете белтъците със солта. Добавете захарта на порции, като не спирате да биете след всяко добавяне. Продължете с разбиването докато се получи гъст бял крем с остри върхове.
Сипете меренга върху блата и заравнете. Нарежете суровите бадеми с остър нож и поръсете върху целувчения блат. Можете да използвате и филирани бадеми.
Поставете в предварително загрята до 170 градуса фурна и печете за 35-40 минути. Извадете и оставете да се охлади напълно. След това извадете от формата и хартията. Изпеченият блат още топъл срежете на две равни части.
Крем: Загрейте в тенджера 350 мл мляко. Омесете захарта, брашното и 150 мл прясно мляко. Добавете към тях разбитите яйца и пудра захар. Омесете добре. На тънка струйка при постоянно бъркане налейте в тенджерата при останалото загрято мляко. Варете докато се сгъсти. Отнемете от огъня, покрийте и оставете да изстине напълно.
В купа с миксер разбийте сладкарската сметана. После я прибавете на части към изстиналия крем. Разбъркайте внимателно с дървена лъжица до еднородност.
Напълнете в торбичка за шприцоване с накрайник звезда и слепете двата блата. След това нанесете останалата сметана отстрани на тортата, като не нанасяте отгоре. Декорирайте с малко разтопен шоколад .
Оставете за 4 часа в хладилник! Насладете се на вкуса.
Добър апетит!

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 10:16 от peych

# 319
Кулинарно, Коледа я свързвам с домашно приготвена питка от мен с много масло, коледни курабийки, капама и тиквеник.

# 320
  • София
Всяка година приготвяме коледни меденки с много подправки - карамфил, кардамон, джинджифил,  канела и ванилия. Първите две присъстват в кухнята ми единствено и само заради тези сладки.

# 321
По Коледа в нашата къща винаги ухае на баклава и медени питки. Това не са просто сладкиши – това са семейни спомени, предавани без много думи.
Баклавата я правя с мама и децата  ми. Не говорим излишно. Мама реже корите внимателно, аз трошa орехите с ръце – както ме е учила. Сиропът къкри бавно, силен и тежък, като зимата навън. Когато го излеем върху горещата баклава, парата се вдига и за миг всичко притихва. Това е моментът, в който разбираш, че търпението е семейна  добродетел.
Медените питки са друга история. Тях ги правя с децата. Медът лепне по пръстите, брашното е навсякъде, а смехът е повече от реда. Разказвам им как едно време питките са били знак за дом и закрила, как мъжът е трябвало да се грижи огънят да не угасне и масата да не е празна. Те слушат, без да знаят, че запомнят.
Вечерта, когато всичко е готово, сядаме мълчаливо. Навън е студено, но вътре е топло. Баклавата е тежка, сладка, истинска. Медените питки – меки и ароматни. Тогава разбираш, че мъжката сила не е в шума, а в това да създадеш уют, който остава.
Коледа не е в думите. Тя е в ръцете, които месат, в търпението да чакаш, и в отговорността да предадеш нататък.

# 322
  • София
На Коледа у нас ухае на сарми с кайма и ориз, на печена питка, на коледни сладки.

# 323

Сладкиш с ябълки, канела и много масло.

# 324
  • Gotham City
Кажете ни с кое сладко или солено изкушение свързвате най-много празничния дух?
Новогодишната баница с късмети и баклава.

# 325
Солените изкушения на празничната трапеза са задължителната баница с късмети и солени бонбони от различни сирена:

А от сладките изкушения не минаваме без медени линцери:

# 326
Любими ни са коледните меденки!

# 327
Свързвам Коледа с домашния уют, а от празничните трапези - с баницата, баклавата и сладкия салам, който правихме още в детството ми. Когато е с хубаво и качествено масло като "Президент" е още по-добър.

# 328
  • София
Баницата и баклавата. Няма как празниците да минат без тях. Чакам и тази година с нетърпение да си хапна, защото винаги стават по-вкусни по това време на годината

# 329
Ароматът на коледни сладки ми е любим, откакто станах майка. От детството си помня усещането за уют и топлина, не толкова храна.

Общи условия

Активация на акаунт