🏋Как тренирам - 32 💪

• 170
  • 10
  •   3
Отговори
Какво казва науката за най-ефективните упражнения за сила и мускулен растеж?

Развитието на сила и мускулна маса не е мистерия — науката в областта на спортната физиология и биомеханиката ясно посочва кои упражнения дават най-добри резултати. В основата стоят движенията, които ангажират многоставни вериги, активират множество мускулни групи едновременно и позволяват прогресивно натоварване.

🧬 1. Основни принципи според науката

Научните изследвания показват, че най-ефективните упражнения за сила и хипертрофия:

Активират големи мускулни групи

Позволяват използване на тежки килограми

Имат стабилна, ясна биомеханика

Стимулират високи нива на механичен стрес и метаболитно натоварване

Дават възможност за прогресивно увеличение на тежестите

Това автоматично поставя многоставните базови упражнения на върха на класацията.

🏋️‍♂️ 2. Най-ефективните упражнения според научните данни

🔹 1. Клек (Back Squat)
Защо е ефективен?

Клекът активира квадрицепси, глутеуси, задно бедро, корем и стабилизиращи мускули на торса. Той е едно от най-доказаните упражнения за сила в долната част на тялото.

Научни аргументи:

Най-голяма мускулна активация на квадрицепсите от всички упражнения за крака.

Повишава секрецията на хормони на растежа, когато се тренира тежко.

Позволява голямо прогресивно натоварване.

🔹 2. Мъртва тяга (Deadlift)
Защо е ефективна?

Мъртвата тяга е упражнение, което включва почти цялото тяло — глутеуси, кръст, трапец, задно бедро, предмишници.

Научни аргументи:

Едно от най-силните упражнения за задната кинетична верига.

Развива функционална сила, полезна в реалния свят.

Стимулира голямо механично напрежение, което е ключов фактор за мускулен растеж.

🔹 3. Лежанка (Bench Press)
Защо е ефективна?

Класиката за горната част на тялото — оптимално натоварва гърди, рамене и трицепси.

Научни аргументи:

Най-висока ЕМГ-активация на гръдния мускул сред пресовите упражнения.

Позволява натоварване в широк диапазон от повторения — от сила до хипертрофия.

🔹 4. Набирания / Скрипец (Pull-Ups / Lat Pulldown)
Защо са ефективни?

Те са най-мощното упражнение за широкия гръбен мускул.

Научни аргументи:

Най-висока активация на латисимуса (Latissimus Dorsi).

Развиват ширина на гърба и сила в горната част на тялото.

🔹 5. Военна преса (Overhead Press)
Защо е ефективна?

Развива рамене, трицепс и стабилизаторите на торса.

Научни аргументи:

Най-ефективно упражнение за предно и странично рамо.

Учи на стабилност и контрол на тежестта над глава.

🔹 6. Гребане с щанга (Barbell Row)
Защо е ефективно?

Изгражда плътност на гърба и силен „гръбен корсет“.

Научни аргументи:

Стимулира едновременно латисимуса, трапеца, еректорите и бицепса.

Противодейства на мускулни дисбаланси от много пресови упражнения.

🧪 3. Какво показват научните изследвания за хипертрофията

Изследванията на Schoenfeld и други водещи учени показват, че хипертрофията зависи основно от три фактора:

1️⃣ Механично напрежение

Колко тежко и под контрол работи мускулът.

2️⃣ Метаболитен стрес

„Изгарянето“ по време на серия, натрупване на метаболити.

3️⃣ Микротравма и възстановяване

След тежки базови упражнения мускулни влакна се разкъсват и регенерират по-плътни.

Базовите упражнения осигуряват и трите компонента едновременно, което ги прави най-научно-доказани за растеж.

🏆 4. Комбиниран подход за максимален растеж

Най-добрите тренировъчни програми използват комбинация от:

Базови упражнения → за сила и общ растеж

Изолиращи упражнения → за оформяне и доработване на детайл

Пример:
Клек + бедрено разгъване → максимален растеж на квадрицепсите.

🧩 Заключение

Науката е категорична:
Най-ефективните упражнения за сила и мускулен растеж са базовите многоставни движения.

Те натоварват големи мускулни групи, позволяват прогресивно увеличение на тежестите и създават перфектните условия за хипертрофия.

Стара тема:https://www.bg-mamma.com/?topic=1806408.msg50513265#msg50513265

И понеже в предната тема разисквахме, нашите различни възприятия за красиво тяло. Вместо запис, може да споделите снимка какво тяло Ви харесва. Интересно ще е и мъжете да се включат Simple Smile

# 1
  • в пералнята
Пу първа! Благодаря за новата тема.
Отчитам днес крака с акцент глутеус.
Момичета, да се оплача, тези дни не знам какво се случва с мен.
През деня нямам никакъв проблем, но стане ли 16ч, започва да ме боли коремът. Ама не постоянно, една такава тъпа болка. От дясната страна, трудно ми е да го опиша. И е независимо какво ям. То аз в 4 още не съм яла, когато започва.
Това от около 2 седмици, бях при личната два пъти, тя и двата пъти ми изписа пантопразол и ме прати да си ходя. Разстроен ми бил стомахът. Ама защо само вечер, нямам идея.
А иначе през деня си имам енергия, тренирам си... Не се чувствам болна. Много странно.

# 2
Излязоха ми изследванията и холестелорала пак се е вдигнал. И честно незнам какво да правя, да намаля пак жълтъците ли, ще видя.....
 От днес
Скрит текст:
Липиден профил (включващ общ холестерол, LDL-холестерол, HDL-холестерол, триглицериди)
ХОЛЕСТЕРОЛ           7.68   mmol/l   [2.5-5.7]
ХОЛЕСТЕРОЛ HDL   2.24   mmol/l   [0.91-1.56]
LDL - холестерол   5.21   mmol/l   [до 3.80]
ТРИГЛИЦЕРИДИ   0.51   mmol/l   [0.25-1.70]
От декември миналата година, и тук е леко завишен, но не толкова.
Скрит текст:
Липиден профил (включващ общ холестерол, LDL-холестерол, HDL-холестерол, триглицериди)
ХОЛЕСТЕРОЛ              6.19        mmol/l    [2.5-5.7]
ХОЛЕСТЕРОЛ HDL     1.77         mmol/l    [0.91-1.56]
LDL - холестерол        4.17         mmol/l    [до 3.80]
ТРИГЛИЦЕРИДИ        0.56         mmol/l    [0.25-1.70]

Елиф, да сама ги правя. Тези специално са с тиква. В последно време се зарибих по тиквата, почти винаги имам изпечена и я правя на разни кремчета и закуски Simple SmileЩе пусна рецептата за тези които искат да я пробват, от едно момиче от Инстаграм е :
Скрит текст:
1 яйце
40 гр. финни овесени ядки
100 гр. скир
150 гр. печена тиква
25 гр. протеин
Малко ядково мляко
бакпулвер, канела

Тренировката мина супер и имах муза за снимки. Пускам се, после ще я махна, моля не ме цитирайте.
Скрит текст:

# 3
Цоп първа  Blush - да ама не
Благодаря за новата тема Flowers Tulip
Харесвам елегантни спортни фигури, с издължени крайници  - тоест нещо тип Биляна Йотовска
А ако трябва да избирам между слаба и мека и закръглена и стегната фигура - предпочитам второто ......
Нона, страхотна си Heart Eyes
Холестерола е доста висок, моят последно края на август беше 6 и докторите казаха задължително сваляне до 5 - да избирам хапчета или диета. Утре и аз ще се бодна да си видя липидния профил - млечните много съм ги намалила, пълномаслено мляко не съм опитвала - да видим. Пих и добавка за холестерол 2 месеца. Иначе юли беше 7, за месец и половина само с избягване на кофти храни / под кофти храни да се разбира пълномаслено сирене. кашкавал и мляко/ го намалих на 6.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 17:15 от macadamia

# 4
Нона, голямо благодаря за рецептата. Аз също съм фен на тиквата - ям я и сладка, и солена. Ще изпробвам твоята рецепта.

Благодаря и за полезния първи пост.
По въпроса - харесвам тела като твоето, тренирано и женствено в същото време.

Архинора, при подобен случай на близко дете, прием на пробиотик няколко месеца свърши работа.

# 5
Елифче, забравих да напиша пасираш всичко и намазваш хубаво гофретника в моя случай е с кокосово масло.

Ами ще питан чат gpt, кое точно от това което ям ми ги вдига този холестерол. Краве мляко не консумирам, от млечните скир, извара и рядко котидж.

Аз харесвам цялостно излъчване, не гледам само тялото, а и лицето. Ей тази мацка е супер секси. Отскоро я следвам… има и други, които харесвам.

# 6
На мен ти ми харесваш повече от г-жа Джорди, Нона.
А относно холестерола, вероятно не е от храненето при теб, а сигурно стрес или нещо друго. Пушиш ли?
Благодарим за рецептата за гофретите, става ли да се направят като американска палачинка с тази смес? /май ще си купя и аз един гофретник най-накрая, защото много обичаме у нас такава вафла Smiley

# 7
Благодаря за комплиментите момичета!
Сега си погледнах и резултатите от 2023, тогава пак е бил 7 и нещо,/тогава ядях почти всеки ден по 3-4 цели яйца, за една година намалих на по един жълтък и холестерола се смъкна с една единица, както се вижда през 2024/
Сега отново същата работата....

Ето какво ми отговори чата, но аз не ям масло, сирена, колбаси и др. подобни. Единственно свинско и телешко от червените меса.

Скрит текст:
📌 Обобщение на резултатите

Имаш висок общ холестерол и висок LDL, но също така имаш много висок HDL (добрия холестерол) и ниски триглицериди.

Това е важна комбинация, защото висок HDL и ниски триглицериди често се срещат при:

хора, които тренират редовно

хора, които се хранят добре

хора с по-висок прием на здравословни мазнини

генетична предразположеност (най-честата причина!)

Но въпреки високия HDL, LDL при теб е по-висок от желаното, и освен това е нараснал спрямо миналата година.

📊 Сравнение (декември ➜ днес)
Показател   Преди   Сега   Промяна
Общо холестерол   6.19   7.68   ⬆
LDL   4.17   5.21   ⬆
HDL   1.77   2.24   ⬆ (много добре!)
Триглицериди   0.56   0.51   ниски (отлично)

Очевидно:

LDL се е вдигнал

HDL е отличен — рядко се виждат такива стойности; това е защитен фактор

триглицеридите са перфектни

❓ Възможни причини за висок LDL при иначе здрав човек
1) Генетика (семейна хиперхолестеролемия или „хипер-отговорник на мазнини“)

Изключително честа причина. Дори при идеален начин на живот LDL остава висок.

2) Повишен прием на наситени мазнини

Примери:

кокосово масло

масло, сирена, кашкавал

червено месо

яйца (при някои хора повишават LDL, при други – не)

3) Високо белтъчна или нисковъглехидратна диета

Някои хора на low-carb/keto вдигат LDL, докато HDL и TG стават отлични – точно както при теб.

4) Интензивни тренировки

Може да повишат HDL и да променят липидния метаболизъм, но не са причина за висок LDL.

❤️ Какво показва целият „профил на риска“?

Добри фактори:

HDL – много висок (защитен)

Триглицериди – ниски

Физическа активност – силен защитен фактор

BMI (предполагам в норма)

Риск:

LDL е значително над референтните граници

Има тренд на покачване

Дори с висок HDL, LDL остава важен за дългосрочния риск.

✔️ Какво можеш да направиш (немедикаментозно)
1) Огледай наситените мазнини

Без да ги елиминираш напълно:

ограничаване на масло/сирена/червено месо до умерени количества

избирай повече риба, бобови, пуешко, пилешко, растителни мазнини

2) Добави повече разтворими фибри

Те буквално „улавят“ LDL:

овес (овесени ядки ежедневно – силен ефект!)

бобови

ябълки

ленено семе (смляно)

3) Увеличи омега-3

мазна риба 2–3 пъти седмично

добавка от рибено масло (ако толерираш)

4) 3–4 седмици лека корекция и повторни изследвания

LDL реагира бързо на промени в диетата.

5) Ако остане висок → консултация с кардиолог

Особено ако има:

фамилна история на висок холестерол

фамилна история на ранни сърдечни инциденти

стойности LDL > 5 mmol/l, както при теб

Лекар може да назначи:

apoB (по-точен маркер от LDL)

Lp(a) — силно генетичен

Mamalina, отказах цигарите преди 10- тина години. Оригиналната рецепта е за мини палачинки, но момичето се оплакваше, че малко залепват.

# 8
Момичета, не се обвинявайте, че ви се хапва - здравите хора имат апетит! Радвайте се.
Вчера се отчетох с горна част и 30 минути кардио, днес с 45 минути само кардио като всъщност ги пробягах, а не редувах с обичайното ходене под наклон.
Утре, ако не ми мине котка път, долна част.

И аз не спя тези дни. Станах в 5 заради детето и не можах да заспя. Четох книга до 7, после оправих малката и в 8 бях в залата. Но съм свежарка, хем до офиса ходих, обяд си правих и носих и т.н.

Нонче, виж какви въглехидрати хапваш. От тесто и сладко холестеролът също се вдига. Аз също ям доста яйца на седмична база и моят е на горната граница, но триглицеридите са ми на долната, което компенсира.

После ще търся снимка на телата, които харесвам - не съм фен на преса и нисък процент телесни мазнини. Ако човек иска да се види така, окей, но не и целогодишно поддържане особено за жена, която не се занимава професионално със спорт. Нацепени каки не е моето, както и другата крайност меки или пък кльощави.

# 9
  • София
Добре дошли в новата тема Yellow Heart

Пожелавам ни много успехи, които невинаги имат физическо отражение. Най-важното е да не забравяме, че влизаме в залата да се разтоварим, да влезем в свой свят и да се откъснем от реалността.

Нона, стресираш ме с този  холестерол. Аз те посъветвах да си погледнеш въглехидрата, защото новите твърдения гласят, че холестеролът се вдига от тях и че мазнините нямали общо - не и полезните. Аз бих махнала и свинското. Трябва да си пусна рутинни изследвания и аз, че скоро не съм. И аз честичко хапвам цели яйца, защото са домашни, но ги намалих. Сега изяждам 1 или 2 цели на ден и то не всеки ден. При мен причината е по-скоро пустия релеф. Не мога да си го обясня, но стоя по-релефна, когато ям по-малко цели яйца.

Четох пост на една мацка ''защо не виждаме резултати, макар и да сме редовни в залата и да сме на режим'' и една от точките беше, ако си цял ден застоял на едно място, залата не е достатъчна, което ме накара да се замисля. Ако трябва да съм искрена, мога да го оборя това твърдение, защото работя седнала от 8г., а за тези 8г. съм била във форма, която не съм си и мечтала само с фитнес. Не съм правила крачки, например. Но от друга страна се замислям дали не е възможно това да се промени с годините, защото преди 8г. съм била на 20, сега също толкова по-късно... знам ли. Та се чудя дали докато не работя да не отделям 20-30 мин на колелото вкъщи. Не с цел да се изпотя или кардио. Просто раздвижване.

Редовната доза мрънкане: така се надявах, че съвсем близо до вкъщи ще има нова фитнес зала - уви, голяма новопостроена сграда, но явно само слухове. Живея близо до София и особено в почивни дни, хич не ми се пали колата да карам 10-20км, че да не кажа 30+ км (ако ходя по младостите), за да отида на фитнес. Имаме си две фитнес зали, ама те толкова изстрадали горките... нещо инцидентно, ако ми се наложи, ще се напъна, ама за всеки ден просто не става. Блех. Такъв ми бил късмета. Знаех, че е прекалено хубаво, за да е истина.

Да не забравя да се включа за телата, които харесваме. На мен тази мадама ми е фаворитът на всички времена. Много екзотична, супер женствена, красива. Мисля, че миналата година беше Бикини Олимпия, но ще излъжа.

Maureen Blanquisco

Скрит текст:

Скрит текст:

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 17:49 от Петенце

# 10
Привет! Преди няколко дни една дама беше писала за фитнес кутия с добавки, тогава нямах време да разгледам и сега не мога да намеря инфото в предишната тема. Някоя от вас да си спомня как се казваше бранда?

Общи условия

Активация на акаунт