Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 9

• 8 960
  • 266
  •   2
Отговори
# 255
Здравейта, старата ни 12 годишна печка Бош вече приключи курса и е време за нова. Моля за препоръка за нова, защото се изгубих в моделите. Изискванията са да има пиролитично самопочистване. Функция Air fry, ако става за пилешки и рибени хапки (за да махнем малкия Air fry). Готвим 2-3 в семицата, основно пиле, ориз, зеле, картофи и основното пица за малкия. Жена ми много обича да пече кексове и мъфини и други такива неща, но там като гледах се иска да има пара и цените стават рязко други. Има ли смисъл от тази фунция?

# 256
Не виждам никакъв проблем да се пече кекс/мъфин без пара. Хората десетки години са се справяли с обикновени фурни. На мен лично пара за нищо не ми трябва и дори и да имах, вероятно само за хляб бих я ползвала. Но аз не ям месо и нямам големи изисквания. Та за мен цената не си заслужава, но то си зависи от желанията и възможностите на всеки.

# 257
Мъфини, кексове и въобще сладкиши не пека на пара - само тестени с мая (хляб, питки и подобни), а и тях не винаги  и открито големи късове месо (също не винаги, за месото има и куп други възможности). Та, ако не държите на пара, спокойно съпругата ти може да продължи да си прави сладкишите и на фурна без пара, както и да се готви всичко останало открито или под капак, режимите са достатъчно гъвкави.  
Аз съм с една фурна Бош и една Нефф в друго жилище (втората е с пара, първата - не, но готвя всичко еднакво успешно), като и към двете нямам никакви забележки. С пиролиза са, от това не бих се отказала.

# 258
Изобще не държим на парата, особено за тази цена. Питах дали има смисъл от нея.
Сега ако може да препоръчате някой модел? Simple Smile

# 259
Моят съвет е жена ви да си избере ако тя е тази, която по-често готви.
Изберете според вашето меню и навици това, което на вас ви е нужно.
- За мен пиролизата е изключително важна. Фурна не чистя.
- След това да има телескопични водачи. Много по-удобно ми е. Само на едно ниво е малко, поръчах си три. Съответно да са такива, които да могат да се почистват с пиролизата, защото не искам да ги махаме преди чистене.
- Таймер също ползвам често. Така не се налага да следя колко време се пече нещото.
- Имам програми, но не съм ги ползвала. Сондата за печене на меса - никога.
- От по-специалните режими се оказа, че този за поддържане на топли чинии ползвам - за втасване на теста 🙈 и за поддържане на ястие топло (от време на време).
- Режимът с вентилатор да е равномерен.
Ако до сега сте имали Бош се насочите пак към тях спорен мен.

# 260
Благодаря. Жена ми оставя избора на техника на мен, след крайно нейно удобрение. Simple Smile
Насочил съм се към два модела:
1) https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbg578es3/
2) https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hrg572es3/
Тях дали мога да ги поръчам с още телескопични водачи?

# 261
Благодаря. Жена ми оставя избора на техника на мен, след крайно нейно удобрение. Simple Smile
1) https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbg578es3/
2) https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hrg572es3/
И на двете виждам в Аксесоари - телескопични единични водачи.
Вижте хубаво колко ви трябват, колко е възможно да се монтират и съвместими ли са с пиролиза.

# 262
На тези модели не са съвместими с пиролиза. Дори и водачи да могат да се подменят, скарите пак трябва да се свалят. Водачите на модела от серия 6 са фиксирани на първо ниво и не се местят.

# 263
Едната видях, че има бутон само за долно нагряване, ама на другата (с парата) нещо не ми е ясно. Може ли да се управлява само силата на долния реотан?

# 264
На тези модели не са съвместими с пиролиза. Дори и водачи да могат да се подменят, скарите пак трябва да се свалят. Водачите на модела от серия 6 са фиксирани на първо ниво и не се местят.
Тоест при почистване трябва да свалям тавите и водачите?

# 265
Да, всичко се сваля. Камерата остава празна по време на пиролизата. Вече за високите серии на Бош-моделите от серия 8 не съм наясно.
Но това мисля важи и за.другите марки. Информацията е в контекста на това, че исскате допълни водачи,които евентуално да не се махат при пиролиза. Дори и да вземете такива,  пак махате скарите.

# 266
  • София

Моделите си вървят само с тези водачи, но можете да си купите допълнителни, които имат щипки и могат да се прикачат към страничните решетки:
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/cookin … -ovens/hez538000/

От опит обаче мога да кажа, че за мен едно ниво е напълно достатъчно. Ползвам фурна с водачи на 3 нива и друга с водачи на едно ниво. Установила съм, че водачите са ми важни само за неща, които готвя на едно ниво, при това тях винаги позиционирам на нивото под средата, на което са и водачите. Никога не ми е било важно да имам водачи на другите нива, защото когато пека нещо на тях, обикновено само слагам тавата и после я вадя.

Относно посочените модели, за HRG572ES3 мога да кажа, че парната функция е добра като инженерно решение и върши работа, ако на някой му трябва такава функция. Цената от +150 евро е съвсем приемлива, ако човек държи на тази функция, защото повечето модели с пара са на драстично по-високи цени. Необходимостта от тази функция вече е въпрос на лична преценка, по-горе бяха дадени достатъчно мнения по темата.

Бих избрала HRG572ES3 в случай, че бюджетът ми позволява, но друг важен фактор при избора е начинът на управление на фурната. HBG578ES3 има класическо управление с две въртящи копчета, което е удобно за всеки, докато HRG572ES3 е с модерен гладък контролен панел, който изглежда страхотно, но може да има някои дребни неудобства - а) изисква повече навеждане, ако фурната е разположена под кухненския плот, и б) може да се окаже недотам удобен/интуитивен за някого, в случай че и други членове на домакинството понякога ползват фурната.

Едната видях, че има бутон само за долно нагряване, ама на другата (с парата) нещо не ми е ясно. Може ли да се управлява само силата на долния реотан?

Да, HRG572ES3 е с 2 режима по-малко и такъв само с долен реотан липсва, но има „долен реотан + вентилатор“, който върши подобна, дори по-добра, работа. Аз ползвам предимно него и вече почти не ползвам този с долен реотан без вентилатор.

При сегашните фурни със 70+ литра обем, долният реотан не е достатъчен, за да поддържа равномерно температурата в цялата камера. Режимът „долен реотан + вентилатор“ компенсира това чрез регулярно включване и изключване на задния нагревател и вентилатора.

Всякакви тестени изделия на ми се получават по-добре на този режим, отколкото на класическото горно+долно нагряване. На режим само отдолу пък времето за печене доста се увеличава, поне при мен.

Последна редакция: пн, 08 юни 2026, 17:49 от Vilemina

Общи условия

Активация на акаунт