За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 2 512
  • 73
  •   2
Отговори
# 60
  • Sofia
Мда... няма как да свършат една и съща работа различни продукти.  В Лидл трябва да има стърготини.

# 61
  • In transit
Ще правя най-вкусната торта от моето детство. Дълбана е и в пълнежа се слагат 3 лъжици кокосови стърготини. Обаче на магазина нямаше стърготини, а имаше брашно. На етикета пише, че е 100% кокосово. Ще ми свърши ли работа или ще стане на тесто, на каша? Да знам дали да я почвам днес тортата или утре да търся стърготини.
Не, няма. Различни са. По-добре ги прескочи, вместо да слагаш брашно. Поема много течност и ще ти развали крема.

# 62
Здравейте,търся рецепта на любима торта от детството,която правеше баба ми.Тя беше страхотна сладкарна,но тази й торта ми бе любима.Майка ми не е по готвенето и сигурно затова не знае рецептата,но предполагам,че някоя от вас може да има подобна,а аз ще си я донаправя с няколко опита.Това е около началото на ‘90те години.
Тортата е с какаови блатове с много,много орехи.Предполагам се сиропираха със захарен сиропКрема не знам с какво е бил,беше много сладък и с много масло,като цвета му не беше бял и може би също е имало малко какао,но не и шоколад.
Ако някой има спомен от детството с такава торта или има подобна рецепта ще ме направи много щастлива

# 63
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте,търся рецепта на любима торта от детството,която правеше баба ми.Тя беше страхотна сладкарна,но тази й торта ми бе любима.Майка ми не е по готвенето и сигурно затова не знае рецептата,но предполагам,че някоя от вас може да има подобна,а аз ще си я донаправя с няколко опита.Това е около началото на ‘90те години.
Тортата е с какаови блатове с много,много орехи.Предполагам се сиропираха със захарен сиропКрема не знам с какво е бил,беше много сладък и с много масло,като цвета му не беше бял и може би също е имало малко какао,но не и шоколад.
Ако някой има спомен от детството с такава торта или има подобна рецепта ще ме направи много щастлива

https://www.mish-mash.recipes/2016/04/tortata-ot-moeto-detstvo.html

# 64
Скрит текст:

Благодаря,не е тази,но аз тъкмо я намерих.Оказа се,че я имаме,но много благодаря

# 65
  • София
Скрит текст:
Благодаря,не е тази,но аз тъкмо я намерих.Оказа се,че я имаме,но много благодаря
Ами споделете с нас, коя е. Grinning

# 66
Майка ми я записала като торта захар.
Какаови орехови блатове,сиропирани със захарен сироп и коняк и маслено какаов крем.

Сега си спомних,че ядох също много вкусна в Бургас домашна с леко карамелен вкус тк че леко целувчено карамеления крем бе с форма на “Развълнувано море”както я и беше кръстила домакинята,може ако някой се сеща да сподели за нея

# 67
  • Sofia
DTDT5 , виж тази, понеже ми е от една бургазлийка - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_4980.html

# 68
Здравейте, намерих в хладилника  неотворена кутия сметана 36%, срокът на годност е изтекъл преди месец. Да я изхвърля ли? Знам, че сроковете са ориентировъчни, ама месец...

# 69
  • In transit
Здравейте, намерих в хладилника  неотворена кутия сметана 36%, срокът на годност е изтекъл преди месец. Да я изхвърля ли? Знам, че сроковете са ориентировъчни, ама месец...
Не, ако е запечатана нищо ѝ няма.

# 70
DTDT5 , виж тази, понеже ми е от една бургазлийка - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_4980.html
Не знам дали е същата,но в разрез много прилича и ще я направя за да видя докъде се доближава и другото да коригирам.Благодаря ти

# 71
Сега си спомних,че ядох също много вкусна в Бургас домашна с леко карамелен вкус тк че леко целувчено карамеления крем бе с форма на “Развълнувано море”както я и беше кръстила домакинята,може ако някой се сеща да сподели за нея
Не съм сигурна какво точно имаш предвид под "леко целувчено карамелен крем" но ми звучи като някаква вариация на шамова торта. Бити белтъци на сняг но с по-малко захар и се продължава разбиването с добавяне на топъл към горещ карамелен сироп. Става с карамелен вкус и бухва още повече кремът.
А вече блатовете предимно са обикновени пандишпанови, за който иска още карамелен вкус може и в сиропа за гях да има карамел, не говоря за конкретна рецепта а за идея по принцип. В случай че това имаш предвид, да е някаква насока какво може да е.

# 72
  • Sofia
Здравейте, намерих в хладилника  неотворена кутия сметана 36%, срокът на годност е изтекъл преди месец. Да я изхвърля ли? Знам, че сроковете са ориентировъчни, ама месец...
Без да я отвориш ли, щото ако я отвориш, ще стане ясно...  
Аз затова все казвам, че дати гледам само в магазина. В къщи се доверявам на очите, нюха и накрая на небцето си,  като проверявам състоянието на продукта, не датите. Ако е добро се ползва, без да му знам датата.

# 73
  • София
Благодаря за идеите, Mikkey Heart

Общи условия

Активация на акаунт