За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 16 052
  • 408
  •   1
Отговори
# 195
Дами, бонбоните станаха перфектни. Благодаря.
Пейч, три пъти повече агар-агар или три пъти повече желатин, на едно и също количество течност?

# 196
  • Русе
Скрит текст:
Дами, бонбоните станаха перфектни. Благодаря.
Пейч, три пъти повече агар-агар или три пъти повече желатин, на едно и също количество течност?

Има различни видове агар-агар по сила на желиране и съответно на замяна с желатин.
За да замените желатина с други видове агар-агар, следвайте тези пропорции:

1 г агар-агар 600  -  4 г желатин
1 г агар-агар 700  -  4,5 г желатин
1 г агар-агар 800  -  5 г желатин
1 г агар-агар 900  -  6 г желатин
1 г агар-агар 1000 -  7 г желатин
1 г агар-агар 1200 -  8 г желатин

# 197
Може ли да направя тирамису два дена по-рано, например във вторник вечерта за четвъртък вечерта или е прекалено рано?
Не съм правила тирамису от над десет години и все едно за пръв път ще го правя. Blush
Благодаря! Heart

# 198
Сдобих се с манголд, сега се чудя какво да го правя. Някой има ли изпитани рецепти, че не е малко...

# 199
  • In transit
Сдобих се с манголд, сега се чудя какво да го правя. Някой има ли изпитани рецепти, че не е малко...
Всичко, което правиш със спанак става и с манголд. Ето ти рецепти.

Може ли да направя тирамису два дена по-рано, например във вторник вечерта за четвъртък вечерта или е прекалено рано?
Не съм правила тирамису от над десет години и все едно за пръв път ще го правя. Blush
Благодаря! Heart
Не е проблем, но гледайте до петък да го изядете. Simple Smile Така или иначе е желателно тирамисуто да престои поне 12 часа в хладилника преди ядене.

Ето и две изпитани рецепти, ако имаш нужда.
Класическо тирамису

И бързо тирамису с Ками крем, без яйца

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 18:10 от Mikkey

# 200
  • Русе
Скрит текст:
Благодаря! Heart

Да, няма проблем. Само го съхранявай в хладилник и покрито с безцветно фолио или в затворен съд. Непосредствено преди сервиране можеш да поръсиш с какао на прах или настърган шоколад.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_7374.html

# 201
Благодаря! Heart

Да, даже според мен на втория-третия ден е най-вкусно, когато всички вкусове вече са се смесили добре и бишкотите хубаво са омекнали.

# 202
Здравейте. Реших да правя рецепта за линцери по Наталина от блога на пеп-чо:

500г брашно
250г масло
200г пудра захар
4 жълтъка
фино настъргана кора на един лимон
1 ампула есенция бадем

Обаче тестото ми стана много ронливо, стои си на трохи и няма събиране, нищо общо с "меко тест", както пише в рецептата. Къде съм сбъркала и как мога да го коригирам?

# 203
  • София
Вариант 1: маслото ти е било твърдо.
Вариант 2: яйцата са били по-малки.
Добави 2-3 с.л. вода и меси, докато стане гладко тесто.

# 204
  • Русе
Скрит текст:

500г брашно
250г масло
200г пудра захар
4 жълтъка
1 ампула есенция бадем

Обаче тестото ми стана много ронливо, стои си на трохи и няма събиране, нищо общо с "меко тест", както пише в рецептата. Къде съм сбъркала и как мога да го коригирам?

Ако са останали белтъци, прибави 2 от тях и премеси отново. После завий тестото в безцветно фолио и остави за 1 час в хладилника.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/12/blog-post_8.html

# 205
Благодаря на всички за отговорите! Hug
Точно това мислех да правя, защото не искам да е с яйца.
Да те попитам още един малко тъп въпрос - в кафето за топене на бишкотите има ли захар или само млякото се слага?

# 206
  • София
Не се слага захар в кафето.

# 207
Аз слагам, защото ми горчат иначе после. И никога не слагам бита сметана, много въздушно и “купешко” някак ми става. Но щом правиш за първи път, може би е най добре да следваш рецептата която си харесала дословно, после ще си я нагодиш по твой вкус.

# 208

500г брашно
250г масло
200г пудра захар
4 жълтъка
1 ампула есенция бадем

Ако се използват две цели яйца в тази рецепта вместо 4 жълтъка, ще има ли голяма разлика в крайния резултат?
Аз не слагам захар в кафето за бишкотите. Но и в кафето, което пия не слагам. Харесва ми да се усеща повече кафето - ако го подсладя, после ми е блудкаво на вкус. Но предполагам, че зависи донякъде и от използваното кафе, някои са доста по-горчиви.

# 209
И аз слагам захар в кафето за бишкотите.

Общи условия

Активация на акаунт