За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 15 838
  • 408
  •   3
Отговори
# 390
Добави му течност и връщай гювеча във фурната да се допече. Може да го нарежеш на парчета в гювеча, за да се сготви по-лесно. На тиган пак ще си е жилаво. Има такива по-жилави меса. Фурната наред ли е?

# 391
  • Бургас
Ако го покриеш с фолио и го печеш още поне час мисля, че ще се получи.
Винаги първоначално слагам капака и пека поне час и половина - два.
После вече махам капака и оставям отворено да се пече.

# 392
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте, свински джолан печен в гювеч около 3 часа, като последния час добавих картофи и моркови, стана мега жилав. За първи път ми се случва месото не само да не пада от кокала, ами и едва да се реже. Чудя се дали да го обескостя и утре да го направя на нещо в тиган. Някакви съвети?

Две рецепти за джолан във фурна. Стават перфектно, ако месото е читаво.
https://ipeychev9.blogspot.com/2022/01/blog-post.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/11/blog-post_11.html

Във Вашия случай е по удачно да върнете гювеча във фурната да се допече месото. Внимавайте да не спукате съда. Оставете го поне още 1,30 часа да къкри под капак. След това проверете.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 20:40 от peych

# 393
Благодаря на всички, връщам го във фурната.

# 394
  • In transit
Благодаря на всички, връщам го във фурната.
Ако джоланът ти е голям (или от дърто прасе) може и повече време да му е нужно. Щом след 3 часа е жилав, аз бих го пекла 2+ часа, на 150С, щом казваш, че е в гювеч. Само по-вкусен ще стане.

# 395
Здравейте, свински джолан печен в гювеч около 3 часа, като последния час добавих картофи и моркови, стана мега жилав. За първи път ми се случва месото не само да не пада от кокала, ами и едва да се реже. Чудя се дали да го обескостя и утре да го направя на нещо в тиган. Някакви съвети?
Мен ако питаш, месото е било такова и може изобщо да не омекне, колкото и да го готвиш. За 40 години готвене и аз веднъж попаднах на такова - половин ден го готвих и все така жилаво си остана и го хвърлих.
Точно в тиган не ми се вижда удачно за поправка, щом в гювеч е жилаво.
На каква температура го пече и по-висока ли беше в началото? Понякога, когато още в началото се сложи на ниска температура, макар и след часове печене, може месото все още да е жилаво, затова в началото засилвам - да започне да се запича и след това намалявам. Виж си най-после и фурната, да не е пък в нея проблемът.

# 396
Донесоха ми два свински джолана. Мислех да ги направя с кисело зеле на бавно готвене в мултикукъра, но се оказаха големички. Имам голям бретер, евентуално във фурната да го направя, но не знам колко време и на какви градуси да го правя. И други тънкости ако има ще съм благодарна да споделите. За бавното готвене ми е питанката.

# 397
В тази рецепта не липсва ли нещо - мая или сода? Как ще бухне тестото, няма ли да стане клисаво?

# 398
  • под тепетата
Според мен е на принципа на баницата, а не като тутманик с втасване. Явно не е с набухвател.

# 399
  • София
Това е тесто за баница. Няма нужда от набухвател.

# 400
Някой дали има изпитана рецепта за сладкиш с ананас, пресен не от консерва? Мисля, че съм виждала нещо където ананаса беше на дъното на тавичката и с много апетитен захар, ама дали не е само във въображението ми 🙄

# 401
Търси обърна сладкиш и вместо други плодове на дъното слагаш кръгчета ананас с масло и захар да се карамелизират.

# 402
  • София
Някой дали има изпитана рецепта за сладкиш с ананас, пресен не от консерва? Мисля, че съм виждала нещо където ананаса беше на дъното на тавичката и с много апетитен захар, ама дали не е само във въображението ми 🙄
Ze-ze, ябълките ги замени с ананас:
Сардински сладкиш с ябълки и рикота

# 403
  • In transit
Донесоха ми два свински джолана. Мислех да ги направя с кисело зеле на бавно готвене в мултикукъра, но се оказаха големички. Имам голям бретер, евентуално във фурната да го направя, но не знам колко време и на какви градуси да го правя. И други тънкости ако има ще съм благодарна да споделите. За бавното готвене ми е питанката.
Запечатай ги с малко мазнина, сложи ги в съда, овкуси ги със сол и пипер. Покривало ги. Слагаш във фурната на 180С за около 40 минути, след това намаляваш и печеш за 3-4 часа, може и повече, докато месото се сваля от кокала. Ако слагаш кисело зеле, може да го задушиш предварително и да го довариш/ печеш с месото накрая за час.

Ze-ze, аз имам такава, точно с пресен ананас. 🍍https://www.mycookingcreations.com/2022/02/torta-allananas-e-cocco-soffice.html

# 404
  • Deutschland
Има ли някой сполучлива рецепта за Fladenbrot или плосък хляб на български. Снощи купих от магазина, омете се за секунди. Днес обаче нищо не работи, а от сутринта питат за хляба. Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт