Ноемврийски бебета 2025

• 10 333
  • 460
  •   2
Отговори
# 255
Как разбирате, че имате диастаза?

Ние довихме малкия на 40тия ден при д-р Атанасов, от когото останах с много добри впечатления. Посъветва ме обаче да посетим хирург тъй като пъпчето на детето стърчи, което ме притесни. Имате ли опит с изпъкнало пъпче?

Буквално сега се прибираме от преглед при педиатърката. Днес беше нашата втора консултация и тя каза, че малката има пъпна херния също - пъпчето стърчи и е леко надигнато. На нас препоръча да го лепим с лепенки, като първо събираме кожата около него един вид за да го притисне надолу, и след това слагаме лепенката. Каза, че масовата практика е да пратят на хирург, и че с тези лепенки всъщност се оправяло и няма нужда от операции. Но поне 2 месеца ще ходим с тия лепенки. В аптеката ги продават "лепенки за пъпче" им викат. Аз съм раздвоена, защото според информацията в интернет това е често срещано при новородените и обикновено не е нужно да се взимат мерки и щяло само да се прибере покрай края на първата годинка-две. Чак вече след 4 ако продължи трябвало да се иде на хирург.
Нашата педиатърка твърди, че това е по-щядящ метод и работи, а според интернет и чат джпт са бабини девитини. Много съм объркана и аз. 😩

# 256
Как разбирате, че имате диастаза?

Ние довихме малкия на 40тия ден при д-р Атанасов, от когото останах с много добри впечатления. Посъветва ме обаче да посетим хирург тъй като пъпчето на детето стърчи, което ме притесни. Имате ли опит с изпъкнало пъпче?

Буквално сега се прибираме от преглед при педиатърката. Днес беше нашата втора консултация и тя каза, че малката има пъпна херния също - пъпчето стърчи и е леко надигнато. На нас препоръча да го лепим с лепенки, като първо събираме кожата около него един вид за да го притисне надолу, и след това слагаме лепенката. Каза, че масовата практика е да пратят на хирург, и че с тези лепенки всъщност се оправяло и няма нужда от операции. Но поне 2 месеца ще ходим с тия лепенки. В аптеката ги продават "лепенки за пъпче" им викат. Аз съм раздвоена, защото според информацията в интернет това е често срещано при новородените и обикновено не е нужно да се взимат мерки и щяло само да се прибере покрай края на първата годинка-две. Чак вече след 4 ако продължи трябвало да се иде на хирург.
Нашата педиатърка твърди, че това е по-щядящ метод и работи, а според интернет и чат джпт са бабини девитини. Много съм объркана и аз. 😩

Първата ми дъщеря като бебе имаше пъпна херния и лепихме лепенки от аптеката и сработи никакви операции вече е ако не се оправи -да

# 257
Препарата на Frosch Baby за петна работи много добре. Благодаря за препоръката.

За диастазата има доста видеа как сам да провериш. Трябва да си легнала и се навеждаш напред все едно ще направиш коремна преса. След това с два пръста се опипва средата на корема и около пъпа. Ако се усети като пропадане, значи има разделение (диастаза), ако се усеща равно, значи мускулите не са разделени.

Относно пъпната херния и аз знам, че не се прави нищо, а се следи и би трябвало да се оправи сама.

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 07:08 от Vertex

# 258
И на моето момиче пъпчето е изпъкнало. Педиатърът каза, че било "кожен пъп", а не херния и едва ли щял да се прибере. Каза, че за момента ще наблюдаваме, но следващия месец ще попитам пак на консултацията.
При нас от няколко дни има доста кофти подсичане. Мазах с какво ли не, но няма особен резултат. Има една точица колкото монета от 1 стотинка, която е ярко червена и лъскава и не се оправя. Кожата там е като изгорена и дори като мажа крем отгоре не се покрива. Вече се чудя какво да правя.
За диастазата моя АГ ми каза да правя упражнения и на третия месец на прегледа ще видим как съм се възстановила. Но при мен е минимално, около 2 пръста и половина.
Относно третия болничен, който се издава от ЛЛ на детето, имате ли представа дали може да се издаде със задна дата и по-точно 6 дни по-късно?

# 259
Относно третия болничен, който се издава от ЛЛ на детето, имате ли представа дали може да се издаде със задна дата и по-точно 6 дни по-късно?
Да, при нас педиатърът точно така каза, че ще направи. При нас дори 3 седмици ще са минали от изтичането на втория. Няма никакъв проблем, само плащането се забавя заради по-късното му издаване.

# 260
Здравейте, момичета 🥰
Отдавна не съм писала, но последните дни са страшно хаотични и не ми остава време за абсолютно нищо. Много се радвам на всички, които успяват да дават съвети и да помогнат на другите, чудесни сте! Искаше ми се и аз да мога да помогна по същия начин, но засега май мога само да ви се оплача.
Храненето и спане са тотално безразборни. Много често яде по 10,20,30мл и съответно спи много за кратко. Буди се, яде пак, понякога пък не спи с часове и я мъчат колики. И така се завърта един безкраен цикъл, в който аз няма кога да спя. Единствено успяваме да спим двете за малко по-дълго, ако я сложа легнала по коремче върху мен на спалнята.
Отделно миналата седмица много ми се бяха запушили млечните канали на гърдите. Бяха станали твърди, болезнени и на бучки. С много мъки, масажи и помпене успях да ги отпуша. Но от тогава количеството на кърмата рязко спадна (около 50мл общо изцеждам от двете гърди) и доста се отчаях. Дохранвам с АМ при нужда. Часове за консултанти по кърмене за съжаление няма за няколко седмици напред заради празниците. Продължавам да изцеждам редовно и да я слагам на гърда. Много се надявам поне това количество да успея да задържа. Приемам всякакви съвети за увеличаване на кърмата.
Бебчето има и проблем с очичките - конюнктивит на едното и хемангиом на другото. Тепърва ни предстои да посещаваме специалисти за второто. Там нещата може да се проточат с месеци и години.
Все пак и нещо положително - днес бяхме на първа консултация и нашето бебче въпреки всичко наддава добре. Изписаха я 2620гр 50см, а сега е 3400гр 54см. Много се притеснявах да не гладува, но д-р каза, че е добре.
Поздрави на всички ❤️

# 261
piccione, най-доброто средство за увеличаване на кърма е честото кърмене. Слагай я на всеки 2 часа и на двете гърди за по 10 мин. През нощта може и на 3 часа. Ако е по-поспалива може и спяща, те си сучат и спящи. Сутрин количествата са по-големи и може да пробваш power pumping, има различни схеми за него. Чайчета и по-течна, топла храна, овесени ядки, бадеми, жито и много течности- поне 3 литра дневно. Безалкохолна бира също доста увеличава. Аз съм пила и Лактил и имаше ефект, може да опиташ. Има и хомеопатия, но за нея трябва да се посъветваш с хомеопат. Дано тези неща сработят.
П. С. И най-важното нещо е много спокойствие.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 22:52 от JamJam

# 262
piccione, нашето момченце също има хемангиом, колкото 1 ст. посредата на челцето. Аз не знаех какво е това и си мислех, че е родилен белег, но педиатърката каза, че е хемангиом и може да се махне с някакво сиропче. Понеже целта на прегледа беше друга (откриха му алергия към протеина на кравето мляко), каза, че по нататък ще го лекуваме хемангиома, първо да отминат алергичните реакции и да свикне с новото мляко и тогава. Не знам дали във вашия случай няма да подейства, нямам представа какво точно е и как се прилага, но може да попиташ.

# 263
piccione, виж сайта на Национална асоциация подкрепа за кърмене. Там има цял списък с доброволци консултанти като самите консултации са безплатни. Можеш да се свържеш с някой поне за онлайн консултация и да получиш насоки и съвети.

# 264
И ние имаме проблем с кърменето, тъкмо се успокоих....
От два-три дни като я сложа да суче и тя започва да се оглежда...сукне малко и почва пак да се оглежда или заспива. Две нощи прави и дълга пауза нощем 4 ч и суче само от едната гърда и заспива.
До преди няколко дни сучеше на 1.5-2 часа, а сега изведнъж коренна разлика. Наддава, но по-малко от преди. Дали е някакъв период , не знам.
Да питам, тези които сте пили Лактил - на опаковката пише 4 седмици да се пие. Аз приключих курса от 4 седмици и спрях, дали няма да ми намалее сега кърмата се чудя.... Имате ли опит.

# 265
И ние имаме проблем с кърменето, тъкмо се успокоих....
От два-три дни като я сложа да суче и тя започва да се оглежда...сукне малко и почва пак да се оглежда или заспива. Две нощи прави и дълга пауза нощем 4 ч и суче само от едната гърда и заспива.
До преди няколко дни сучеше на 1.5-2 часа, а сега изведнъж коренна разлика. Наддава, но по-малко от преди. Дали е някакъв период , не знам.
Да питам, тези които сте пили Лактил - на опаковката пише 4 седмици да се пие. Аз приключих курса от 4 седмици и спрях, дали няма да ми намалее сега кърмата се чудя.... Имате ли опит.
При мен Лактил действа докато го пия. Но с пърмата бременост съм го пила и повече от 4 последователни седмици.

# 266
Ние също сме като piccione, само че нашата бебка спи понякога доста дълго и предимно вечер плаче от коликите. Но напоследък и през деня има периоди, в които очевидно има колики. На моменти се отчайвам понеже и даваме и правим какво ли не и пак си плаче с часове от тях. Аз също от 8 месец пиех Омнибиотик Панда с надеждата, че ще ни подминат коликите (бяха ми казали, че помага). Сега даваме и на нея, но все едно няма ефект.

В тази връзка бях гледала видео с Ася Демирева наскоро и тя говореше как коликите са нещо естествено за бебето и за неговата слаба и неразвита храносмилателна система. В такива моменти медикаментите не помагат кой знае колко, а трябва да гушкаме бебетата върху нас или в слинг. Също не било вярно схващането, че се учили на ръце от новородени. От както се е родила като ни види някой да я държим и люшкаме ни казва - "Браво, учите я на ръце така". Дали е така не знам, но не мога да я оставя да плаче неутешимо без да направя нещо. Понякога я оставям минута са се успокои сама, но ако не се, я гушкам за 5-10 минути и след това се опитвам да я оставя в креватчето.

Кърмата и при мен намаля доста тези дни и се опитвам да правя повече цедения с помпата през деня. Бебека от гърда яде само за успокоение и усещам как на моменти дори не яде, а си суче без да преглъща. За това се цедя и ѝ даваме от шише, а когато нямам изцедена заместваме с АМ. Предната седмица пиех доста чай за лактация и не видях ефект (плюс, че не харесвам мириса и вкуса на анасон и ми беше ужасно да го пия).

# 267
С това учене на ръце много се ядосвам. Каката ми е на 6 години, толкова бързо минава времето, че изобщо не съжалявам, че съм я гушкала и приспивала на ръце. Сега с това бебе ще бъде по същия начин. Аз няма цял живот да имам бебета, които да гушкам. И като го виждам как се успокоява, когато е в мен или в баща си, няма човек на света, който да ме убеди да го оставя да плаче.

Иначе бихте писали за пъпчето. Нашето падна преди около седмица (на 16 дни е). Изглежда ми, че се е затворило добре, но е изпъкнало. Пратих снимка на личната, каза да обработвам само със спирт, само ще се прибере. Следващата седмица е на консултация, пак ще я разпитам за колко време се прибира, лепенки нужни ли са.

# 268
Аз не съм го къпала във ваничка изцяло заради пъпчето. Мия го само от кръста надолу сутрин и вечер. Тази вечер, обаче ще го изкъпя и ще сложа лепенка. Казаха ми да не го мокря и кисна, затова ще я сложа лепенката и набързо ще го изкъпя във ваничката.

Поръчах му и спално чувалче от Angel baby. Имате ли отзиви за по-изгодни такива, които да са безопасни?

За кърменето - аз вече не го мисля толкова. Тегля си го и дохранвам с АМ, да ми е мирна главата. Ще си купя чай днес за кърмене, видях, че в Дм имат, а той ми е до вкъщи и ще прескоча набързо.

# 269
Чувалчетата на Angel baby са много хубави и качествени, каузата им също. Имай предвид, че са 0-6 м и ще ги ползва детето много време. Ние от там си взехме две и не съжалявам.

Общи условия

Активация на акаунт