Ноемврийски бебета 2025

• 11 843
  • 539
  •   1
Отговори
# 510
Ние бяхме с Na Supreme pro. Беше си ок в началото, но с времето започна да не може да се изхожда и да се мъчи - рев и напъване по цял ден и цяла нощ. Започна и да повръща - не на фонтан, но дори и преди следващото хранене само да го пипнеш вече и повърнал. След двете изтегляния на Нестле се ядосах и го сменихме с Aptamil AR по препоръка на педиатър. Сега не повръща и ходи по два пъти на ден по голяма нужда.

Да попитам майките, чиито са на същото мляко акото има ли остра леко кисела миризма. Не е зловонна, но е странна. Според ММ млякото мирише така и от там акото.

# 511
Ние бяхме с Na Supreme pro. Беше си ок в началото, но с времето започна да не може да се изхожда и да се мъчи - рев и напъване по цял ден и цяла нощ. Започна и да повръща - не на фонтан, но дори и преди следващото хранене само да го пипнеш вече и повърнал. След двете изтегляния на Нестле се ядосах и го сменихме с Aptamil AR по препоръка на педиатър. Сега не повръща и ходи по два пъти на ден по голяма нужда.

Да попитам майките, чиито са на същото мляко акото има ли остра леко кисела миризма. Не е зловонна, но е странна. Според ММ млякото мирише така и от там акото.

Има рибено олио затовя мерише така и аз забелязвам че повече пълни памперси от Аптамил.Но си е добро мляко уж най близко до кърмата се води

# 512
  • Варна
Здравейте! Не съм писала, но ви чета.

Ще карам поред.

Относно тренировки днес бях на преглед в един център по рехабитация и физикална диагностика Торк (за варненските мами), защото съм изгърбена и почнаха кръст и гръб да ме болят, а малкият е към 6 кг вече на 2 месеца и 1 седмица. Та там днес ми пратиха всякакви измервания на крайници, оросяване, сила в крайниците, теглене и мерене, абе всичко. Ще ходя на ямр и трябва да си пусна едни изследвания за фосфор, калций и магнезий. По принцип кръвни и щитовидни също, но понеже скоро съм си ги пускала, няма да се наложи. Та този, който ме мери и тегли каза никакви упражнения засега. На 09.02 ще ходя вече с ямр и изследванията и Самир Торк ще ми каже какъв ми е проблемът. Като цяло може би (аз съм на почти 100% сигурна), че съм с двойна сколиоза. Та в началото ще правя някакви упражнения тип гимнастика и после ще ми дадат и силови. Като чак след като проходи малкият тогава ще ме лекуват с по-голям успех, а сега само да не се задълбочи проблемът. От вдигането му и качването тепърва на кг. няма да има сигурно много големи резултати, но... какво да се прави. Мой колега ходи при този човек от 3 години и е доволен. Преглежда и бебета и малки деца имало много при него. Ако някой се интересува има страница във фейсбук, инстаграм и канал в ютуб.

За млякото и аромата на акото. Ние след болницата му даваме Фризолак 1. Това ми казаха, че дават в болницата и не сме го сменяли. Откакто се е родил само на 7 януари не е ходил по голяма нужда. Като цяло по 2 пъти ходи и по 7-8 по малка. Като вече като е по малка е рев, докато не види, че почваме да го събличаме и веднага млъква и почва да гука, без дори да е свален мокрият памперс. Та миризмата е точно на кисело. Цветът е горчица. Хапва си добре, със съня също нямаме проблеми. Поне по нещо (съня) се е метнал явно на мен (дай боже!).

Относно картона на нас личната ни даде един, но той също е рекламен. От болницата ни дадоха мисля, че официален като документ. Дадох го при първото посещение на личната, но май не го попълниха. Ще видя какво е писано и ще питам на 28-ми като сме на втора ваксина.

За еднократната помощ от 375 лв. някоя добра душа може ли да даде линк за подаването онлайн? Благодаря предварително!

Като цяло нищо интересно няма при нас. Яде, спи, ходи до вц и реве като е мокър. И като го сменяме гука и е като латерна. Явно пак от майка си е взел да не млъква. Моята ме говеше от стаята като малка, защото аз наистина не млъквах, сега не съм чак така. Да видим аз ще го гоня ли също.

# 513
Здравейте и аз не съм особено активна последно време, но се опитвам поне да влизам да чета. 😁

Аз също щях да помоля за линк за еднократната помощ, ходих на място в социалните но тогава ми искаха и хартиен носител с iban, който нямах, та още не съм го подала. Поне добрата новина е че срока е 3 години. 😂

# 514
Момичета, ще споделите ли повече инфо за тази еднократна помощ? Не знаех за нея.
На всеки ли се полага, или си има определени критерии, на които да отговаряш, за да я получиш?

# 515
Здравейте! Бебчо вече е на 2 месеца и половина, ние сме на ХИП органик комбиотик,не сме сменяли млякото това е от болницата.Минахме ваксините за 2 месец,имаше газове от ротавирусната,но мина. Последните дни трудно заспива макар че му се спи,заспива в мен когато го сложа в кошарата се събужда и започва едно мрънкане, спи много добре вънка,но на това време не го изкарваме.

# 516
Ето линк за социалната помощ:

https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … i/uslugi-814/1742

Трябва да влезете с КЕП или ПИК код. Натискате на “Заяви услуга” и въвеждате нататък исканите неща.

Аз вече гледам за столове за хранене и ергономична раница. Имате ли нещо набелязано вие? ☺

# 517
LieToMe Аз извън темата да питам за еднократната помощ аз пробвах с ПИК на НОИ и на НАП, но не ми дава, вие с КЕП ли пробвахте?

За столчета за хранене ние бяхме купили Хаук пластмасов, но не ни беше удобен, защото захранвах по ЗВБ и там трябва датето да си хваща храната, ама в този стол й беше ниско, после си взехме дървен на Хаук и съм много доволна, все още си го ползва и сме взели втори и за бебето, като сега е с поставка за новородено и си седи на масата с нас. Реално аз го възприемам като бюджетна алтернатива на Стоке столът.

За раница ние имаме на ергобейби, но май има по-добри алтернативи, както zoya e писала най-добре, ако имате възможност за консултация, за да пробвате различни и да види коя ви е най-удобна.

# 518
Аз съм с раница BeLenka 4ever. Като съвет мога да дам да бъде от естествен текстил (памук, бамбук, лен), защото са по-дишащи и не изпотяват толкова. На мен лично с мек колан ми е много по-удобно от колкото с твърд. Най-добре е да се тества на място преди да се купи.

Столчето на баткото пък ни е KinderKraft Enock, който е бюджетна алтернатива на Stokke Tripp Trapp. Доста ми е удобен, така че най-вероятно и за бебчето ще вземем такъв.

# 519
Аз не съм пробвала ергономична раница все още, но влязох в група за бебеносене във фб и там много се препоръчват lenny lamb - аз се колебая между light или upgrade вариантите. Ще ми се да са наистина от дишаща материя, защото малката дори в момента се стопля на слинга от плат. 😫

Иначе еднократната помощ  от 375лв за първо дете се полагаше на всяка жена, която е родила без значение от доходите. Отделно има и друга, за която мисля, че се взима предвид доходите, и съответно ако са твърде високи, не се отпуска.

# 520
А някой знае ли синята здравна книжка на бебето от НЗОК или РЗОК се взима (за София)? Личния каза, че след 10-ти трябва да е готова, а все още не съм ходила. На нас ни попълват всичко в здравната карта и лепят стикерите от ваксините.

Аз дохранвам с мляко Hipp Combiotic и засега не сме пробвали друго. Избрахме го, защото е органик. Имаше период, в който връщаше малко, но сега няма проблем, така че май не е било от млякото. Иначе за изхождането - наистина при нея е веднъж на 2-3 дни и доста се напъва. Може би това вече е свързано с млякото, макар че четох, че кърмата се усвоява по-пълноценно и е нормално дори и 3 дни да не се изходи. И в тази връзка мога да ви се похваля, че си взех помпа за кърма Philips Avent Advanced Premium класическа, а не hands free, и съм много доволна. Много добре се усеща и вече изцеждам двойно повече количество от преди, макар и все още да не й стига напълно и да се налага да дохраня.

За столче сме си харесали дървен от Икеа - BLÅMES. Честно казано  не знам какво да гледам, освен това да има масичка и колани 😄

Ергономични раници съм си взела - Ergobaby embrace за сега и Tula Free to grow за малко по-нататък, макар че има други модели, които ги препоръчват като по-добри. Ergobaby съм я ползвала само 2-3 пъти, защото все е студено, но ми е удобна.

scalestone, и аз имам сколиоза от годините работа на компютър, но не знам каква е. При раждането не успяха да ни сложат хубаво епидуралната упойка и ме хвана само частично от дясната страна на тялото и беше доста странно.

Иначе бяхме на втора консултация тази седмица (утре прави 2 месеца) и най-накрая влязохме в категорията на 4те килограма - 4170гр. Дори забелязвам, че леко започват да й отесняват newborn дрешките 😄 Вече се усмихва, гука и издава много сладки звуци, опитва се да хваща разни играчки, но засега неуспешно 😄 Лекуваме и хемангиома и там засега всичко върви добре. Чакаме одобрение и от каса за сиропа. Само все се притеснявам за страничните ефекти и я следя да не спи прекомерно и как диша. От скоро е започнала страшно агресивно да маха с ръце като вентилатор. Все си натиска очите, дере си лицето и ме е страх да не разрани хемангиома, че ще стане страшно. 😬

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 12:33 от piccione

# 521
piccione за столчето това на Икеа бе може да му се регулира степенката, което съм чела, че е важно, за да може ако се задавят стъпват и по-лесно плюят/изхвърлят излишното.

# 522
piccione, за столчето е важно да има пълно изправено положение, защото ако има дори и лек наклон се увеличава риска от заравяне. Важно е също степенката за крачетата да може да се регулира, така че ълъга на крачетата, който се оформя в коляното да е 90 градуса.

# 523
LieToMe Аз извън темата да питам за еднократната помощ аз пробвах с ПИК на НОИ и на НАП, но не ми дава, вие с КЕП ли пробвахте?

За столчета за хранене ние бяхме купили Хаук пластмасов, но не ни беше удобен, защото захранвах по ЗВБ и там трябва датето да си хваща храната, ама в този стол й беше ниско, после си взехме дървен на Хаук и съм много доволна, все още си го ползва и сме взели втори и за бебето, като сега е с поставка за новородено и си седи на масата с нас. Реално аз го възприемам като бюджетна алтернатива на Стоке столът.

За раница ние имаме на ергобейби, но май има по-добри алтернативи, както zoya e писала най-добре, ако имате възможност за консултация, за да пробвате различни и да види коя ви е най-удобна.
Аз подадох с ПИК на НОИ, и стана много бързо. Следващия месец имах превод.

# 524
Аз подадох с КЕП на Евротръст.

Общи условия

Активация на акаунт