Силата на форума в подкрепа на извършена операция на главата

• 665
  • 4
  •   1
Отговори
Момичета и момчета, здравейте! Преди месец ми беше извършена операция на главата, съвсем ненадейно и...буквално шокиращо и за мен и близките ми. Но...имала глава да пати. Операцията беше извършена в УМБАЛ  "Св. Анна". Като окончателна диагноза - новообразуваните в лява голямо мозъчна хемисфера парието - окципитално. Мозъчен оток. Давностна венозна тромбоза на сигмоиден и трансверзален синус. Една седмица стоях в болницата и бях изписана. Знам, че е тежка операция и се налага доста време за овладяване на всичко около нея, но... Много имам нужда от хора във форума, които могат да ме насочат към решения или към всичко, което би ми било нужно при този проблем, а именно - главата ми вляво, където е разреза, е като безчувствена. Глухо, не виждам, не знам къде съм, не помня нищо, не знам думи...Преди десетина дни имаше някакъв проблясък, и поне нощес, всичко си беше нормално. Говорех си с всички възможни думи, смеех се...идваше ли сутрин - все едно ме няма, не съществувам....Бях З дни в болница. Наляха ме с Манитол и ми "светна" пред очите, но за кратко. Не мога да търпя това състояние на тая безтегловност в главата...Цял месец мина, искам поне мъничко облекчение с тая глава...Сега съм отново в болница. Наливат ме със Сомазина, ампули...Още повече ми се замая главата...Много ми е зле... Всеки доктор си търси негово лечение. Един ти казва - "продължавай още един курс Дексаметазон", друг ти казва, че от Дексаметазона ти става лошо и не бива да се пие....Много съм объркана вече...и уморена, и отчаяна...Искам свестен невролог, който си разбира от работата и е наистина човечен. Не знам къде и кой, обаче.

# 1
Съжалявам за всичко, през което сте минали и пожелавам от сърце бързо оздравяване!
Много е трудно да се каже кое и как е след такава операция - много зависи какъв размер е бил туморът, какъв тип клетки са намерени в него. След операцията контролни КАТ и ЯМР какво са показали.
Без тези неща няма как някой да каже нещо точно по въпроса.
От гледна точка на информацията, която давате до тук, имайте предвид, че не говорим за ръка, крак, а говорим за мозък и е нормално тук нещата да се възстановяват по-бавно и по-трудно.
Нормално е в началото да има някои смущения, като забравяне на дума или заменяне на една дума с друга. Може да има забравяне на имена дори на близки хора. Моментни състояния на дезориентация. Бърза уморяемост. Замаяност.
Манитол, Дексаметазон, Сомазина - тези медикаменти и вливания се правят точно в такива състояния.
Кога и по колко е най-добре да каже неврохирургът, който е направил операцията.
Но каквото и да става в момента е нормално, защото възстановяването трае до 6 месеца от операцията, а при вас е минал само един. Не се плашете, карайте го по-спокойно и почивайте , не се товарете с нищо.

# 2
Карла, не мога да помогна с друго, освен с подкрепа. И аз мисля, че е най-добре да слушаш неврохирурга, който те е оперирал.
Предполагам, че на мозъка му трябва повечко време за възстановяване. Забравянето , замайването ще се оправят с времето. Ако това ще те успокои поне малко, префектно си написала всичко - синтезирано, точно и ясно, всеки препинателен знак си е на мястото. А това е много добър знак, според мен.
Безчувствената част също ще се оправи с времето. Една най-обикновена операция води до продължителна безчувственост, а какво останало такава. Нервчетата имат нужда да се възстановят.
Не се отчайвай и бъди силна!!!
Пожелавам ти бързо и пълноценно възстановяване! Heart

# 3
И аз не мога да дам нещо повече от морална подкрепа, но ще ти напиша няколко неща от личен опит.
Не съм преживявала чак толкова сериозна интервенция на главата, но скоро се ударих силно, получих комоцио. Първите 10-ина дни беше кошмар. Мотаеше ми се главата, замаяно, гадно, дразнеше ме шум, светлина, че и думите не ми идваха. Тотален блокаж.
Изтръпване и безчувственост е нормално да има след всякаква хирургична интервенция, до 6 м. е нормалният срок за възстановяване.
Съответно - и аз ще препоръчам същото - почивка, никакви стресове и тревоги и позитивно мислене. Всичко описано е нормално.
Опитай се да използваш времето, с което се възстановяваш, за да премислиш живота си. Защото такова преживяване разтърсва и трансформира.

# 4
  • София
Карла, можеш ли да четеш? Пробвай с това или с нещо друго, което ти е любимо - учене на език, музика, кръстословици, списания. Мозъкът има нужда от патеричка може би ❤️

Общи условия

Активация на акаунт