Термин Август 2026

• 12 366
  • 403
  •   1
Отговори
# 360
Измерено и прегледано е било всичко необходимо, имам доверие на АГ-то си.
Имах въпрос касаещ настоящата ми бременност, не целях аз да провокирам въпроси свързани с вече миналата успешно. Simple Smile

# 361
Кашмир, чисто от любопитство защо? Защото и в Надежда ми казаха, че е хубаво да се направи, тук също виждам, че се обсъжда доста, та започвам леко да се замислям.
Тук в Италия не е предвидена по календар ранната фм (нито в частните, нито в държавните болници) и даже ако поискаш да се запишеш, като кажеш в коя седмица ти казват, че е твърде рано. При въпрос към гинеколожката, ми каза, че щом всичко по време на първоначалният скрининг (вени, кръпоток, мозък, НТ и т.н.) + НИПТ няма нужда от ранна такава, тъй като не е високо рискова бременност. Допълнително ми обясни, че между 16/18 г.с. някои органи дори не са напълно развити и може да внесе допълнителна паника, вместо успокоение.
Моята първа фм е записана за 21 г.с. например.
Ще ми е интересно да чуя причините, защото в момента съм в 13 г.с. и да знам дали да си идвам до България за ранна фм.

Аз между другото се записвам и тук в групата с негативни резултати от НИПТ и, че очакваме момиченце. Heartpulse

Ама как не правите първа ФМ, тя е супер важна?!

# 362
  • София
Защото нейната цел е откриване на аномалии несъвместими с живота. И ако, не дай си боже, се окаже,че бебето има някаква аномалия, която налага прекъсване на бременността,  то по-добре това да се случи в ранна седмица. Да, може би ако имаш генетичен тест,можеш да пропуснеш ФМ. Аз не бих. Davisgirl виждам,че няма и двете.

# 363
Според мен има някакво объркване д това първа, втора фетална.
Първата фетална е точно когато се правят измерванията за БХС - гледат се носни костици, NT, органи и т.н.

Кашмир, чисто от любопитство защо? Защото и в Надежда ми казаха, че е хубаво да се направи, тук също виждам, че се обсъжда доста, та започвам леко да се замислям.
Тук в Италия не е предвидена по календар ранната фм (нито в частните, нито в държавните болници) и даже ако поискаш да се запишеш, като кажеш в коя седмица ти казват, че е твърде рано. При въпрос към гинеколожката, ми каза, че щом всичко по време на първоначалният скрининг (вени, кръпоток, мозък, НТ и т.н.) + НИПТ няма нужда от ранна такава, тъй като не е високо рискова бременност. Допълнително ми обясни, че между 16/18 г.с. някои органи дори не са напълно развити и може да внесе допълнителна паника, вместо успокоение.
Ще ми е интересно да чуя причините, защото в момента съм в 13 г.с. и да знам дали да си идвам до България за ранна фм.

Аз между другото се записвам и тук в групата с негативни резултати от НИПТ и, че очакваме момиченце. Heartpulse

# 364
Дрийм, не знам. В надежда имаш например 4 прегледа - скрийнинг, ранна, втора и трета ФМ. Та затова ми е интересно да разбера, какво допълнително може да се открие.

# 365
Случвало ли се е на някоя през бременността течението да има леко жълтеникав цвят, а да няма бактерия. Излезе ми чиста микробиологията уж, но нещо нямам вяра. Ще я повторя след две седмици.

# 366
На мен също на рананта фм, единия марквр не беше в норма, но имахюе теста и казаха, че най-вероятнп е защото е било много рано. След 10 дни се беше оправил. Така, че е напълно възможно теста да е негативен, но да се види нещо на фм.
За това и Кашмир е права, много е важен този преглвд, защото "хваща" неща и дава реална оценка за състоянието на бебето, ораганите му и развитието, което е важно и не мо е да се проследи по всяко време.

# 367
И при Калчев са така - Скрининг, който е реално най-ранната фетална, каквото можеше да се види, все пак бебетата са много мънички още, но се гледа мозък, сърце, бъбреци, да няма отклонения и се взима кръв.
Първата фетална е 15-18 седмица, втората 20-23 седица и третата - 28-32. Не са задължителни, но аз мисля да ги изкарам всичките - излизат около 500 евро общо, разпределени на няколко месеца.

# 368
  • София
Всъщност първата фатална е 11-12+6 , не знам от къде идва разминаването в броенето им. Целта й основно е да се измери нухалната транслуценция и наличието на носна костица, както и кръвоотокът.

# 369
И аз знам за три морфологии. Първата 11-13, после 18-23 нещо такова и третата 28-32. Тази в 15-18 седмица не знам каква е явно напоследък е станала модерна.

# 370
Въпросът (поне в моят случай) изобщо не е във финансовите възможности, а  объркването, което имам относно ок ли е скрининга, който е направен в 12 г.с. или трябва да правя задължително такъв и в 16/18 г.с. или този, който имам записан за 21 г.с. (тук се води втора фм) е достатъчен.

И при Калчев са така - Скрининг, който е реално най-ранната фетална, каквото можеше да се види, все пак бебетата са много мънички още, но се гледа мозък, сърце, бъбреци, да няма отклонения и се взима кръв.
Първата фетална е 15-18 седмица, втората 20-23 седица и третата - 28-32. Не са задължителни, но аз мисля да ги изкарам всичките - излизат около 500 евро общо, разпределени на няколко месеца.

# 371
Объркването идва в използваната терминология - някои наричат дългия преглед в 12-13 седмица първа фетална, а други скрининг. Ено и също е.

# 372
Скрит текст:

Скрит текст:
Попринцип БХС и скринингов тест който изследва стойности от кръвта, кг, години, данни от преглед с ехограф и т.н. и на база всичко това - изчислява възможен риск за определени проблеми с бебето. Масовото схващане, че е статистика и затова не е нужно е грешно, защото влияят много неща за резултата и е важно да се проверят.
Ранна ФМ обикновено се прави заедно с БХС и на много места му казват "комбиниран скрининг". Целта й е визуално от специалист и с много по-добро оборудване да се огледа плода. Феталните морфолози учат допълнително точно заради това, че има специфики, които обикновен АГ специалист (с уважение към 'обикновен', но искам да направя разликата) няма да види.
В случай че има отклонение на някой показател - БХС резултатите ИЛИ визуалното оглеждане на апарата (най-просто описано за ФМ) - се препоръчва НИПТ, като уж малко по-достоверен, заради по-голямата база за сравнение. Той отново е скрининг, но защото не е ограничен от резултати само в БГ - дава по-голяма точност. Ако там се отхвърли съмнението с негативен резултат - не значи че бебето е здраво, а че 99% сигурно е, че бебето е здраво. При позитивен резултат обаче се прави амниоцентеза/хорионбиопсия, защото това е единственият инвазивен резултат, от който ще получите 100% сигурност дали и какво има на бебето. Крие рискове от спонтанен аборт, и не само, затова се препоръчва като крайна мярка.

Ако нещо с бебето не е добре и се реши че трябва да се прекрати бременността, че няма да се развие до края, или родителите не искат дете с увреждане - до към 20г.с. (поправете ме ако греша) се прави кюретаж само, по-нататък трябва да се изроди плода (като нормално раждане, но на мъртво бебе), без упойка, а след това се почиства матката и т.н. Всичко това крие много рискове и за майката и за последващи бременности и т.н.

Дрийм, не знам. В надежда имаш например 4 прегледа - скрийнинг, ранна, втора и трета ФМ. Та затова ми е интересно да разбера, какво допълнително може да се открие.
В надежда ФМ са 4 - ранна, втора, трета и късна. Разликата между масовите 3 е че са изместили последната с около седмица по-късно и между нея и първата са вмъкнали две. Не знам дали е заради пари, или защото се занимават и с много тежки случаи и се застраховат заради опита и всичко видяно, но необичайното е при тях, а не при тези които са с 3. Въпрос на политика на болницата.
П.С. ранната ФМ в Надежда също се провежда с БХС, или поне преди 2г беше така.

# 373
МамаГар, Благодаря за разяснението! Да, в Надежда правих комбиниран скрининг в 12 г.с. заедно с БХС. И все пак д-р Патрикова ми препоръча да направя и ранната ФМ, защото резултатите от НИПТ все още не бяха излязли (въпреки, че тя самата каза, че е почти сигурно, че резултатите ще са добри). Имам среща с моята акушерка след две седмици, та ще питам и нея, какво мисли по въпроса.

# 374
А мислите ли вече къде ще раждате, при кого ще се следите? Hug Виждам, че доста от вас минаха вече феталните и това са следващите важни въпросителни.

Общи условия

Активация на акаунт