Термин Август 2026

• 13 482
  • 452
  •   1
Отговори
# 420
Аз до 8-9та седмица нямах или може би не са ми казвали или е била много малка, не знам. Ако е вярно, че до 12 седмица растат ще е супер. Моята расте навътре към матката. Лекаря, който ми прави първото секцио смело каза, че ако още я имало, като раждам ще ми я махне със секциото ама не знам дали не ми каза за да ме успокои. 😅
 А да попитам и някоя от вас има ли киста на някой от яйчниците, аз имам, вероятно на жълтото тяло, така казаха? С първата бременност пак имах и махна към средата на втори триместър.

# 421
Здравейте, мами! Аз съм бременна в 10 г.с., повръщането ми отшумя малко, но продължавам да имам слюноотделяне. Изключително гадно се чувствам и то ме кара да повръщам. Навсякъде се разкарвам с празно кенче или картонена чашка. Не се понасям. Вие имате ли подобен проблем и как се справяте?

# 422
Момичета,утре съм на ФМ,но казаха,че ще ме гледат и на вагинален ехограф,а така ми се искаше да взема детето да гледа. Преди не са ме гледали така 😔 Та друго исках да питам. След като на вагинален се вижда по-добре дали ще видят вече пола в 12+3? 😅 И отделно разбрах,че би0зин мама било за имунна система,а аз си мисля,че пия витамини за бременни. Изобщо не са ми били изписани и сега съм притеснена ,че не съм пила нищо 3 месеца 😔 Вие какви витамини пиете и сте доволни? Хемоглобина ми е вече на долната граница и търся нещо с повече желязо,ако съществува такова нещо  😀

# 423
Габи, с вагинален доста неща се виждат по-добре. Зависи къде си на ФМ и колко е голямо детето. Аз също исках да взема едното дете поне на ФМ, но мм каза че не е добра идея (малката е много дива, а гилвмия беше на училище и без друго). Дибре, че не взехме никой, над 3 часа минаха в чакане и прегледи, трябваше да се разхождам, да ям, да пушкам 100 пъти... бебето не иска да се показва. Голяма част от прегледа беше с вагинален.
Витамини комбинирани не пия, пия отделни неша, от които имам нужда, защото така лесно се регулират дозите, в комбинираните е някаква доза от едно, друга от друго....
Буозина е за имунната система. Ама отделно ако синпила долиева киселина е дистатъчно, ще ти изпишат нещо.

# 424
Аз също бях на фетална морфология и в същия ден направих и пренатален тест. Питах АГ  дали той изключва необходимостта от биохимичен скрининг и тя беше категорична че няма смисъл от него, но мен още ме гложди дали е така.
Другото ми питане е понеже още не съм се записала на женска консултация понеже според АГ ми е било рано , не мога да разбера какво се покрива здравна каса всеки с който говоря си плаща такси за всичко?

# 425
Изключва спрямо синдромите, но пък БХС изчислява и риска за прееклампсия. На моя приятелка след БХС и назначиха Аспирин, по препоръка от резултата.

# 426
Аз също бях на фетална морфология и в същия ден направих и пренатален тест. Питах АГ  дали той изключва необходимостта от биохимичен скрининг и тя беше категорична че няма смисъл от него, но мен още ме гложди дали е така.
Другото ми питане е понеже още не съм се записала на женска консултация понеже според АГ ми е било рано , не мога да разбера какво се покрива здравна каса всеки с който говоря си плаща такси за всичко?

На мен гинекологът ми каза да взема направление номер 1 - аменорея. С него ти се полагат два прегледа преди да се регистрираш официално като бременна с направление 9.

# 427
Може да видите на сайта на НЗОК, програма Майчино Здравеопазване. Там е описано, но зависи от лекаря ви дали ще назначи и допълнителни неща, за които ще трябва да си доплатите.

# 428
Мен ме регистрираха още в 10та седмица и съответно ми взеха първите кръвни и МБ по ЗК и минах ехограф пак по ЗК. Мисля, че ехограф има включен веднъж на триместър, кръвни не знам колко пъти се взимат.
За БХС и аз не разбрах, ще имам ли, няма ли да имам, сега на ФМ ще разбера. Аз съм си с висок риск за прееклампсия така или иначе заради мутациите и съм си на терапия и следене.

А да попитам по-запознатите, как стоят нещата с болничните? Ако искам да взема такъв от АГ, задължително ли е да е 30 дни с комисия или може и за по-кратък срок и от кой месец нататък мога да взема? Също така, ако ползвам няколко месеца болничен, това отразява ли се после на размера на майчинството, което ще взимам?

# 429
Бхс освен за прееклапмсия изчислява и риска от ретардация на плода и преждевремнно раждане.
Болнипен можеш да вземеш, от около 10-11г.с., за да стигнат до края. Първия се издава от АГто и мисля е максимум 14 дни ( не съм 100% сигурна колко дни бяха, може и 10 да са), влед това вече са от комисия, там юаксимума е 30 дни. Излезеш ли дълъг болничен и после да се върнвш на рабита за няколко седмици преди се отразяваше на майчинството, като го сваля. Зависи какви са ти плановете като цяло.

# 430
Бхс освен за прееклапмсия изчислява и риска от ретардация на плода и преждевремнно раждане.
Болнипен можеш да вземеш, от около 10-11г.с., за да стигнат до края. Първия се издава от АГто и мисля е максимум 14 дни ( не съм 100% сигурна колко дни бяха, може и 10 да са), влед това вече са от комисия, там юаксимума е 30 дни. Излезеш ли дълъг болничен и после да се върнвш на рабита за няколко седмици преди се отразяваше на майчинството, като го сваля. Зависи какви са ти плановете като цяло.

Ох, много се филмирах какво е това лекарство "Болнипен" и защо се взима от 10-11 седмица до края, докато осъзная какво става Grinning

# 431
Скрит текст:
Мен ме регистрираха още в 10та седмица и съответно ми взеха първите кръвни и МБ по ЗК и минах ехограф пак по ЗК. Мисля, че ехограф има включен веднъж на триместър, кръвни не знам колко пъти се взимат.
За БХС и аз не разбрах, ще имам ли, няма ли да имам, сега на ФМ ще разбера. Аз съм си с висок риск за прееклампсия така или иначе заради мутациите и съм си на терапия и следене.

А да попитам по-запознатите, как стоят нещата с болничните? Ако искам да взема такъв от АГ, задължително ли е да е 30 дни с комисия или може и за по-кратък срок и от кой месец нататък мога да взема? Също така, ако ползвам няколко месеца болничен, това отразява ли се после на размера на майчинството, което ще взимам?
За взимането на болничен са обяснили, за ценообразуването - болничен се смята на база 18 месеца назад, 80% от среднодневното. За 'майчинството вече', което започва с 45 дневен болничен преди термин се изчислява на база 24м назад, 90% от среднодневното.

Много зависи на каква заплата сте - на минимална - няма да ви се отрази изобщо. Под максималния осигурителен праг - може да има разлика от 5-10-15Е, над осигурителния - ще ви удари стабилно по джоба...
Трябва вие да си го изчислите.

Ако все пак здравословното ви състояние го налага - по-добре не мислете за парите, а за здравето ви и това на бебето. Ако не ви пречи да работите - то по-добре си работете, така поне ще имате и разнообразие.

Скрит текст:

Ох, много се филмирах какво е това лекарство "Болнипен" и защо се взима от 10-11 седмица до края, докато осъзная какво става Grinning
Ако не пиеш кафе - иди си измии очите със студена вода, май още не си се събудила 😄

Накой има ли проблем със съня или аз от мързелуване цял ден не мога да се изморя и между 2 и 5ч съм като бухал?

# 432
Благодаря! Засега съм добре, обмислям да си взема около 1 месец болничен към края преди тези 45 дни, с цел да мога да се подготвя, понеже нямам идея какво ще ми трябва, а не ми се обикаля вече last minute. Та това ми беше идеята. За 1 месец явно няма да се отрази на майчинството, което така или иначе няма да е супер голямо при мен.

Аз съм постоянно изморена.. повечето вечери се събуждам и по 2-3 часа не мога да заспя. Уикендите спя след обед, но като съм на работа ми е супер трудно да не заспя работейки. Дори и да успея да спя 9 часа през нощта (рядко, но се случва), на другия ден пак съм като парцал. Дано сега с влизането във втори триместър се оправят малко нещата.

# 433
Аз съм в болнични от 9та седмица, работата ми го налага, медицинска сестра съм.
 Както по-горе са написали, болничният е 80% ор средно дневното възнаграждение за последните 18 месеца, майчинството е 90% от последните 24 месеца, но ако болничният е непрекъснат до термин, просто се вдига с 10% от момента на излизане в майчинство, 45 дни преди термин.

Странично от това, към мамите, които не са с първа бременност. Коремчетата личат ли ви вече? С първата ми бременност започна да личи, че съм бременна към 6ти месец 😅. Сега си виждам заформящ се корем, дори си забелязвам матката до къде е стигнала, направо се плаша, все пак съм в 12та седмица.

# 434
  • София
И аз мисля,че пт вчера ми личи (10г.с.). Не ми е първа бременност.

Общи условия

Активация на акаунт