Красивите мигове на майчинството

• 401
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
Красивата страна на майчинството е само една дума: ЛЮБОВ! Любов безгранична, любов неизмерима, любов безусловна, любов огромна, любов несравнима с нищо друго.
Не можеш да го обясниш на човек, който все още не го е изпитал, не можеш да го разбереш, докато не го изпиташ. Но няма нищо по-хубаво от това. Животът не свършва с децата, животът започва с децата. Да, има трудности, има безсъние, има тревоги.  Има моменти, в който искаш да избягаш, има моменти, в които искаш да го изхвърлиш през терасата( образно казано). Но това минава и се забравя. Щастието е много повече. То ( детето/децата) е целият ти свят. И не можеш да си представиш живота без него.

# 16
  • София
Чак гласене не, но има достатъчно време за всичко при наличие на домакински уреди и баща. Бабите нямат работа да отглеждат. Те са, за да се радват на децата, когато изобщо има такива.
Нека не забравяме, че в други страни майчинството е 3 месеца.

# 17
Това дали има време за всичко зависи от бебето и от това колко качествено се гледа. Ако се оставя да плаче, да, има време за всичко. Ако е като моето, което иска на ръце постоянно и да спи върху някой през деня - ами няма време за гласене, докато майката е сама вкъщи. За мен винаги бебето е било приоритет и не го оставям да плаче и да е стресирано. Предполагам затова е толкова усмихната сега и толкова независима

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 19:33 от Zimk02

# 18
  • София
Фокусът ми не е върху начина на гледането на детето, а в миговете, в които забравяш всичко трудно и изпитваш само любов.

# 19
Моята гледна точка е тази на майка, която е поставила грижата за детето като безусловен приоритет, и това често изисква пълна отдаденост, далеч от всякаква суета или нужда "да се конти". Когато виждам коментари, които описват майчинството само като "цвята и рози" или че реалните ни преживявания се приемат като "драматизиране", мисля, че пропускаме същината. Важно е да бъдем честни за това колко е натоварващо всъщност, без да се налага да поддържаме перфектна фасада. Радвам се, че и други потребители са изразили мнение в подкрепа на тази по-реалистична картина.

# 20
В най-романтичните си представи виждам усмивките, любовта, израстването, които без съмнение са красивата част на майчинството.

Първо, браво за смислената тема! ❤ Написаното горе за мен е това, което остава и се запомня дори в края на трудните дни. И аз като една от мамите горе гледам снимки и ми се насълзяват очите, когато детето спи, и ми липсва синът ми като новороден, въпреки че беше едва миналата година.
Любовта не може да се опише, тя е безусловна, буквално - няма обичам си детето ако/но, просто си го обичаш и знаеш, че ще е така, независимо какво ще се случи. С приятелка скоро си говорихме за това, стана дума дали ще си обичаме децата, ако станат престъпници, например, и отговорът беше да. Няма да одобряваме постъпките им, ще се чувстваме разочаровани от себе си и от тях и т.н., но ще ги обичаме.
Подкрепям напълно и мнението на Smile, хубаво е да се говори както за хубавото, така и за лошото, а не да се гради фалшива фасада.
Друго, което напоследък ме прави щастлива, е че осъзнах колко се възхищавам на сина ми. Той е супер енергичен, винаги усмихнат и позитивен, любопитен към всичко и се надявам и аз в повечето време да съм такава, за да съм му добър пример и да му помагам да разгръща огромния си потенциал.🩵🩵🩵

# 21
  • София
Трудно е, но се предполага, че е желано!
Следователно радостта и удовлетворението са в пъти повече от трудностите.
Интересно ми е колко от възприемащи те майчинството като трудност, са с вече големи деца.
Гледайте цялата картина, защото днес са колики, утре зъби, после търсене на баланс между работа и деца, помощ в училище, тийнейджърски бунтове и т.н. Лесно няма, но, когато се отделят и поемат по пътя си, всичко това неимоверно липсва и оценяваш колко хубаво е било, заедно с лошото. И колко по-лесно е било от това, което ти се е струвало в момента.
Единственото съществено е как ще го отгледаш и възпиташ, за да постигнеш това удовлетворение.

# 22
  • София
Fever Ray, напълно съм съгласна. Основната цел е да отледаш един наистина добър човек и да минете този път ръка за ръка.
В никакъв случай не искам да се описва майчинството като цветя и рози. Наясно съм, а и други бременни със сигурност, че ще има ужасно много трудности, протеснения и страх. Но непрекъснато се изтъкват, дори сякаш има надпревара сред майките - аз колко страдах, вие не може да ме настигнете. И липсва именно това, че всяка усмивка е ценна, че когато видиш първата крачка си горда. Не се говори за това, че децата са толкова безценни, че решаваш да имаш 5 и си щастлива от избора си.
Не знам какво точно търся. Може би уверението, че независимо от трудностите и страховете, да имаш дете е най-хубавото преживяване. Не ми се слуша повече (а всички бременни го чуваме), "почивай сега, че после ще стане страшно". Искам да чуя "почивай сега, че после ще стане страшно, но ще бъде прекрасно".

# 23
Прочетох по диагонал, но май много отговори конкретно на въпроса не видях.
За мен едно от най-хубавите неща на майчинството е, че непрекъснато се оглеждам какво да покажа на детето. Така аз също забавям темпото и се фокусирам върху малките неща - някоя буболечка, скрита горска ягода или боровинка, различните кори на дърветата, птичка, кестен. Такива обикновени неща. Харесва ми да ги виждам през нейните очи.

# 24
Има някакъв положителен смисъл да се говори за трудностите на майчинството. Във века на интернет и социалните мрежи навсякъде бълват снимки на прекрасни дечица, наконтени и усмихнати майки, лъснати домове, домашно приготвена храна... И хората остават с впечатление за едни перфектни майки, идеални съпруги и домакини. И натискът върху майките е толкова голям, че някои започват да се чувстват некадърни, че са се провалили, че не стават за нищо и тн. Всички знаем до какво може да доведе това.
А всъщност истината е съвсем друга. В майчинство има и недоспиване , и наповръщани дрехи, и рошава и мазна коса, и разхвърляна къща ...и .т.н.  Монетата има две страни.
Затова е хубаво да се говори и за двете лица на майчинството. И за хубавата,  и за лошата. Но все пак не трябва да се стига до крайност. Всяка крайност е лоша.

# 25
+1 към написаното от Inferiya и (valian1)! Също ще добавя, че е супер вълнуващо да видиш как детето преживява нещо за първи път, нещо, което ти е любимо като да види морето за първи път или да си играе истински с куче за първи път. И нямаш търпение да го заведеш на любимите си места, да четете заедно любимите ти книги, да опита от баницата на баба ти - такива съвсем простички неща.
Колкото до “почивай сега, после ще стане страшно” - според мен може да стане страшно, само ако детето се разболее тежко, което не го пожелавам на никого. Всичко останало са предизвикателства, през които се преминава.

# 26
Моят опит показва, че колкото по-уверена и спокойно е една майка, толкова по-силно се изостря майчината ѝ интуиция. Една спокойна майка с изразен инстинкт отглежда спокойни и уверени деца. Майчинството и след това израстването на детето е прекрасно. Дори да имаш тийн е прекрасно. Ако позволиш малка корекция - не са мигове, може да бъде винаги така.
Моите най-хубави не мога дори да ги изброя. Един от първите ми най-хубави е как стоя на дивана и чакам да се събуди - къщата е изчистена, наготвено е, изплела съм една шапка и седя и чакам.
Друг любим ми е един прекрасен следобед, в който каза, че не искала вече (да суче), била голяма, обърна се и заспа.
Дрехите, които всяка вечер си подреждаше за другия ден в градината и как един път отиде без гащи. (Облича се сама и хич не съм проверила).
Един зелен чеснак от едно цвете, който домъкна в първи клас - цветето се счупило и учителката казала да го изхвърлят. Тя не могла да го изхвърли.  Засадихме го. Вече е осми клас. Цветето.
Как един ден едни познати ни питаха какво се е паднало на някакво класно, а ние даже не знаехме, че е имало такова класно.
Класното по английски, единственото без грешка в класа.
Един от скорошните ми хубави моменти е едно съобщение в WhatsApp „Преди да си умряла от страх да ти кажа, че всичко е наред. След малко ще се прибера.”
Лека бременност и едно здраво и весело бебе ти пожелавам! Благодаря ти, че с темата си ми припомни колко много съм щастлива да съм майка.

# 27
Красив миг е, когато се прибираш от работа сдъвкана и изплюта, рошава, потна и неприличаща на човек, а то те гали по косата и вика: " мамо, толкова си красива, ти си най-красивата майка..."
И когато получиш в първи клас първата собственоръчно надписана картичка с разкривени букви "обичам те, мамо".
И когато го приемат в университета по първо желание и ревеш от гордост и щастие, защото знаеш колко много усилия и труд стоят зад това.
И още много, и много....

# 28
Yellow_girl,истината е, че негативните аспекти на майчинството - безсънието, хормоналният срив, тревогите са обективни и лесно се описват.
​Но радостта, любовта и удовлетворението са субективни и неизмерими.
​Няма как да обясниш на някой, който не е майка, какво е усещането, когато:
​1)Бебето ти заспи върху теб и усетиш, че това е най-сигурното място на света.
​2)Те погледне в очите с чиста, безусловна любов.
Тези моменти са толкова мощни, че заличават умората от цяла седмица. Майките, които решават да имат повече деца, не са забравили колко е трудно,те просто знаят, че емоционалната награда е по-голяма от цената.

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 23:07 от Smile_ :)

# 29
  • София
Момичета, още веднъж ви благодаря. Замислих се колко много неща предстоят - първата усмивка, първите крачки, първите плитки, първата рокля на принцеса, първата шестица. Имах безкрайна нужда от вашите спомени и красиви моменти.
Имам един много ярък спомен от преди доста години - как на Бъднш вечер седя сама в хола пред осветената елха в тъмното,  домът ми е топъл, ухае на вкусотии, всички си почиват преди празничната вечеря. Много силен и красив спомен. Предполагам и се надявам с бебчето да се случи точно така - да правим хубави спомени.

Общи условия

Активация на акаунт