Електронни четци – 30

• 12 499
  • 235
  •   1
Отговори
# 225
Аз не използвам Send to Kindle. Но ако използвате Калибър, имайте предвид, че ако изключите Airplane mode и включите четеца на wifi, всички книги, които сте качили чрез Калибър, може да изчезнат.

Аз го включвам на wifi само като купувам книги от Амазон и книги, качени от други места, изчезват напълно от Киндъл-а. Мисля, че е сравнително ново това "улеснение".

# 226
Здравейте! Има ли някой, който използва Xteink X3 и доволен ли е? Следващите дни излиза новият по-модел Xteink X4, който доколкото разбирам вече има и подсветка. Заслужава ли си според вас? Дали ще се справи с кирилицата?

# 227
С уговорката, че само четох ревюта, когато излезе Xteink X3, но така и не си го купих.

Изключително компактен четец, предназначен да се носи в джоб или дори закрепен на гърба на смартфон със среден размер. Идеята му е да бъде винаги с теб, за да четеш по няколко минути, докато чакаш някъде, пътуваш или имаш кратка пауза.

Разбира се, малкият размер си има цена. Екранът побира малко текст и четенето в портретен режим не е особено удобно. Повечето хора препоръчват landscape режим, където изживяването е една идея по-добро. Липсва подсветка, така че е нужна добра околна светлина. Управлението е изцяло с бутони, което означава без тъч функции като маркиране, бележки или речник, но за сметка на това прелистването с бутони носи приятно ретро усещане.

По подразбиране чете EPUB, TXT и XTC файлове. Ако обаче искаш по-сериозни настройки на шрифтове, полета, разстояния между редовете и други, ще трябва да се поразровиш в софтуера. Най-често препоръчват оригиналният XTOS firmware да се замени с къстъм вариант като CrossInk. Например:

Накратко - това е интересен и много компактен четец, който изглежда е отличен за четене "в движение". Ако обаче искаш да извлечеш максимума от него, трябва да си готов за малко бърникане по софтуера.

# 228
Моето мнение - за мен екранче с около 4 инча диагонал е много малко и неудобно.
В далечното минало, преди масовото навлизане на E-Ink технологията използвах известно време един "джобен " компютър за четене на книги -

Това нещо беше с екран с диагонал 4 инча.
И за мен не беше много удобно.
При това управлението му не беше само с джойстик и бутони, а имаше и "клечка" - стилус.

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 15:59 от Stilgar

# 229
  • София
Идеята му е да бъде винаги с теб, за да четеш по няколко минути, докато чакаш някъде, пътуваш или имаш кратка пауза.
Всичко това го правя с 6" Kindle PW.

Не намирам никакво предимство в описаните характеристики.

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 20:21 от Mrs Jan

# 230
Благодаря за мненията. Може би наистина няма да е толкова комфортно за четене при толкова малък екран.

# 231
За сравнение - ето един до друг съвременен смартфон с дисплей с диагонал 6 и нещо инча и до него електронен четец Pocketbook Touch HD 3 - с дисплей с диагонал 6 инча с доста компактен корпус.
Четецът е модел отпреди няколко години, сега може би има и по-компактни модели.
Мисълта ми е, че четците с 6 инчов дисплей  въобще не са огромни и спокойно могат да се носят в малка чантичка или в по-голям джоб на яке примерно.

# 232
Здравейте на всички. За първи път се включвам по темата. Интересува ме има ли във форума хора, които могат да споделят мнение за Pocketbook Era Color? Ползвам си един Touch lux 4 от 7 години, но много се притеснявам, че ще сдаде багажа и искам да изпреваря събитията Satisfied Спрях се на цветната Ера, защото в Германия няма особена разлика в цената, а и цветната се предлага в един Limited Edition, който доста ми допада. Четох в чуждестранни форуми, че потребителите се оплакват, че при черно-бяло четене бил тъмен екрана и едва ли не е много трудно да се чете без подсветка. Споделят и за някакви бъгове и тъй като няма да чета комикси, се чудя дали да поема риска Thinking
Та има ли някой, който може да сподели впечатления? Благодаря предварително.

# 233
Всички цветни четци ползващи E Ink Kaleido 3 матрица на дисплея имат този недостатък понеже цветовете при този тип екрани се постигат чрез добавяне на допълнителен цветен слой, което ги прави по-тъмни при стандартно черно-бяло четене. В повечето случаи ще се налага да ползвате подсветката през деня. Не е до бранд или модел, всички са така.

По-скоро се запитайте ще го ползвате ли за цветно съдъжание и оттам насетне решете оправдана ли е покупката на цветен модел предвид гореспоменатото.

Ако се насочите към черно-бял модел погледнете наскоро пуснатия на пазара PocketBook Era Lite. Сравнение между двата модела: PocketBook Era Lite vs PocketBook Era Color

# 234
Благодаря за отговора! Истината е, че не мисля да чета цветни книги, а по-скоро да го имам като опция при положение, че разликата в цената е 5-10 евро (не знам защо в сравнението е 60). И другото е Limited edition-a както споменах и факта, че си върви с калъфа. Предишния Touch lux пак го взех някакъв Limited Gold с калъфче и ми е верен вече 7ма година. Аз също гледах някакви сравнения в нета и както е видно и от това, Lite-a с нищо не превъзхожда Color-a, освен в цената, но това което и Вие казвате като недостатък го няма в нито едно сравнение Disappointed
Голяма дилема.....

Всички цветни четци ползващи E Ink Kaleido 3 матрица на дисплея имат този недостатък понеже цветовете при този тип екрани се постигат чрез добавяне на допълнителен цветен слой, което ги прави по-тъмни при стандартно черно-бяло четене. В повечето случаи ще се налага да ползвате подсветката през деня. Не е до бранд или модел, всички са така.

По-скоро се запитайте ще го ползвате ли за цветно съдъжание и оттам насетне решете оправдана ли е покупката на цветен модел предвид гореспоменатото.

Ако се насочите към черно-бял модел погледнете наскоро пуснатия на пазара PocketBook Era Lite. Сравнение между двата модела: PocketBook Era Lite vs PocketBook Era Color

# 235
Аз също си избирах четец наскоро. Разгледах на живо актуалните 6-8 инчови модели на Kobo, PocketBook и Kindle и реших засега да пропусна цветните. Дали E Ink Kaleido 3 е по-тъмен се вижда лесно - сложете до него черно-бял модел и му изключете подсветката. И в YouTube сравнения не липсват.

До премиерата ба Era Lite PocketBook използваше по-стари матрици от Kobo и Kindle. Разликите с цветния модел са в повечето памет, говорители, IPX8 водоустойчивост и още няколко екстри, които изглеждат чудесно в таблица.

На практика 32 GB за книги трудно ще запълните, освен ако не трупате манга, тежки PDF-и и аудиокниги като за последно. Era Lite си има достойнства, но очевидно за всеки четец си има читател. 🙂

Общи условия

Активация на акаунт