Делба на имоти наследство помощ

• 604
  • 66
  •   2
Отговори
Преди няколко месеца почина баща ми. Не го познавах и не го бях виждал близо 30години. Брат му е в германия имах контакт с него но той винаги е криел брат си.
Пуснах баща ми за издирване и се оказа че на миналия ден е починал в наша съседна държава. По наследство от майката на двамата братя има апартамент който все още е на нейно име (тя също е починала). Само брат му си е ползвал апартамента в България когато си е идвал през година за по 1 седмица и си е плащал данъка и го е държал заключен. Допитах се до адвокат, каза че половината ми се полага тъй като заемам мястото на баща ми. Оформих документите и адвоката каза квото реши съда може и нищо да не вземеш?! Дайте съвет какво да правя, брат му не иска да ми дава нищо, ходих в данъчното платих данъка за последните 2 години на апартамента и ме вписаха като 1/2 собственик. Брат му ми каза че ако заведа дело ще викне много свидетели че той се е гижил за апартамента последните 20 години, също и че го е ремонтирал цялостно! Какво да правя, моля помощ!

# 1
Съберете си документите и право при нормален адвокат от вашия район.

Разговори с чичото са излишни.

Какво дело Ви пуска адвоката и защо ?

# 2
Събрал съм всички документи, щяхме да образуваме дело за делба. Уж най добрия адвокат пък накрая нищо.. а брат му ще иска по давност да го вземе, ясно ми е.. документите ги пазя дело не съм входирал, защото тоя адвокат ме преби.. за гр Плевен става въпрос.

# 3
Действайте както ви е писала Деборана(ако не се лъжа е юрист). Вие сте наследник на баща си. Вероятно брат му се опитва да извади констативен нотариален акт за целия апартамент. Доколкото разбирам няма такъв засега. Проверете в агенция по вписванията по ЕГН на баба, татко и брат му и искайте копие от нотариалните актове, имате правен интерес. Имаше нещо и да поискатe влизане в имота с нотариална покана. Регистрирано ли е в ГРАО, че татко ви е починал? Имате ли удостоверение за наследници?
намерете друг адвокат

# 4
Има удостоверение за наследници имам смъртен акт аз ходих да го взема, брат му не си направи труда дори. Апартамента няма нотариален акт нито никакви документи, аз ходих вадих скици всичко.. още е на името на починалата ми баба (майката на братята). Няма откази от наследство от страна на баща ми в съда никъде, той дори не е стъпвал в българия последните 20г. В удостоверението за наследници пише че съм единствено дете и съм 50% собственик както и в данъчното..

# 5
  • Melmak
Завеждай дело! Бързо, даже смени адвоката! Чичо ти до сега щом не е придобил имота по давност, имаш право да наследство. Като заведеш делото, вече той няма да може да изиска да го придобие по давност, делото ще излиза вписано в агенцията по вписванията. Така моят брат бързаше да си извади НА за една нива, уж че я обработвал. Ама заведох дело и не успя.

# 6
  • Пловдив
Адвокатът е дал съвсем правилен и адекватен отговор.
Ако чичото, според случая, убеди съда, че още приживе на баща ти е владял целия имот като единствен собственик, тоест държал се е като такъв, представял се е за такъв пред всички, не се е съобразявал с баща ти при решенията за имота, баща ти не е имал достъп до него и т.н., което е трудно за доказване при сънаследници, но не невъзможно - може и нищо да не получиш. Ти не им знаеш отношенията преди това, щом нямаш контакт с баща си. Бабата е починала преди 20 години вероятно, щом чичото от толкова се разполага сам в имота?
Нищо друго не можеш да направиш, без да се разберете с чичото, освен да заведеш дело.
Изтекла давност може да се доказва принципно и без вече да се е снабдил чичото с констативен нотариален акт. Както казах - трудно при сънаследници се обосновава еднолично владение на един от тях, но не невъзможно.

# 7
Действайте тогава, не се поддавайте на психологически натиск. Искайтe достъп до жилището с нотариална покана. Нека адвокат во помогне.

# 8
  • Пловдив
Кел файда, като изпрати нотариална покана да го пуснат. "Интереса" си към имота го е заявил както с декларацията по ЗМДТ, така и с исковата молба, която ще подаде.
Не пречи нотариалната покана, но не е нужно.
Направо дело завеждай, ако си убеден, че няма разбиране с чичото. В общия случай шансовете да се спечели такова дело са добри, но не стопроцентови, и силно зависи от конкретните особености, а адвокатът е казал съвсем на място, че няма гаранция.

П.П. Сега въведоха задължително т.нар. медиация. Изисква се от страните по делата поне една среща с медиатор към съда. Медиаторът е човек, често адвокат, който трябва да се опита да ви спогоди. Насила няма как да стане, но може външен човек да успее да кандърдиса чичото за нещо - например да ти плати дела. Съдът има грижата да ви насочи. Медиационните центрове по места към съдилищата май още не работят, де, но се очаква да заработят.

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 17:16 от Магдена

# 9
Значи да завеждам дело пък каквото стане? Едни казват че е наследство и няма как някой да ми вземе половината, други казват че ако пусна дело ще загубя.. а брата на баща ми щял да викне съседите да кажат че никога не са виждали баща ми, също вика били дали брата на баща ми и жена му 16 000лв на времето да купят апартамента но не го прехвърлили, щели да викат човек от който взели тогава парите на заем за свидетел филми..абе мъчат се да ме мятат и на върбата с жена му ясно ми е.. имаме и 10дка земя от която цялата рента я е зимал брата на баща ми, ходих и се вписах като наследник и вече вземам половината рента.. къща има на едно село но и там е по сложно повече наследници, но това най ме интересува апартамента.. искат да ме елиминират и мен като баща ми..

# 10
  • Пловдив
Е ми ако не заведеш, нищо няма да получиш явно. Ако заведеш, може да получиш дела си, най-много можеш да изгубиш своите разноски по делото (за адвокат, такса и т.н.) и да платиш и тези на чичото.

Такива искове определено по-често се уважават, отколкото не се, но зависи много от случая, понякога от личното възприятие на съда. Няма как някой да ти каже със сигурност, дори да знае повече подробности за отношенията на братята и жилището.

# 11
Разбрах.. значи ще рискувам пък дано уцеля на съдии.. благодаря.. аз даже мислих да вляза с ключар в апартамента и да му пратя снимка и да кажа унас съм си, но адвоката каза да не правя такива неща.. идеята ми беше да го накарам той да заведе дело, все пак по документи съм 50% наследник защо да не си вляза в имота?

# 12
  • Пловдив
Ще се вкарате в още спорове, ако влезеш сам. Може и сигнал до прокуратурата за самоуправство да подаде (не съвсем без основание - осъществяваш свое действително право, но не по установения ред), или за повреждане на имущество, или не знам и аз.

# 13
Какво значи " тоя адвокат ме преби" , както пишете ?
Много неща може да направите, но без конкретните данни,  отдалече, не е разумно, да бъдете съветван.
Чичото в момента къде живее ?

# 14
Предполагам, че адвокатът не му е дал сигурност, че ще спечели. Казал е, че трябва да се uзчака решението на съда.

Общи условия

Активация на акаунт