254 коледно-новогодишни емоции и менюта. Немската тема

• 11 631
  • 496
  •   1
Отговори
# 180
В гимназията повтарят контролните. На дъщеря ми и се случи 2 пъти в Оберщуфе и поне още 1-2 пъти 8-10 клас. В гезамтшулето не повтарят. Но таблици с оценките има и в двете училища.

# 181
Респект към тази гимназия, тогава. Рядко съм чувала за такива.
Впечатленията ми са, че в читавите реал и гезамт училища в много по-голяма степен обгрижват деца и родители откъм прозрачност на информацията, втори шансове и т.н. в сравнение с гимназиите, дори и много хвалените.

# 182
  • Немция
И на мен не ми е познато повторение на класно, но има логика, ако общият успех на класа е нисък.
Дени, на кое казваш "контролни"? При моите се наричат класни или Klausur.

Средната оценка при едно класно, при моите ученици, се съобщава устно.
Таблици с оценки не съм виждала.

# 183
И при нас повторят класното или контролното и поправят грешките.
Средната оценка не я пишат, но я съобщават на децата.
Ние не гоним оценки, но за мен е важно, ако детето има 3-4 да знам важи ли това за класа или моето нещо не се е подготвило. Ето сега по физика решават задачи и чертаят електрически схеми. Учителят беше обещал да качи отговорите от упражненията за да си ги проверят. Не ги качи. Влязъл със закъснение. Имали малко време, задачите били трудни, според детето среднота оценка ще е 5, ако класа се движи около 3-4 и слезе на 5 това за мен показва, че учителя не е направил нещо.
Някои учители съобщават освен средната и дали има пълно 1. За мен това е знак също. При средно 3 и нещо ако има 1 или 2 пълни единици и едната е на моето е едно, ако при средно на класа 2 има много единици тогава е друго. За мен е важно да знам доколко тя е разбрала и се е подготвила или е просто много лесно.

# 184
  • Deutschland/HE
Може би е правило в Хесен.. Винаги се казва средната оценка, ако е под 4 се повтаря и се пише по-високата.
При нас е проблем физиката, три години повтаряха всяко класно, както и едната учителка по химия. Две години води на Борис и две години се повтаряха класната, а водела и немски на други класове и те винаги повтаряли. Явно проблемът е в нея.

# 185
Според обясненията на дъщеря ми: Положението е било толкова трагично, че е нямало накъде повече. Аз лично подозирам, че това са били някакви Vergleichsarbeiten. Сега в оберщуфето пък е с лайстунгскурс математика и класният/тюторът е много млад. Това му е първи випуск и явно се е престарал с трудността, та 2 контролни са повторили.
Контролни наричам всякакви Klasen- и Vergleichsarbeiten.

# 186
При нас средната оценка е написана от учителя на самото класно.
И при нас така.
Средното аритметично не е най-добрият ориентир, защото много високи/много ниски оценки го "изкривяват", но пак е нещо. Искам като при Deni-meni, е не чак с такива подробности, процентилът ми стига.

При нас учителката по биология е казала, че на края на учебната година ще има класно по желание за повишаване на оценката (без корекция надолу при лош резултат). Увисна ми ченето като го чух. Още не вярвам. Щеше да е хубаво децата да имат повече шансове да се подобрят, че при нас смятат средно аритметично и за мен по този начин ги демотивират.

Моят син не искаше да остава сам вкъщи дори и за 10 минути до към 10-11 годишна възраст. Сигурно в чужди очи е изглеждал много несамостоятелен, а ние - неспособни родители. Сега с удоволствие гледа да се отърве от нас за някой и друг час. Не сме му оказвали натиск, познаваме си дзвера, трябва да му дойде времето за конкретното нещо, насила не става. Та това със самостоятелността много зависи и от детето. Важното е да станат самостоятелни възрастни. Надявам се, че усилията ни в тази посока ще се увенчаят с успех. Simple Smile

# 187
  • Germany
При нас като видят, че положението ще е трагично си нагласят оценките, та да не се обясняват. Това, за мен, е още по непрофесионално, ама....

# 188
  • Немция
Синьо, моят големият син също докъм 12 изпитваше страх да остава сам, той по принцип е по-чувствителен. Но този страх изчезна с времето.
Брат му не е така, той пък обича да остава сам. Grinning
Не ми пука вече, преди повече го мислех (специално за Klassenfahrt-ове защото големият до същата възраст отказваше да ходи), но виждам, че нещата не са константни и се променят.
Дори сега има такива на по 14-15-16, които обичаха да ходят по екскурзии, а сега отказват. Wink

Специално при мен едно откъсване от родителите на 19 години за 1 година в Германия много ме промени, станах друг човек, рязко по-самостоятелна. Затова и бих поощрила моите деца да се отделят в един момент, дава им криле. Но и те трябва да го желаят това.

# 189

Специално за мен едно откъсване от родителите на 19 години за 1 година в Германия много ме промени, станах друг човек, рязко по-самостоятелна. Затова и бих поощрила моите деца да се отделят в един момент, дава им криле. Но и те трябва да го желаят това.
Същото мисля.
Навременното отделяне след пълнолетие и завършване на училище е много здравословно. Не трябва да е насилствено, не нужно да е веднага, може да е постепенно, да е с някаква финансова подкрепа, логистична или друга помощ... според детето и детайлите, но е добра и полезна стъпка за всички. Ако детето не иска и не се стреми да се отдели дори след 20-21-22, за мен е индикация за проблем.

# 190
Е, чак пък проблем. Имах много колеги в университета, които си живееха вкъщи. Защо зорлем да се плаща наем? Всички отдавна не живеят с родителите си и са самостоятелни.

Дребното се прибра и ни зарадва с новината, че от снощи! го боли гърло. Не искал днес да изпусне размяната на подаръците...

# 191

Дребното се прибра и ни зарадва с новината, че от снощи! го боли гърло. Не искал днес да изпусне размяната на подаръците...

Синьо,
моят син преди 2 години отиде да спи при приятел с пукната кост на ръката, защото на следващия ден отиваха на басейн. Знае, че ако ми беше казал, че го боли, веднага отивахме на доктор и басейн нямаше да се състои. Това два дни преди края на учебната година. Е, след басейна го гипсирахме и изпусна плуването в морето. Ако беше казал същия ден, щяха да свалят гипса преди да заминем, но той изчака и седя почти цялата ваканция с гипс. Та нормални детски работи.

# 192
  • Germany

Ако детето не иска и не се стреми да се отдели дори след 20-21-22, за мен е индикация за проблем.

Чак пък проблем! Всичките ми приятели си живееха вкъщи, докато се оженят/омъжат, демек около 27-29г. Не си спомням някой да е живял на квартира, освен тези, които бяха от провинцията. И сме масово нормални хора, без особени дефицити Simple Smile

# 193
  • Berlin
Малко изпуснах дискусията, но да, средната оценка им казват. В нашия случай мин. година беше нещо ужасно по математика и английски, всички деца пищяха заради учителите. Смениха тази по английско след редица разговори, доколкото знам. Децата и класната са говорили за проблемите си с нея, после и директора се е намесил и така. Ама тазгодишната май пак не е супер, доколкото разбирам. Та затова са средните оценки, не да сравнявам моят по-добре ли е или не от другите. По немски напр. също имаше дразги с ученици и предния учител, но там разговорите са помогнали и нямаше драми. При нас първите 2г имаше едни учители, сега за следващите 2 всички са нови, после пак, за 11 и 12 клас, това някакво правило ли е? Хем е ок, ако някой не става, но пък не е ок обратното.😀

# 194
Аз не държа всички да са съгласни с мен, няма нужда. Това мисля и затова го споделям и тук, това са ми наблюденията над нашия кръг приятели и познати, това наблюдавам и при децата ни и техните приятели - точно в тоя период на (евентуално) отделяне от семейството са масово и виждам с очите си какво се случва, защо и как. Дяволът е в детайлите, както обикновено.

Общи условия

Активация на акаунт