254 коледно-новогодишни емоции и менюта. Немската тема

• 11 591
  • 496
  •   1
Отговори
# 210
Баба ми правеше свински пържоли върху кисело зеле с дафинов лист, доматено пюре и черен пипер. Във фурната.

# 211
Традиционните ни храни за Коледа са капама и баклава. Гарнитурата е от Бъдни вечер - сарми, картофена салата, туршия. Бобът е супо-яхния, яде се на Бъдни вечер и на 27 януари като свърши месото. 🤣

# 212
Аз за Бъдни вечер приготвям 9 постни ястия, но те са плодове, ядки, варено жито, 4 вида салати, сарми и питка с мая. И понеже на Бъдни вечер трапезата не се вдига, на Коледа просто допълвам с пържоли на фурна и свинско с кисело зеле. Сладкиши има достатъчно за десерт.

Тази сутрин сложих в стаята на синът ми сладкиши в коледен чорап и се сетих, че е за последно. Живот и здраве наесен ще отива студент в друг град и вече няма да живее с нас. Толкова ми е странно. Хубаво е и така е редно, но е странно.

Последна редакция: чт, 25 дек 2025, 21:48 от мама-ени

# 213
  • Немция
Мама Ени, странно ще ти е и със сигурност не е лесно птичето да отлети от гнездото.

Пипи, блазе ти за снега!  Нарадвай му се, заедно с внучето..Nature Snowman
При нас е сух студ. Разходихме се в студа и в близката гора засякохме 4 сърни в група, хубава гледка.

Ние последните години сме все на патешки бутчета за Коледа, днес ги съчетах с гарнитура от зелевите постни сарми от вчера, в патешки сос, беше вкусотия!

# 214
  • Германия
Честита Коледа!
При нас стана традиция Мартиновците да правят Fleischroulade, Клос и червеното зеле. Тъкмо бяха навили всичко и ... виждат, че свинското месо, което е част от плънката така си стои отстрани. Решихме, че ще правим експеримент и го метнаха в соса, накрая сосът беше пюриран и се оказа, че идеята никак не е лоша.
При нас са минус 7 градуса, едната котка категорично отказа да излезе навън.

# 215
И при нас е студ и даже кучето спря да се опитва да изравя мишите дупки. Явно има инстинкти кога може да рови и кога само си струва да души из полето .

# 216
Ние снощи също се порадвахме на бялата Коледа в София! Не беше много снегът, но истински ни зарадва. Тази Коледа хапнахме сандвичи в самолета🤪. Иначе за Коледа нямаме специално меню - понякога правим печено телешко, патица, раклет - всяка година решаваме спонтанно.

# 217
Разкажете моля малко повече за това чудо раклетът. Какви комбинации от храна печете там? Аз купих малък уред колкото за проба, но още не сме го сефтосали.
Синът ми имаха на една класна по английски в края на ковид времената да опишат какво слагат в раклета. Еми не беше само той дето не е знаел за какво иде реч. Те в класът имат много деца от смесени или изцяло ненемски семейства, които явно не готвят раклет.

# 218
Мама-ени,
Моите колеги са 90 % немци и те не готвят раклет. Повечето говореха за пържоли и наденици по Нова година и Коледа. Все пак този уред, както и фондюто трябва да са някъде на масата около която са гостите.

# 219
Ние обичаме раклет. Някои семейства наистина го правят траиционно за Коледа или Нова Година. Абсолютно всичко което ви се услажда може да сложите- меса, риба, гъби, макарони, зеленчуци, варени картофи. Отгоре може да се запекат с кашкавал.

# 220
На Коледните пазарчета край нас все има по някой щанд и предлагат раклет. Ами наоколо така мирише, че знаеш къде е щанда и без да си го видял. Наското имаше една статия как да направиш раклет без да омеришеш взиако и естествено беше реклама на уред за раклет с малък отдушник отгоре да поема миризмите. Ние раклет не правим. Фондю сме правили преди доста време. Вече не ни се занимава.

# 221
Ние имаме раклет-джаджа, но не сме я вадили скоро. Много се опушва вътре, трябва да е топличко навън, за да ядем на отворена врата/прозорци. Иначе може абсолютно всичко... и палачинки/катми/пърленки можеш да си направиш отгоре. Любими са ни разни гъби, запечени в "тавичките" отдолу. Аз самото сирене Raclette (истинското френско от сурово мляко) го харесвам и ям само несготвено.

# 222
Ние много обичаме раклет и зимата си правим поне няколко пъти. Уредът ни е доста стар, още от френския ни период. Обичаме да изпробваме на него различни видове сирена и шунки, задължително църпърваме и скариди, гъби, тиквички, лук, децата също и яйца правят. Варени картофи и кисели краставички са задължително допълнение, маслини слагаме винаги на масата. Има, разбира се, всякакви идеи в нета, регионални особености, специални сосове, колбаси, подправки. За нас раклет е приятна, дълга, лежерна семейна вечеря с дълго проветряване след нея.Grinning

Използвам момента да похваля този календар https://amzn.eu/d/iqAp0Em . За любители на мед е супер, набелязахме нови видове мед, които ни харесаха и ще си купим. Производителя имаше и хубави пробе-пакети, от които взехме за подаръци, също много се харесаха.

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 14:18 от Mößbauer-Effekt

# 223
  • Германия
Такъв календар имах преди 2 години, само че от друг пчелар. Имаше интересни вкусове.
Днес изпратих малкият сам за Норвегия, хем ми е стегнато сърцето, дали всичко ще е наред, хем съм леко горда, че на 17 си наложи волята да тръгне сам. И съм изумена, че никой не му е проверил паспорта, сиреч мога да мина с чужда бордкарта. В София поне сравняваха личен документ с БК.

# 224
pepelyashka методите вече са други. Много добре са знаели кой пътува и дал ие той. Според мен проверката е при несигурност, несъотвествие или по сигнал. Така мисля.

Общи условия

Активация на акаунт