254 коледно-новогодишни емоции и менюта. Немската тема

• 10 653
  • 444
  •   2
Отговори
# 270
  • Germany
Гледах разни клипчета в инста от Хамбург, много забавно с този сняг, все едно за първи път им се случва🤣 При нас сега вали, дано утре понатрупа, да се овъргаляме и ние в снега. Аз не съм голяма фенка, но за една неделя мога да изтърпя да е пухкаво и бяло.

# 271
Аз мразя зимата и снега. Искам вече да е топло, светло и зелено. Ако някъде намеря страна, в която целогодишно времето да е такова вероятно ще отида да живея там. През ноември бях на Фуертевентура, където целогодишно е пролет. Страхотно беше - 28-30 градуса, вечер в 19 часът още светло и аз се разхождам по плажа.... Но не е зелено. Затова оставам в мечти и търсене на място за сбъдването им.

# 272
  • Germany
Остров Мадейра? Португалия? Там мисля са прилични температурите

# 273
Благодаря за идеята. Не съм била там, но ще отида.

# 274
  • Немция
В Хамбург са 25-30 см сняг. Очакваха повече валежи, включително и по-силен вятър, но се размина.
Толкова сняг в Хамбург, а и не само там в Германия рядко се случва, отделно снегът се задържА цяла седмица.
В Хановер и областта пък ги изненадаха с повече сняг от плануваното.
Факт е, че в големи градове става бързо хаос с повече сняг и лед, когато е рядко явление.
Покрай предупрежденията от всички инстанции обаче има и добра страна- по-малко контузии по улиците, защото доста хора са си останали по домовете.

А аз без сняг и зима не мога, както и есен обичам- само пролет, лято май не е моето. Така си мисля,  не съм изпробвала да живея цяла година без 4 сезона.
Ако тръгна да се местя някъде заради климата, би ми се искало да има по-сериозна зима. Smile

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 23:30 от Бибит

# 275

Ако тръгна да се местя някъде заради климата, би ми се искало да има по-сериозна зима. Smile

И аз така.
А 28-30 не са ми никаква пролет и не бих издържала дълго.

# 276
Тъкмо се прибираме от едно гостуване. Докато се прибирахме, се наслаждавахме на това снегът да скърца под обувките ни, бузите ни измръзнали... като в детството почти! Обичам четири сезона но не искам да е само зима, нека преобладава есента. Но златната, пъстра и хубава есен, не дъждовната и мъглива.

# 277
Фуертовентура е бая жълто оранжева.
Ние бяхме малко по към север днес и имаше много хубав сняг, на местните хич не им се нравеше.
Мен приятелка германка ми наложи да тръгна по навреме за кино, че в това време не се знаело..киното е на центъра, но германците са в ауснамецущанд при сняг.
Не намирам какао никъде от преди Коледа, няма и инфо в нета защо.
Аз съм за вечна пролет от към емоции и градуси, но от към красота и златна есен е супер.

# 278
Уф. Най-голяма загадка по Коледа в Австрия за нас беше , как точно 2 дена преди Коледа изчезнаха във всички супермаркети яйцата. Никъде нямаше нито 1 яйце. Сигурно за почивните дни обектите ги бяха изкупили за туристите  ... Аз обаче като предвидлива домакин се бях заредила с 2 кутии и то без да знам че ще изчезнат Simple Smile
Като се прибрахме още на 1 ви ден в Едека открих бележка на стелажа за яйцата , че нямало налични. Всичко беше празно. Добре че си имаме наблизо птицеферма с автомат за продажва на яйца. И то не една.

Какао не съм търсила , но в Линд цените са велики.

По повод разговора за контрола паспортите на пътуващите със самолети ми попадна това https://www.zeit.de/mobilitaet/2026-01/luftverkehr-ausweiskontro … ndesregierung-gxe . Значи компаниите не са длъжни.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 10:39 от bella-ciao

# 279
И на мен ми направи впечатление, че някои видове какао липсват. Но имаше и налични. Преди няколко седмици търсих чия за една рецепта - нямаше никъде. След това се появи масово. Предполагам, че някой товарен кораб е бил блокиран някъде. Та същото може да е и с какаото. Сега погледнах, че какаото, което купувам, не е налично в момента и при производителя.

bella-ciao, тези явно са сбъркали Коледа с Великден. Grinning При нас не съм забелязала яйчена криза около празниците.

Аз с удоволствие бих живяла (климатично) по крайбрежието в Provence-Alpes-Côte d'Azur - мек климат, планината в непосредствена близост... Simple Smile Ще гледам лавандула и ще дестилирам етерични масла. Blush

# 280
При нас в Алди има яйчена криза в момента:  Франкфурт и Висбаден, в други вериги не съм гледала. Преди Нова година имаше.

# 281
  • Deutschland/HE
Да не е заради птичия грип? Есента имаше няколко съобщения за огнища на птичи грип, бяха намери и мъртви жерави, болни от птичи грип. Имам си наблизо един дядо, вече 10години купуваме от него яйца, има касичка и в нея пускам парите и си избирам по цвят и красота. Картофи също от него, само меда му не сме пробвали. При това цените му са много конкуретни, 34цента са едрите яйца, около нас на другите места са над 40цента.

# 282
При нас засега си има яйца по магазините, даже и боядисани Yum Но и ние купуваме от местни ферми, тук са между 25-40 цента, и са много по-вкусни от магазинските.
В петък имаше много сняг по пътищата, видях зор и на отиване и на връщане от работа. Защото е веднъж на 5 години, някак се усеща по-трудно, отколкото всъщност е. Изрових зимните дрехи и обувки, забутани по шкафовете незнайно откога.
Бих живяла някъде, където целогодишно е между 5-20°С, повече не ми трябват. Но и да е зеленичко, и да има море.

# 283
Колкото и да им светят с разни специални лампи, кокошките по принцип през зимата снасят по-малко яйца. Въпреки това вчера в магазина при нас имаше обичайния куп яйца. Даже си избирах по цвят. Не обичам бели яйца, но напоследък често са такива. Sad По рафтовете имаше други липси обаче, което при нас не е необичайно за първите 1-2 седмици от годината.

# 284
И при нас си има вече. Говорих за празниците. Интересно ми е ще се налага ли да хамстерваме яйца преди Великден ?

Общи условия

Активация на акаунт