Филми, свързани с мюсюлманския свят - Тема 3

• 1 504
  • 76
  •   2
Отговори
# 60
Минавам да кажа, че The Voice of Hind Rajab може да са гледа вече и онлайн (аз го открих в myflixer). Бях слушала, вече части от записа, но тук е представен всеки детайл, смазва те направо. Много се разстроих, който реши да го гледа, наистина да  се подготви за тежък филм.

Иначе пробвах и аз "Любов в Сиан", определно не е и мой филм.

# 61
СИНЕМАКС
27 януари
00:55 Вещерство - Трилър, Франция, 2023. Режисьор: Саид Белктибия. В ролите: Голшифте Фарахани, Амине Зариухи, Жереми Ферари, Денис Лавант, Исака...
09:00 и 17.45 Всички цветове на света са между черно и бяло - Нигерия, 2023. Режисьор: Бабатунде Апалоуо. В ролите: Тоуп Тедела, Рио Дейвид, Марта Ехиноме Орхиере, Уче Елумелу, Флойд Анекуе.
22:40 Лакът - Драма, Германия, 2024. Режисьор: Аслъ Йозарслан. В ролите: Мелиа Кара, Доа Гюрер, Ялъ Аръкан, Хайдар Шахин, Орхан Кълъч.

СИНЕМАКС 2
22 януари  08:50 и 18.05 Екскурзия - Драма, Босна и Херцеговина, 2023. Режисьор: Уна Гуняк. В ролите: Ася Зара Лагумджия, Мая Изетбегович, Надя Спахо, Медиха...

23 януари 13:50 Днес ми върви - Норвегия, 2023. Режисьор: Хишам Заман. В ролите: Салах Кади, Раванд Али Таха, Мохамед Салах, Сара Аман Менцони, Хилде Сковдал.   

28 януари 05:20 Снегът и мечката - Драма, Турция, 2022. Режисьор: Селчен Ергюн. В ролите: Мерве Диздар, Сайгън Сойсал, Еркан Бекташ, Асие Динчсой, Деря Пънар Ак.

СИНЕМАНИЯ
23 януари 10:00 Любимата ми торта – драма/комедия, Иран-Франция, 2024 г., 12+
реж. Бехташ Санаиха, Марям Могадам, с Лили Фархадпур, Есмаил Мехраби, Мохамед Хайдари

25 януари 20:00 Любимата ми торта – драма/комедия, Иран-Франция, 2024 г., 12+
реж. Бехташ Санаиха, Марям Могадам, с Лили Фархадпур, Есмаил Мехраби, Мохамед Хайдари

26 януари 06:00 Любимата ми торта – драма/комедия, Иран-Франция, 2024 г., 12+

28 януари 00:00 Момчето от рая  - драма, Швеция, 2022 г., 14+
реж. Тарик Салех, с Макрам Хури, Мохамад Бакри, Фарес Фарес

30 януари
02:00 Няма зло – драма, Иран, 2020 г. реж. Мохамад Расулоф., с Баран Расулоф, Джила Шахи
18:00 Татами – спортна драма, Иран-Израел, 2023 г. реж. Гай Натив, Зар Амир Ебрахими, с Ариен Манди, Зар Амир Ебрахими, Джейми Рей Нюман, Аш Голдех

НОСТАЛГИЯ
28 януари 22:00 Раздяла – драма, Иран, 2011 г.
реж. Асгар Фархади, с Пайман Маади, Лейла Хатами

30 януари 06:00 И животът продължава – приключенска драма, Иран, 1992 г.
реж. Абас Киаростами, с Фархад Херадманд, Пуя Пайвар, Бехруз Абедини

FILMBOX ARТНOUSE
25 януари 10:00 Gesture - Iran, 2019. Режисьор: Pouya Parsamagham. В ролите: Ali Mosaffa, Nazanin Farahani, Rastin Ghafoori. Ali learns through medical...

27 януари 12:55 Gesture - Iran, 2019. Режисьор: Pouya Parsamagham. В ролите: Ali Mosaffa, Nazanin Farahani, Rastin Ghafoori. Ali learns through medical...

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 02:43 от diziler

# 62
  • София
Отказах се от хайку-то за каубои. Може да има нещо грандиозно, което да осмисля целия филм на финала, но не мога да си задържа вниманието толкова време върху него. Общо взето не виждам никакъв смисъл в този филм на никакво ниво.

# 63
Аз като цяло съм разочарована от "филм изненадите" до момента в нетера. Два индийски, които се намират принципно за гледане и два нишови ("Сиан" и този за Хайко-ту), които са за малък кръг от зрители. Дано поне другите изненади са като минали години, разбирам, че нещата опират и до авторски права, но можеха като минали години след кинопрожекцията да го пуснат даден филм и онлайн за 2-3 дена поне. Няма какво да се лъжем, онлайн даден филм би стигнал до доста повече зрители, сравнено с 2-3 кино прожекции в София. Например колко хора могат да видят "Гласът на Хинд Ражаб" само от няколко прожекции от два фестивала, а това е филм, който заслужава да бъде гледан доста повече.

# 64
  • София, Лагера
Да, съгласна съм с АниСим за филмите - изненада. Предполагам ги разкриват поетапно, за да може междувременно хората да отидат на присъствено кино (откъдето се печели повече), както направих аз с "Любов в Сиан". Язък за студуването Laughing

"Гласът на Хинд Ражаб" наистина е филм, който си струва да се гледа и да има повече прожекции по време на фестивала. Аз като го гледах през ноември в Дома на киното, салонът се пръскаше по шефофете, купихме билетите седмица по-рано и буквално взехме последните. Според мен и в Нетерра трябва да го пуснат, за да може и хората извън София да го гледат.

Вчера гледах Късометражна част 2. Смесени чувства. Нищо Уау.

# 65
"Гласът на Хинд Раджаб" е вече и сред номинираните за Оскар за чуждестранен филм. не съм гледала всички в тази категория, "Сират" го пробвах два пъти, но нещо не можа да ми задържи интереса, филмът на Джафар Панахи "It was just an accident" не е лош, но не е толкова въздействащ.

Вчера гледах от менарските предложения таджикистанския "Да Клъвнеш Стръвта", хареса ми, приятно road movie. Имаше и трогателни, и свежи моменти, хубава природа, и няма начин как да не почнеш да симпатизираш на малкия Далир.

Късометражна 1 също  ми хареса, има добри попадения в нея.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 09:26 от AniSim

# 66
  • София, Лагера
Аз изгледах вчера "Живот сред талибани" във Влайкова. Разочароващо. Документален (което е хубаво), но беше кратък и такъв тип, какъвто може да намериш стотици в ютюб. Да не говорим колко беше едностранчив. Само мизерни кадри. Все едно да направиш филм с кадри от Ботунец, крайни квартали на Джебел, картофени ниви в Родопите и панелки във Враца и да кажеш, че това е животът в България.
Моля да не се засягате на тема места, фигуративно го казвам.
Скрит текст:
Аз ходих в Афганистан преди 3 месеца, и не, не само на туристически места. По градовете (Кабул Мазар-и-Шариф, Херат), по улици и пазари, по ресторанти, МОЛове, вечер се разхождахме с една мома сами по улиците. Ами не, не е само мизерия! И очевидно не е толкова опасно, защото гидът нямаше да ни остави да се шляем само до полунощ, ако беше толкова зле.

Изгледах и "В прегръдката на дървото". Готино филмче, но не е нещо запомнящо се. Мен ме докосна, защото също имам 2 момчета с подобна разлика, вече големи, но като бяха малки бяха точно така привързани един към друг, както и дечицата в този филм. Много сладки и умилителни!

Довечера съм на Иранска вечер! Heart Eyes

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 11:17 от Ноеми

# 67
И аз искаx във Влайкова да дойда, но вторник и четвъртък вечер съм на едни курсове и не мога.
Сега гледам "Пазителят на полето", пак ирански, пак като "В прегръдката на дървото" търсят изчезнали деца... Почти еднакъв сюжет. Снощи го започнаx, сега продължавам, довечера ще го довърша. Тези филми ги гледам на серийки, няма време и нерви Grinning Само на кино цял филм наведнъж Grinning

# 68
  • София, Лагера
Днес гледах иранския "Лято" в Дома на киното. Много хубав филм! Нямаше дълбоки драми, нямаше никакви политически и социални препратки. За живота в едно разширено семейство, ценности, динамики.
Дават го и утре в Одеон, ако на някой му се ходи, няма да съжалява.

Мисля в неделя да отида да гледам "Свидетелката".
https://menarfest.com/svidetelkata/

Редакция от 24ти -  Пакистанският филм "Отвъд върховете" си струва да се види, ако сте планинари. Гледките са невероятни!

Скрит текст:
Много е красиво в Гилгит-Балтистан, във всеки от районите му, все са прекрасни планините. И не е и скъпо да се отиде, ако на някой му се ходи, има доста опци. На живо е невероятно по-красиво!!! (Говоря за откъм Хунза, което е в същите планини)) Последните години е станало туристическо, пълно е с европейски и американски хора, а в следствие на това се отварят и нови заведения и хотели. Доста си е цивилизовано, насред нецивилизоани махалички.
За мен е едно от най-незабравимите ми пътувания

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 21:28 от Ноеми

# 69
Наистина много хубав филм се оказа "Лято", красиво заснет, естетски, някои кадри са визуално пиршество. Семейна драма на фона на превратът от 1953 година. И пак едни чаровни деца в лицето на Ата и Маси. Филмът си заслужава и много добре, че го пуснаха и в Нетера, за да го видят повече хора.

Другата "хубава Нетера изненада" бе пакистанския  "Отвъд върховете", много исках да го видя, тъй като харесвам филми на такава тематика. Хубави гледки от долината Хуше и планините около нея. Филмът в даден момент се чудиш дали е игрален или документален, голяма част от актьорите играеха себе си.

Успях да гледам и узбекистанския "Песен за Дъжд" и иранския "Без Сън", по- бавни филми, но ми харесаха и те. В "Песен за Дъжд" имаше символика, морални дилеми, а в "Без сън" хубави пейзажи, симпатични герои.

За "Свидетелката" не успях днес, но май и той си заслужава.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 17:35 от AniSim

# 70
Аз изгледах засега три от иранските предложения в Нетера, "Пазителят на полето" най ми хареса и на мен. Хубаво заснет, държи в напрежение, има известни актьори, по-действителен случай е, имаше една сцена на края, която доста ме впечатли.

Другият, за които мога да дам мнение е "В прегръдката на дървото" - добър е, има драматични моменти и хубави пасторални сцени, децата, които играят са сладки и те карат да им импонираш, но като че ли очаквах малко повече, като цялостно представяне.

Третият е "Мост над пресъхнала река", тъжен но лично за мен липсваше някаква дълбочина на развитие на персонажите и липса на логика по следното:

Аз гледах същите, и мнението ми е същото Simple Smile)) Лято също ми хареса много, динамичен е, действието се развива добре, персонажите са убедителни, заедно с Пазителят на полета засега са ми фаворитите, задържат вниманието от първата до последната минута.
Тази вечер ще си пусна Да клъвнеш стръвта, колебаех се, но по вашите препоръки от тази тема, ще го гледам.
На кино Имало едно време в Газа - не е най-впечатляващият, но имаше моменти и беше кратичък.
Днес щях да ходя на Свидетелката, но компанията ми се отказа, и мен ме достудя да излизам.
Във вторник съм на Азза.

Гласът на Хинд Реджаб го гледах и аз през ноември, очаквах повече - една сълза не успях да пророня, въобще не ме разчувства, целият фокус беше поставен върху предизвикателната работа на Червения кръст и техните душевни борби - ами извинявайте, ама имате работа, що годе по-нормален живот, сравнено с Газа... Детето беше някакъв инструмент да предизвика съпричастие към ежедневните емоционални борби в работата на тия хора, аз така го усетих и ме подразни, накрая на терен как го претупаха... Очаквах да има на какво да ръкопляскам - не 20, ама поне 2 минути, но не би...

Тази година, за разлика то предишните, си купих не пълен абонамент, а само 10 билета за Нетера - 3 задължително отиват за късометражните, останалите 7 няма с какво да ги запълня, слаба онлайн програма този път ми се струва, спрямо преди.

# 71
"Свидетелката", сега прочетох в една голяма филмова фейсбук група, хубаво ревю за него. Ако наистина е толкова хубав, май трябваше повече да го промотират. Днес нямах време, но щях да се опитам да си пренаредя програмата, ако наистина е толкова добър!

Сега гледам в Нетера "Боклук и Кукли" филм сниман до и на сметище, голям контраст с красотите от "Лято" и останалите филми с хубава природа и пейзажи. Не знам дали ще го довърша, но може да се пропусне, от който не е с пълен абонамент.

# 72
  • София
Аз изгледах:
"Песен за дъжд" - хареса ми. Обичам такива бавни филми, а и макар през повечето време да се виждаха основно скали, ми допаднаха и гледките. Бих го оценила със 7/10
"Отвъд върховете" - симпатични актьори, много красиви гледки и тъжен филм, но ми хареса също доста. 7-8/10
"Да клъвнеш стръвта"  - също от добрите попадения. Отново симпатични актьори, допадна ми сюжета и динамиката на филма. Също 7-7,5/10
Започнах "Лято" по вашите препоръки, но стигнах до средата примерно. Днес ще доглеждам.

# 73
  • София, Лагера
Въпреки предубежденията ми към индийските филми си пуснах снощи "Развален англиски". Сладко филмче, не беше достадно, нищо натоварващо. Действието се развива в САЩ, не в Индия.
Но не бих го предпочела пред другите, изгледани досега.

За днес съм си планирала "Мост над пресъхнала река"

# 74
Аз съм назад с материала. Уикенда не гледаx нищо.
До момента само 4 филма:
Скрит текст:
Урокът - Азербайджан
Мерием - Азербайджан
В прегръдката на дървото - Иран
Пазителят от полето - Иран
Като даже "Пазителят на морето" не го изгледаx докрай, зарязаx го на средата, не ми xареса. Довечера пускам таджикския.
Коя е крайната дата в Нетера за филмите?

Общи условия

Активация на акаунт