Безопасни ли са ваксините

• 1 794
  • 52
  •   1
Отговори
# 15
  • Сан Франциско
На мен по случайност ми попадна обучително видео на няколкомесечно бебе, вече в болницата, с коклюш. Такава гледка - то горкото кашля и се дави и не може да си поеме въздух, от това се паникьосва и се мята на всички посоки, а сестрите се борят да го озаптят. На мен ми спря дъхът като видях - не, благодаря. Единственото с моето дете е, че настоявам ваксините да се поставят една по една, със седмица или две пауза. Тук, в САЩ, определени детски ваксини обикновено ги слагат по 2-3 наведнъж, ако родителите искат…или по една, като с нас. Предполагам и по няколко наведнъж не е проблем след като е норма. Същото правим и с препоръчителните ваксини - грип една седмица, ковид следващата и така.

# 16
  • София
Помня изражението на едната баба на мъжа ми, докато ми разказваше как едното ѝ дете починало от коклюш.
Помня и как преди няколко години в Пловдив почина бебе от морбили, защото умниците около него не се ваксинирали против морбили и го заразили.
Преди години снаха ми почина от РМШ. Млада, нямаше 40 г., с три деца. Накрая агонизираше, а и децата покрай нея. Сега има ваксина срещу това, тогава нямаше.
Ваксините били страшни...

# 17
  • Sofia
Единственото с моето дете е, че настоявам ваксините да се поставят една по една, със седмица или две пауза. Тук, в САЩ, определени детски ваксини обикновено ги слагат по 2-3 наведнъж, ако родителите искат…или по една, като с нас. Предполагам и по няколко наведнъж не е проблем след като е норма. Същото правим и с препоръчителните ваксини - грип една седмица, ковид следващата и така.
Да, и аз държа на това.
Дори и да ми казват, че не е проблем да се слагат по две ваксини наведнъж, аз не отстъпвам и ги слагам винаги по една и гледам да има около месец между две поставяния на различни ваксини.

# 18
  • София
Да. Разумно поставяне. Да не е наведнъж, детето и хората около него да са здрави...

# 19
Ох, поредната антиваксърска тема.
Поредната, която е чела- недочела за аутизма. Това е опровергано като теория много отдавна, цялата работа тръгва от някакви супер мъгляви случки през ‘70-те, ако беше така, половината население на земята щеше да се разхожда щастливо аутостично…
Странични реакции - описани са, в повечето случаи става дума за леко вдигане на температура и подобни симптоми… ама не, теориите на конспирациите твърдят, че за всички болести по-нататък виновни са ваксините. И АБ. Нищо че това са двете най-велики творения на човечеството и благодарение на тях повечето тук сме живи, а не сме умрели от някаква банална инфекция. Аз със сигурност щях да бъда мъртва отдавна без модерната медицина.
Моето дете си има всички ваксини, аз си имам всички ваксини, сложихме си противогрипна, ей сега съм си поръчал ваксина за Хепатит А и Б, защото аз не съм ваксинирана, обмислям на малкия да му сложа Варицелата, но ЛЛ е ужас при нас и ми е адски сложно с нея.
Лошото е, че в държавата на беззаконието все още има лекари, които се навиват да НЕ слагат ваксини, а да пишат, че са сложени. Деца на родители, които са безотговорни към здравето им заслужават наистина да не бъдат допускани до детски градини и училища и да поставят себе си и други в риск…
Остра съм, ама то иначе явно не става…

# 20
  • Сан Франциско
Интересното с ковид ваксините беше, че дъщеря ми имаше силни реакции при две от четирите, а при другите две - нищо. С двете вдигна доста висока температура и повръщаше. Отшумя за 24 часа.

Тук от антиваксъри се появи случай на полио, за пръв път от 1979 насам. Само тази година, пак за пръв път от много време - наколко бебета починаха от морбили. Това какъв бич е, ужас. Как живеят родителите със себе си, позволявайки това, не рязбирам.

# 21
Полио е цяло наказание… Никога няма да забравя как като бях малка имаше един филм, в който главния герой (ученик) се разболя от полио и се парализира от кръста надолу, значи още го преживявам само като си спомня е било преди повече от 30 г.
Нямам идея дали изобщо родителите, които взимат такова решение изобщо проверяват какво точно причиняват въпросните болести и дали разчитат на това децата им да минат между капките заради стадният имунитет, ама… трябва да си или много невеж, или твърде смел, или прекалено много да вярваш, че Господ, Кришна, германската нова медицина или това, с което се вярва там ще го пази това дете… Но е потресаващо.
Не знам как родителите починалите или увредените от тия болести живеят като знаят, че умишлено не са си ваксинирали бебетата.

# 22
  • София
Щом хората, които говорят срещу ваксините, са ваксинирани, то какви доказателства повече ти трябват?
П.П. препоръчвам ви да проследите колко стара е конспирацията срещу ваксините. Излиза, че е вече на 200 години. Grinning Едни и същи притеснения разпространявани от един и същ тип хора.

# 23
  • Сан Франциско
Borislva162, с всичките си писания се опитваме да те убедим, че ваксините са хубаво нещо и си заслужават, като рисковете от тях са нищожни, а рисковете без тях са ужасяващи. В крайна сметка хубаво е, че искаш мнения - прочети, помисли и вземи решение.

Истината е, че когато първо излязоха ваксините за Ковид - и аз бях малко притеснена, въпреки че, противно на антиваксърските бръщолевици, над тях бяха работили много време. Но и през ум не ми е минавало да не си ги сложим.

Имаше тук по време на Ковид тема за него и за ваксините - не знам какво стана с нея. Заради тази тема в частност, или по-точно, заради антивакс-радетели в нея спрях да чета и да пиша във форума като цяло почти 4 години. Съвсем наскоро пак се включих. Имаше един списващ другар, сънародник живеещ във Флорида, който либерално сипеше лични обиди към всички, които вярваха, че да - Ковид убива…и да - ваксините ще помогнат. Пък най-обичаше гордо да разказва как маска веднъж не е сложил и само глупаците, които ги носели се разболявали. Чак ме беше мен срам да го чета. Голяма гнусотия и простотия. Извинете, отнесох се.

# 24
Аутизмът е наследствен и се предава генетично от родителите към детето. Митът за връзката между аутизъм и ваксините започва от едно отдавна опровергано клинично изследване.

Две американски фармацевтични компании произвеждат ваксини за една и съща болест. Едната плаща на лекар за да изфабрикува резултати които да покажат, че ваксината на конкурента им причинява аутизъм. Става дума за една специфична ваксина, но от там тръгват митовете и легендите, че всички ваксини причиняват аутизъм.

В последствие се доказва, че клиничното изследване е опорочено, а на въпросният лекар му отнемат правата да практикува медицина. За съжаление въпреки това антиваксърското движение продължава да расте и вече стигнахме до момент в който болести, които не са виждани от десетилетия (благодарение на ваксините) се завръщат, защото хората четат глупости в интернет и смятат, че знаят повече от специалистите.

Ваксините имат странични ефекти, но те не са свързани с аутизма, а по-тежките такива са изключително редки, едно на милион. Последствията от самите болести са много по-страшни от възможните нежелани реакции от ваксините.

Големият брой на деца диагностицирани с аутизъм в днешни дни се дължи по-скоро на разширените критерии за диагноза и подобрените методи за диагностициране. Родителския подход също има значение. Например има феноменът екранни деца, при който съвсем здрави деца започват да проявяват аутистични симптоми, защото са имали постоянен достъп до екрани от прекалено ранна възраст, комбинирано с недостатъчно внимание от страна на родителите и липсата на други социални контакти.

И двете ми деца са ваксинирани, не съм отлагала или разделяла ваксини.

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 13:20 от Tessaria

# 25
Tessaria,

Благодаря за систематично поднесената информация, точно това бях чела някога и аз, защото се чудех откъде идва целия този шум за връзката между аутизма и ваксините.
Общо взето - антиваксърите много ми напомнят на онези хора, които смятат, че Земята е плоска.
И да, по принцип всеки има правото да избира какво слага в тялото си или това на детето си поне до една определена възраст - но да си търпи съответните последици. Без детска градина и училище за тези деца.
И така…

# 26
Тези виждания са подхранвани и от това, че повечето (не всички! повечето!) дечица с аутизъм се диагностицират най-рано около годинка - тогава при дечицата извън спекъра се развиват определени социални, моторни, проприоцептични и т.н. умения и когато някое дете ги няма или ги развива по-бавно се забелязва по-лесно, от колкото, когато е по-малко. Тогава е и ваксината против морбили и рубеола. Съответно е "удобно" стечение на обстоятелствата.
Гледала съм много клипчета на родители, които показват поведението на бебетата си преди и казват "Трябваше да се сетим", а пък то е като всички бебета - клати глава, зяпа в точка, зяпа в светлина, има определени емоционални изблици при сензорна стимулация и т.н. За това обикновено "по-сигурните" прояви са след годинка.

Не е невъзможно и да се отключи нещо заради ваксина, но трябва да е имало предразположеност преди това. Както някои жени отключват шизофрения по време на бременност да речем. Да, ама отключването при жените става средно към 20-30 години Simple Smile В добавка неврохимични фактори и ей го. Та и с ваксините - ако има действащ паразит в организма по време на поставянето е възможно да се отключи "нещо". И с варицелата - някои се разминават с пъпки, други лекарите ги връщат от оня свят. Евентуално.
А впрочем аутизъм се отключва и при дълго и травматично раждане Simple Smile

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 15:17 от Inferiya

# 27
Благодаря за допълнението, Инферия, добре си го описала. Аз съм чувала, че диагноза може да се сложи най-рано след 2-годишна възраст, но не съм достатъчно информирана на тази тема. Но знам, че често се случва деца в аутистичния спектър да се развиват много, много по-напред от връстниците си първите 1-3 години, а след това да настъпи регрес и детето да загуби умения, които преди е имало. Това също подхранва такива виждания, особено ако регересът съвпадне с някоя ваксина или друга медицинска интервенция, защото привидно родителите са имали едно перфектно развиващо се дете, което изведнъж се променя коренно.

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 16:04 от Tessaria

# 28
Ти виждала ли си какво представляват дифтерит, тетанус, заушка, морбили? Отиди погледни в интернет и пак помисли кое е по-опасно.
Само полиомиелит да напише и ще забрави за аутизъм. Wink

П.п.: антиваксърството отдавна не е на мода. Пандемията се "погрижи" за антиваксърите.

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 08:36 от amy_nka

# 29
Искам да попитам понеже бебето ми е на 2 месеца и този път отложихме имунизация поради запушен нос но съм чувала за ужасни странични ефекти от ваксините има ли нещо вярно защото много ме е страх..😟

Като всяко лекарство и ваксините имат странични ефекти.
Някои настъпват веднага след ваксинацията, а други по-късно.
Сред тях повечето са леки и преходни, но има и доста сериозни.
Има коректни производители, но има и такива със пропуски в контрола на производството.
Има спечелени дела за нанесени щети от ваксини, има съдебни споразумения, има спрени ваксини.

Твърденията, че ваксините са "напълно безопасни" не са научно издържани.
Медицината се променя непрекъснато. Много неща считани за "безопасни" вече са забранени.

Съвета ми е да четете и да ползвате изкуственият интелект.
Например ваксината MMRV в САЩ  се забранява за прилагане на деца под 4 години от тази година.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&c … iiWM&opi=89978449

Общи условия

Активация на акаунт