Настъпена употребявана игла, захвърлена на детска площадка --

• 735
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте, детето ми настъпи игла от спринцовка, захвърлена в градинка.  Кожата беше пробита и имаше кръв. Отидохме в Пирогов, но там ни пратиха само при травматолог, който обработи раната и би тетанус. Но мен ме е страх от типичните за наркомани болести -- хеп Б, хеп Ц, ХИВ. Четох, че най-висок е рискът за заразяване от Хеп В и по принцип, ако няма доказан имунитет, то се препоръчва да се бие бустър. Детето ми е ваксинирано с 4 дози за Хеп В, но не сме изследвали никога антитела, по принцип няма компрометирана имунна система, но никога не се знае. Къде е добре да отида да се консултирам най-вече за Хеп Б (има по-сериозен риск), Хеп С (има малък риск) и ХИВ (нямало случаи на заразяване на деца от игли) какви изследвания да му правя и евентуално да му бият една бустерна ваксина за Хеп Б, за да ми е мирна главата? Трябва ми нещо за днес, събота -- тоест спешен педиатър в някоя болница, инфекциозна болница, къде се ходи?

# 1
В инфекциозно отделение/болница може би? Много кофти, гледай поне в студеното време да е с обувки с дебели подметки.

За СПИН има безплатни кабинети за тестване. За останалите неща лабораториите извършват платени изследвания. Но се консултирай преди това дали изобщо има вероятност от заразяване и нужда да се правят.

# 2
В момента най-смисленото, което можете да направите, е да пуснете изследване за титър на антителата с/у хеп. Б. Това не е спешно, не е нужно да търсите спешен кабинет/лекар - така или иначе там нищо по-добро не могат да направят. Според титъра вече се преценява има ли нужда от хеп. Б бустер (много вероятно не). Не Ви съветвам да го слагате предварително на своя глава, особено след като е дете и след като има вече 4 ваксинации така или иначе.
Другото за свое спокойствие - след няколко седмици (поне 4) можете да пуснете профилактично изследване за хеп. Б, Ц и ХИВ. Има такива пакети по лабораториите, правят се и в кабинетите за безплатен скрининг.
Наясно съм, че не това искате да чуете, но на практика няма какво да направите по-добро. Раната е промита, детето е имунизирано срещу каквото може да бъде, проверете и му проследете статуса след няколко седмици.

# 3
  • SF
Не се шашкай! Важното е, че са сложили инжекция срещу тетанус, защото това е по-сигурното заразяване. Човекът, който е ползвал спринцовката е... (нямам думи), но може да не наркоман, заразен с хепатит, а да е от зъболекарска упойка.
Веднага се поставя на мястото от убождането йод. Това е като първа помощ, преди отиването в спешното.
Най-хубавото е, че детето ти е ваксинирано срещу хепатит В и няма страшно! Вярвай на лекарите. Ако имаше нещо, те щяха да те пратят и на други инжекции.
Утре може да минеш пак да се консултираш. Ще те разберат, ще ти обяснят и няма да те зарежат така притеснена и неинформирана.

# 4
Ужасен кошмар. Cold Sweat Моля те пиши как са се развили нещата след време. И дано да си останете само с уплахата и поуката! Hands Pray

# 5
  • SF
Дано нищо да не ни напише след време и нищо да не се е развило.
Поука няма как да се вземе от тази ситуация. Всеки може всичко да настъпи на улицата и то повече от веднъж. Няма как да тръгнем с налъми или непрекъснато да сме с апрески.
Знаем, че трябва да внимаваме, но не винаги внимаваме. Жалко за боклуците, не само от игли, по детските ни площадки. Държавата на пликчетата.
Промивайте раната с йод, браунол е търговското му име.

# 6
В момента, в някои райони на София бъка от планини от боклуци. Контейнерите не се чистят с дни и седмици... От силния вятър последните дни, всички градинки и междублокови пространства са се превърнали в кочина. Поне при нас е така, и в още няколко района. Така че може и да е фръкнала от боклуците с контейнерите, но и да не е, няма да се учудя.
Настоявайте за още изследвания, колкото и да е напрягащо да се търчи по лекари, поне да знаете, да сте спокойни, че всичко е наред.

# 7
  • София
И аз бих казала да се успокоят сега, а към края на Януари да пуснат Васерман и ХИВ.

Има много хора, които си бият инжекции вкъщи за разни хронични болести и после не внимават къде хвърлят иглите, а и при този вятър...

# 8
  • София
Запазихте ли иглата? Може би в момента единственото подходящо действие е да я занесете да я изследват нея. Къде не знам, вероятно в центъра за дразни и паразитни болести. За изследване на детето трябва да мине известно време, което ще определят лекарите.

# 9
Здравейте, да днес носих иглата в контейнер, но отказаха да я изследват и вчера и днес. Нямало такава практика. Държа да отбележа, ЧЕ ДЕТЕТО БЕШЕ НЕ просто с дебели подметки, но с добър клас планински зимни обувки с подметки вибрам и иглата беше пробила тези дебели и стабилни подметки вибрам. Тоест, за мен няма подметки, може би освен военни кубинки, които да могат да защитят. Всеки да се ваксинира срещу хеп Б, защото явно ходим по игли.
Благодаря за съветите, ние утре ще пуснем титър за Хеп Б и ще пиша. Отказаха ми днес бустър. , детето ми днес вдигна температура и повърна и се тревожа, че е или от тетанус ваксината или (параноясвам вече) от хеп Б/хеп С инфекция...Ако титърът е добър поне най-сериозният риск отпада. Само това се моля...
За Хеп С има ли смисъл сега след седмица да тествам РНК количествен тест?

# 10
Аз бих се обърнала към някой експерт от РЗИ за всички тези въпроси.
А за да изследват иглата, си мисля, че трябва да имаш подадена жалба в полицията срещу "неизвестен извършител".
Аз ползвам игли вкъщи, слагам инжекции и системи на котки. Но никога, никога, не изхвърлям иглата без капачка. Винаги махам използваната игла от спринцовката. Това всеки нормален човек би го направил. Иглата не излиза лесно от капачката, трябва да я сложиш на спринцовка, за да я отделиш от капачката. Захвърлена в градинка игла без капачка... И аз бих се панирала тотално, защото ще си помисля най-лошия сценарий.

# 11
  • SF
От ваксината е. Няма как да е от зараза с хепатит. Спокойно.
Да, утре проверете титъра.

# 12
Ужас, направо тръпки ме побиха като прочетох.
Ако е станало в София, и аз мисля, че има голяма вероятност да се дължи на ураганния вятър, който разпиля боклука из целия град. Такава кочина няма и в Индия сигурно..
Не знам дали ще помогне, но пробвай да се свържеш с медии, под натиск може и да се съгласят да изследват иглата. Случаят е толкова фрапиращ, че някоя от националните телевизии може и да обърнат внимание. Пусни и оплакване в РЗИ, в полицията..

# 13
Нямам сили да се занимавам с медии, но определено ще подам оплакване в РЗИ, защото е опасно за всеки. Там и ще разпитам детайлно за допълнителни изследвания. Днес пуснахме за антитела за хепатит Б в Цибалаб и чакаме резултатите. Благодаря ви много за информацията. Да, действието става в София. И аз си мисля, че всеки нормален ще изхвърли игла по някакъв обезопасен начин.

# 14
Сега се сещам още нещо. Когато ви излезнат резултатите от антителата, се консултирайте с някой, който разбира добре от материята - евентуално в лабораторията. Не си спомням за коя болест бях чела, че лабораторните тестове засичат антитела само от преболедуване, а не засичат такива от ваксинация. Което не означава, че ваксинираният няма защита, а просто тестовете са калибрирани да улавят само преболедували.

Общи условия

Активация на акаунт