Препоръчано и изпробвано от магазини dm - тема 32

• 43 818
  • 525
  •   5
Отговори
# 510
В Дм ,някой виждал ли е да се продава препарат за пране на пухени якета? Знам,че има специални,които да не слепват пуха.
Не съм виждала, но аз пера с обикновен течен.  Само, че барабанът е почти празен, задължително с екстра вода, за да съм сигурна, че всичко е изплакнато, на 400 оборота и суша хоризонтално.
Кремовете на PNP са ми като балейските  - само миришат добре, за състоянието на кожата изобщо не помагат. И да, остава неизползвано немалко количество. Но пък наистина ухаят приятно  🙄
Абе, за скъпи якета не е много добре тази техника. Обикновения препарат обезмаслява и разваля пуха. Освен това, за сушене е най-добре в сушилня, с малка температулна разлика в пране и сушене и с много топки от тежките.

# 511
  • София /Абсурдистан
Аз прах и пухено яке, и пухени възглавници стандартно - с течен препарат и центрофуга. После в сушилнята, имам програма за пух. Когато пухът изсъхне, сам си се разпухва /това ли е думата/ и няма слепено. Нямаше никакви поражения. Иначе хората носят пухени неща на химическо, но мен ме домързя.

# 512
Ако пералнята няма програма за якета, коя програма използвате - микс, спорт, вълна,деликатни....

# 513
  • при моите деца .....
И аз взех крема с цинк и спрея, две вечери ползвам само, но за сега ми харесват.

Пс. Питах ChatGPT по състав и действие  да ми сравни любим мой скъп крем

с негов по бюджетен дюп - и ми предложи този на балеа 

Определено ще го пробвам
Ползвам 3 или 4 опаковка.
Много ми харесва.
Подари ми го приятерка, която е много доволна.

# 514
  • София
Ако пералнята няма програма за якета, коя програма използвате - микс, спорт, вълна,деликатни....
Деликатно пране (40 градуса). Намалявам оборотите, добавям вода.

# 515
Яке с пухен пълнеж съм прала с препарата им в розовата туба който е да вълна и подобни, май пишеше и за пух на него.
Пухът всякак се слепва като се намокри, номерът е как ще го сушиш после. И предполагам си знаеш да не слагаш омекотител на пух.

# 516
  • София /Абсурдистан
Деликатно пране (40 градуса). Намалявам оборотите, добавям вода.
Или на програма за вълнени дрехи, 40 градуса, 800 оборота.

# 517
Аз бих прала якето на програма спорт, но пак зависи от пералнята, колко кг пере тази програма, колко е тежко якето, има ли мембрана, която трябва да се пази и т.н.

# 518
В програмата за пух на моята пералня са заложени следните настройки - температура 30 или 40 градуса, 3 изплаквания, центрофуга - максимум 800 оборота и по-високо ниво на водата (т.е. по-голямо количество вода). Предполагам, че всеки може да си нагласи пералнята по този начин.

Важно е пухът да не се пере с обикновени препарати, особено съдържащи ензими, защото му изпират естествените мазнини, които го предпазват от слепване и го правят топлоизлиращ. Иначе пухът е изграден от кератин - също като вълната, така че се перат с еднакъв препарат, ако няма специализиран. И не се слага омекотител!

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 14:06 от GG*

# 519
  • София
Моята пералня има програма за пухени якета, но до сега съм я използвала само за такива с изкуствен Пух. Имам няколко якета с естествен и винаги използвам услугите на химическо чистене. Якетата обаче станаха ужасно много и ми се иска да тествам поне едно☺ Знам,че е важно и сушенето. Имам сушилня ,която също има програма за якета с Пух, но кога ще се наканя не знам 😆

# 520
И топки в сушилнята, че пухът си иска и разбиване за да бухне пак. Но препаратът на ДМ за вълна си е добър, щом парката ми си беше екстра с него дори както нямам сушилня... Е, пак не без намеса де, искаше си бой и тръскане но това е нормално.
За мен този препарат си е идеална бюджетна алтернатива на розовия Первол с който си перях пуловерите преди да го открия.

# 521
  • София
Ще купя Perwoll за деликатни тъкани и ще опитам. За топките знам, имам 6 вълнени ,които ги използвам почти постоянно.

# 522
Изгубих се в толкова постове. Кой е препаратът за пухени якета? И аз имам много якета и елеци, които пускам в пералня, но скъпите ги давам на химическо

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 16:51 от Г-жа Рамацоти

# 523
Розовата туба на Денкмит, за вълна и фини тъкани се води.

# 524
Госпожа Рамацоти, знам, че телефонът те е поправил, но добре се посмях с преврата! 😂

Общи условия

Активация на акаунт