С какво ви дразнят свекървите? - 170

• 25 123
  • 412
  •   2
Отговори
# 330
Ами явно не им стига на 8ми март да празнуват с другите жени, то като станеш баба вдигаш нивото.

# 331
Някога Бабинден е бил след Иванов ден по стар стил, 20 януари Иванов ден, 21януари - Бабинден. Почитали са се жените, които "бабуват" - опитни жени, които помагат на родилките. И тъй като не винаги "бабата" в смисъл на опитна, местна акушерка, макар и самоук е била на разположение, то "Баба" - по-опитна, възрастна жена е могла да е всяка. Оттам зачитане то на "бабите". Не зная кой и кога измести този ден на 08. 01 по абсолютно глупавата логика да е след Ивановден.Глупава,защото празникът е фолклорен, а не каноничен.Иначе, да, в един момент от "бабуващи", празникът се пренесе върху всички баби и раждали жени, с идеята, че всяка би могла да "бабува", да подпимогне новия живот.
По соцвреме "реципираха" фолклорния празник и го обявиха официално като "ден на родилната помощ", вече се празнуваше като професионален празник на 21.01. Но си остана традицията да се зачитат "бабите" като потенциални помощници и вещи в посрещането на новия живот.

Кой каквото иска да празнува, но Бабинден, в който и да е вариант е нелепо на 08.01.според мен.

# 332
У нас  Бабинден се е отбелязвал само 2 пъти. При новородено в нашия край на този ден се "садят" коса и брада на момчетата и само коса на момичетата. Прави се с вЪлна или прежда. Остава мил спомен.  Има и трапеза. Та спазихме този обичай за двете ми внучета. Иначе не го отбелязваме нито с честитки, нито с трапези.

# 333
К.А.Г. можеш ли да разкажеш малко повече за обичая? В моя край не се практикува (или е отдавна изчезнал), а ми стана любопитно.

# 334
  • София
Хората от зор за постоянни празници и бабин ден направиха ден на бабите, и именни дни измислят непрекъснато, а в православието имен ден имаш или на голям празник, или нямаш. Ние не почитаме светците, както го правят католиците, там всеки има и име на светец освен личното си, а имен ден не се празнува.

# 335
Че и се сърдят някои, като им се обясни за истинската същност на Бабинден Smiley Колко били важни бабите и какъв бил проблема да се празнуват, денят бил подходящ Rolling Eyes Отдавна не коментирам темата, преди десетина години все още си правех труда да обяснявам из социалните мрежи, но хората скачат все едно омаловажаваш личните им баби им, или самите тях като баби,  затова просто вече подминавам.
Една колежка, която през 2025 се сдоби с внуче чак почерпи - "Вече нали съм баба..." Smiley Пожелахме на бебето да е живо и здраво, и това е.

# 336
К.А.Г. можеш ли да разкажеш малко повече за обичая? В моя край не се практикува (или е отдавна изчезнал), а ми стана любопитно.

Идеята е децата да имат хубави коси като пораснат. Мъжките рожби да станат силни и здрави мъже, момите да са с хубави коси, красиви и кръшни. Прави се , ако бебето е родено  след предходния  Бабинден до настоящия. Т.е. в периода от 9 януари миналата година до сега.  Прави се от вълна или прежда нещо като перука за момче или "коса с плитки" за момиче. Слагат се на главата на  бебето , баба- свекърва (ако няма, другата баба) ръсва се с  водичка и китка здравец, правят се снимки и е добре да постои малко с тази "насадена" коса поне малко, а ако заспи с тях още по-добре. После  се разчупва питка и на трапезата за гощавка. Естествено има и подаръци.  Ако в семейството е влязла пак в този период млада снаха, пак се прави  ритуал. Тя се наръсва с вода с китка здравец от свекървата  и получава подарък. Младата булка полива на свекървата да си измие ръцете, дава ѝ  кърпа и сапун. После има и  почерпка.
Моят внук не позволи да му стои "косата". Едва успяхме да го снимаме и ги свали. Бяха от памук. На внучката стоя повечко. Тя беше с "плитки" от прежда.  И двамата бяха на 8 месеца и няколко дни.  Забавно е.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 10:30 от К.А.Г.

# 337
Горките бебета, какво са принудени да търпят...

# 338
Малка  България, пък разни обичаи. За нашия  е  този и се прави от десетилетия. За моите синове е правено, правихме и на внуците.
Ние пък не правим "прошки", каквито са голям празник в Югозападна България.

# 339
Имам детски спомен за организирано празнуване на бабинден от възрастните жени, така че точно този вид отбелязване няма да е съвсем нов, по-скоро е имало пауза от 30-40 години. По спомен е ден на заетите в АГ от началото на социализма, което е логично - преди това медицинската помощ не е била толкова всеобхватна и достъпна.

# 340
От социализма е ден на родината помощ, а преди това, освен почитането на бабата, която помага при раждане, точно бабите са празнували. Този фолклорен празник е бил свързан в далечно време с доста пикантерии, ако се зарови човек в етнографските източници.

Аз в съзнателния си живот го помня с това, че жените приготвят баници вкл и на работа носят, а мъжете на този ден плащат почерпка та с дребни пари, символично.

За косите на бебетата не бях чувала, интересен обичай и наистина, толкова малка България, а съвсем различни обичаи.

Аз затова обичам фолклорните празници, вкл и свързани с каноничните, защото всеки има както ритуална трапеза, така и различни обичаи. Миналата година напр, за първи път присъствах на село на Заговезни на "Пали кош" - ритуален огън, който се прескача за здраве, музика, хорА, много весело беше. За такова нещо само бях чела във фолклора и в "Пстилснско царство".
Иначе типичните соцпразници- манифестация, пържоли, кебапчета и толкова. Дори сборове те бяха отменени по едно време, уж да не се спира селскостопанската работа.

# 341
Здравейте, мили хора, за първи път пиша и моля за съвет.

Страници мога да изпиша за майката на приятеля ми и отношението ѝ към и изобщо към нас като двойка, но тук казусът е друг.

Приятелят ми има по-голяма сестра, която не познавам лично, защото не поддържа контакт нито с него, нито с родителите си. Чувала съм историята на части и не смятам, че вината е нейна. Въпросната жена има две деца - момичета в прогимназиална възраст. Тъй като тя самата не поддържа отношения с родителите си, децата също нямат контакт. Вчера майката на приятеля ми му сподели, че се е виждала с по-голямото момиче. Каза, че детето се е свързало с нея, виждали са се, говорили са си... След това започна на практика да плюе по другото дете - била с ужасен характер, не можела да я понася. Майката на децата съзнателно е ограничила тези контакти и честно казано, разбирам я. Приятелят ми прегледа телефона на майка си, но не откри нищо, което да сочи, че изобщо е говорила с детето. Единствено не е проверил Вайбър, за което се ядосва и днес. Самият той предполага, че тя лъже и си измисля, или че е видяла някакви неща във Фейсбук и ги предава като такива, които лично са ѝ били предадени. Понеже е блокиран от сестра си, погледнахме профила ѝ от моя телефон, но е предимно заключен и почти няма какво да се види, освен ако не сме "приятели". Това ме навява на мисълта, че или наистина се е виждала с детето, или си фантазира всичко. Не знам защо би лъгала за нещо подобно, но знам със сигурност, че не ѝ е чуждо.

Тъй като и двамата сме запознати с поведението и отношението на майка му към хора, за които смята, че трябва да са ѝ в подчинена позиция, се чудим дали да направим някакъв опит да се свържем със сестра му и да я уведомим за ситуацията. Аз го изживявам всичко това толкова дълбоко, защото имам сестриче на годините на тези деца, и бих направила всичко да я опазя.

Притесненията ни са, че майка му може да опита да манипулира детето или да го настройва срещу родителите. Звучеше доста радостна от факта, че детето е намекнало, че родителите му явно са в обтегнати отношения. Как е най-разумно да постъпим в тази ситуация? Благодаря ви.

# 342
Деца в прогимназиална възраст не са ли твърде малки, за да се виждат с когото и да е без родител да разбере? Съмнително звучи наистина. Според мен обаче няма защо да тревожите сестрата засега, щом е възможно да лъже. Аз бих изчакала да видя комуникация или пак да се похвали, че са се срещали.

# 343
Възможно е детето да е звъняло от чужд телефон, ако и нея я проверяват за нерегламентирани контакти.
Не зная как можеш да ограничиш дете с кого да общува над 14 години, те пътуват с градски транспорт, относително самостоятелни и дееспособни са.
На колко години, всъщност, е момичето?
Смятам, че сама ще разбере какво представлява баба и, ако е такъв свирепник, и без забрани.
А сестрата защо не общува И с вас, пък вие сега искате да " и направите добро".

Щом споделя с тм, остави я за още изяви, преди да уведомявате. Нека поне един човек знае какво се случва.
Поне известно време.

# 344
А защо смятате, че трябва да се намесвате?

Общи условия

Активация на акаунт