Най-тъп и безполезен подарък, който сме получавали

• 45 133
  • 1 040
  •   1
Отговори
# 915
За мен е голямо неуважение да си бърша чепиците с нещо, за което баба ми си е бола очите и е вложила душа и старание. Направо гавра. А аз се броя за несантиментален човек, който обича да изхвърля.  И аз имам останали каренца и си ги държа при покривките. Кой знае, някой ден може пак да им дойде модата. А по морето още виждам да се продават доста скъпо плетени на една кука неща.
Пробвай да ги лансираш на някоя баба. Все ще им намери място, още има хора, които ценят такива неща.
Помня как бях изхвърлила на боклука един пролетен декоративен венец и след недълго време го видях закичен на едно борче няколко входа по-надолу от нас. Едни баби си коланят градинката там и го харесали. Още стои там. Изгнил вече, колко бури минаха оттогава, но се кипри там- за красота сигурно вече 10 години Joy

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 22:07 от Novariel

# 916
  • София
Текстил хвърлям аз, точно защото от стоене се съсипва. Каренца, покривки, булани, черги - изнесох сигурно цял тир след едната баба и още толкова - след другата и после баща ми... Знам, трудили са се, ама кому някога ще потрябват. Използвам си само чаршафите, които не знам откога са, не стогодишни със сигурност, но много плътни и хубави и нямаха петна от стоене (и в количество колкото да обзаведат едно семейно хотелче). Но пафти не бих изхвърлила, нито продала. Ще си ги пазя заедно с други сантиментални семейни предмети. Ама нямам.

# 917
  • SF
И за мене е неуважение. Другата им съдба е да ги хвърля в кофата така, както съм ги намерила.
Ставаше дума за салфетки за маса от плат, а не за плетените на една кука каренца. С тях наистина не знам какво да правя и къде да ги пазя.
Аз не харесвам и не ценя такива старини - сребърни лъжици, костен порцелан, кристали, дантели от дървени ракли, стояли по тавани. Изобщо не ги ползвам и не мисля, че ще съм много важна, ако си слагам захар от кристална захарница. Имам такава. И 2 кристални лекарки имам, а не пия алкохол. Абсолютно неизползваема работа!

# 918
Такива неща могат да намерят място в местни исторически музеи и къщи-музеи. Хем няма да се захвърлят на боклука, хем ще бъдат на видими места.

# 919
И аз имам такива каренца , подарък от една баба. Не ги изхвърлям, стоят в гардероба.  Скоро бях видяла една идея: в рамки за снимки опъвате каренцата.  Фон отзад какъвто прецените, цвят близо до стените примерно. Няколко такива рамки, различна големина едно под/над/до друго и става много красива композиция. Даже бях свалила снимка, но не я откривам в момента.  Това като идея.  Аз бих си ги сложила например в барбекюто, някое битово помещение. Със сигурност няма да ги изхвърля.

# 920
  • SF
За сребърните пафти или за някаква носия да, но кристална захарница, чаши, купа за плодове и ледарка.... Всички ги имаме по шкафовете. Едни си ги ползват, други само ги държат. Не са някакви редки музейни експонати.

# 921
Неотдавна подарих на една колежка от Корея  подложка за чаша, плетена на една кука - толкова много се зарадва, че е hand-made, че чак запляска с ръце - съжалих, че не й подарих две.
Преди две години бях в музей на дантелата в Полша и точно както дамата е писала по-горе, много неща на една кука бяха окачени в рамки на стената и беше много красиво. Собственичката на музея, беше частен, каза, че постоянно има заявки за тях от Япония и така намира работа на бабите от околните села.

# 922
  • Melmak
Аз не мога да пазя кристал, защото при ежедневна употреба ще го потроша. Майка ми даде 2-3 вази. Щастлива съм, защото тук у нас вази няма. Живея в апартамента на мм и той вази човека не притежава. А аз никога не харесах ваза, която желая да имам. Никога не са ми подарявали. Сега като имам букет го слагам в тези от майка ми. Супер е! Но от ледарка кристална изпитвам ужас, че ще я счупя.

# 923
  • София
И като я счупиш какво?
Като бях малка имахме доста кристал, ползваше се чупеше се...
Като цяло не съм особен фен на тежкия, рязан кристал... Но вс, което харесвам бих си ползвала, пък каквото се счупи-счупу, то това в крайна сметка му е предназначението, не да седи някъде заринато... Същото е с порцеланите...

# 924
А аз се чудя вече къде да дявам разни дребошлъци, които детето ми получава от всеки рожден ден на други деца от детската градина. Обикновено слагат в едно пликче разни бонбонки и шоколадчета и дребни играчки, свирки и балончета. Айде, балоните ги надуваме и играе с тях. Свирките ги надуе два пъти, изтърве ги и заминават в коша. Някои бонбони биват и се изяждат. Но има едни блокчета на Рошен- ужасно безвкусни, но евтинки и често слагат от тях, а никога не ги и поглежда. Има пълни кутии с подобни лакомства от типа отбий номер. Накрая ще ги дам на някой нуждаещ се. Но дребните и напълно безумни фигурки само се моткат из къщи. Онзи ден при бонбоните сложили някаква фигурка с форма на кученце от някакъв твърд материал като камък, която толкова лесно може да се вземе за бонбон, че е цяло чудо как някое дете не се е опитало да я изяде и да си потроши зъбите. Чак се зачудих някои хора толкова ли не влагат малко мисъл като ги пълнят тези пликчета. И изобщо каква е идеята на подобно нещо? Нито става за игра, нито за ядене, за красота да речем, ама то и баш красиво не е. Просто още една джунджурия, която да падне под дивана и някой ден да ти задръсти прахосмукачката.

# 925
Може да ги пуснете в групи във фейса,  веднага ще ги вземат. Аз подарявам в 'подари ба майка на дете с увреждания'. Там всяка майка си има представяне и вариантът за измама е минимален.

# 926
  • Down south
Цитат
Ммм, аз се интересувам от тези неща, ходя на родова терапия, като цяло не ми е безразлична темата. Обаче не бих си направила такъв тест, защото не желая да ми разполагат с личните данни и днк-то.
Внасям предложение за родословно дърво, има разни красиви, където може човек да си опише рода.
Благодаря!
Взимам бележка.

# 927
Не мисля, че някой тук сравнява пафти и ръчно-тъкана риза с всичко, което описахме като "завещано" от соц-недоимъка Simple Smile Чаши за ракия на килограм и панерчета на метър Simple Smile

Имаме на село автентична носия, дали от пра- или пра-пра-баба ми. Преправяна е няколко пъти, мисля, че последно леля ми я е носила като момиче. Без да ми мигне окото ще я преправя така, че да стане на дъщеря ми, ако някой ден иска и има повод.

Между другото по темата с подаръците и антиките едновременно - на няколко пъти засегнахме, че ни е било по-тъпо от нещо, което всъщност не сме получили Simple Smile
Скрит текст:
От пра-баба ми има останали няколко златни пендари - отделни парички, две обеци, един медальон. Баба ми ги дала преди години на съхранение на баща ми. Когато братовчедките ми се омъжиха тя им подари по една обица, понеже са комплект, а те са сестри. На теория за мен също трябваше да има паричка, а медальона да остане за брат ми като следващото поколение мъж в семейството. Да, ама когато аз се омъжих не получих паричка Simple Smile А лично съм ходила да избирам кутийките за братовчедките ми Simple Smile Честно си казвам - тъпо ми стана. Но за малко. Замислих се, че в крайна сметка са си на баба ми и не е нещо, за което да се чувствам ощетена. Може да си в променила решението, може да е решила да ни ги остави за "някой ден", да ги държи при себе си докато може, може да се е случило нещо друго с тях. Не съм питала нито нея, нито нашите, няма да повдигна темата сигурно никога, но се сетих покрай разговора тук Simple Smile

Отивам да пиша тема за разчистването и оставянето, че явно е плодотворна Simple Smile

Скрит текст:
И ако за хубава лопатка за торта бих дала вино, то за пафти бих дала вино, бонбони, парфюми, козметика + абонамент за всички такива подаръци, които ще получа някога Joy

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 07:21 от Inferiya

# 928
Аз имам старинни елегантни чаши и чинии за чай, различни. Купих ги от гаражни разпродажби и ги ползвам за следобеден чай…

Имам още малко, прибрани. Скоро ще ги нося у приятелка.
Миналата година за коледното парти играхме игра, където може да вземеш нечий подарък или да отвориш нов. Подарък до $20. Мой колега избра голяма кутия, не зная какво очакваше, но вътре беше ето това:

Аз веднага идентифицирах Изадора Дънкан, но най-вече забелязах приликата с дъщеря ми и за негово огромно облекчение му я откраднах. Буквално боклук за един е съкровище за друг!
На всичко отгоре се оказа, че стойността и е около $200. Не бих я продала, защото ми напомня дъщеря ми, само споменавам.
Сега имаме прахосъбирачки и на трима ни:
Свекърва ми ми подари танцьорка на фламенко фигура, защото и. Заприличала на мен.

А аз купих тази саксийка, защото ми заприлича на мъжа ми

И последно, кучето.

Всички си имаме неодушевени предмети…

# 929
  • Пловдив
И какво ги правиш?
Заемат място. Не са 2-3 неща да ги смотая в някакъв шкаф. Тези за спалните като се сгънат, са колкото олекотена завивка като обем, но много по-тежки.
Как да изхвърля чеиза на пра-пра-баба ми?
https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/150017498_10225 … qwcHA&oe=698CC080
https://scontent-sof1-2.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/150011821_10225 … &_nc_ht=scontent-
sof1-2.xx&_nc_gid=8uV5Oflt7fjVDwBQhdttkw&oh=00_AfoLyjNOUtR986k--7ufMNuq2DYnN5V7bgS2dedkYmGzSg&oe=698CAFE1
https://scontent-sof1-2.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/150280076_10225 … IL5jw&oe=698C98FD
Тъкано на ръка, шито на ръка.
Или пафтите - https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/149726706_10225 … iGSQg&oe=698CC4E4
Ризата е много красива!
Пафтите може да продадете - имам сребърни, наследство от баба ми и в една група преди време ми предложиха 100 лв за тях, но не ми даде сърце да се разделя с тях. Също имам покривки за маса и легло, плетени на една кука, бродирани карета - никога няма да влязат в употреба, но като знам колко труд са положили бабите ми и майка ми да ги изработят, не бих ги изхвърлила.
100 лв за масивно сребро?! Само ще се изсмея. Дори като материал струват повече. НЕ ги продавам аз по никакъв начин. На мен ми отиват на къщата, то и оттам идват.

Такива неща могат да намерят място в местни исторически музеи и къщи-музеи. Хем няма да се захвърлят на боклука, хем ще бъдат на видими места.
Аз имам историческа къща. https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/92647705_314361 … hJY2A&oe=698D4851
И някои хора просто имаме друг поглед върху живота, друго отношение. Аз харесвам, обичам такива стари неща. Някои от тези неща също са били масови преди 50 години, сега ги издирваме и струват скъпо.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 07:17 от Янтра

Общи условия

Активация на акаунт