Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 92

• 13 186
  • 309
  •   5
Отговори
# 285
  • Sofia
Shaylo, поне КТ ( обикновен скенер) си поискай или ПЕТ си организирай сама с направление. Да си спокойна, не за друго. За килограмите освен да махнеш въглехидратите в голяма степен и повече движение от обикновено, друго не знам какво може да помогне. Гледай да свалиш килограмите най-вече в областта на корема.

Storytime, щом си положителна за естроген си за хормонална. Хормоналната е за потискане на естрогена, та затова и такава, ще имаш.

# 286
Момичета,  един страничен въпрос. Има ли закъснение при интеграционните добавки? От Бургас съм и не съм ги получила. Трудно се контролира теглото при хормоналната терапия.  При мен спря наддаването на 10 кг.

# 287
  • София
Трудно, но не и невъзможно - по-малко калории и повече движение. 10 години вече това правя, важно е при хормонозависим рак заради естрогена, който се вдига при затлъстяване.

Позната търси хирург, може ли да препоръчате имена за София, минала е вече химиотерапия и има пълен отговор, но е хер позитивен и онколога препоръчва и операция.

# 288
Трудно, но не и невъзможно - по-малко калории и повече движение. 10 години вече това правя, важно е при хормонозависим рак заради естрогена, който се вдига при затлъстяване.

Позната търси хирург, може ли да препоръчате имена за София, минала е вече химиотерапия и има пълен отговор, но е хер позитивен и онколога препоръчва и операция.
Красимир Шопов от Св.София онкопластичен хирург

# 289

Проф. Маслянков (Александровска болница, втора хирургия). При мен прави в една операция мастектомия, поставяне на импланти и лимфна дисекция.
Доволна съм засега. Пет месеца след операцията.

# 290
Spunki, нямах забавяне при т.нар. интеграционни през януари. Даже по-рано от очакваното ги получих по сметка.

# 291
Аз също още нямам превод от социалните. Явно е по места. Аз съм в София.

# 292
Здравейте, Моля да се включат пътуващите със самолет! Слагате ли комресивни ръкави при дълги полети и ако да, какви- покриващи рамото и с лента през тялото, от края на ръката до китката, с ръкавица.. .?Аз всъщност съм пътувала няколко пъти непосредствено след операцията и лъчетерапията и нямах проблем, но някъде ми попадна, че трябва. С лимфна дисекция съм, махнати 9 лимфни възли, без подуване, само болка и придърпване.

# 293
Здравейте, Моля да се включат пътуващите със самолет! Слагате ли комресивни ръкави при дълги полети и ако да, какви- покриващи рамото и с лента през тялото, от края на ръката до китката, с ръкавица.. .?Аз всъщност съм пътувала няколко пъти непосредствено след операцията и лъчетерапията и нямах проблем, но някъде ми попадна, че трябва. С лимфна дисекция съм, махнати 9 лимфни възли, без подуване, само болка и придърпване.
На мен докторката ми каза задължително с ръкав. Моя е до горе до рамото и покрива и цялата китка

# 294
Ох много ми е трудно съвсем да отрежа въглехидратите, преди години съм пробвала разни кето режими, но не е за мен. Аз около корема качвам най-малко мазнина, по-скоро бедрата и дупето поемат първи щети.... Grinning Сега съм на фастинг и две хранения на ден, а за движението, винаги го е имало при мен, дори и по време на химията. По едно време тръгнах на фитнес даже, ама то по-зле стана, започнах да качвам още повече лол, затова май пилатеса и кардиото остават по-добър вариант.

А за пет скенера и аз това се чудя, гинеколожката ми казва, че при други жени го правят много често, според нея това е просто точене на здравната каса...не знам.. Само туморен маркер ми пуснаха на мен, който беше в норма. : S

# 295
  • София
Според проф. Щерев от Надежда не е ок безсмислено да се пускат скенери непрекъснато - КТ или пет, защото облъчването също не е безобидно. Правил е такъв коментар по повод честите скенери в Сити - "те там колегите много обичат да пускат скенери...".

Шайло - за храненето - аз не съм ок за орязване на въглехидрати и съм абсолютно против кето диети, но зависи и какви са въглехидратите - може да попиташ AI /аз лично ползвам Copilot/ да ти направи режим, с който с движение да отслабваш плавно, здравословен и без орязване на сложни въглехидрати - доста добър е в това, ще ти направи седмичен план.

За тези 10 години досега имам само един дълъг полет - аз под дълъг разбирам презокеански, за 10-12 часа беше, наскоро, не съм се и сещала за компресивен ръкав, ама аз трябва да съм с 2 и на 2 ръце тогава. Grinning Иначе имам много полети - поне по 3-4 на година, за последните 10 години, откакто ми е диагнозата, но са за по 2-4 часа обичайно, в Европа, дори не знаех, че трябва ръкав, така че - пак не.

# 296
  • Sofia
Shaylo, ние се лекуваме от едно и също време почти и до сега имам за проследяване три KT ( едно в началото на терапията и две сега,  като са през 5-6 месеца), ПЕТ не съм имала. Лекувам се в Надежда.
За съвсем да елиминираш въглехидратите не, защото не е и желателно. Но, можеш на първо време да ограничиш бялото брашно и ориз, както и бялата захар. Предполагам двете хранения са сутрин и обяд?

# 297
  • Варна
Момичета, сега ми попадна интересна статия за вит. Д,как се приема и  дори при наднормено тегло има значение в каква дозировка се пие. Витамин Д: пълно ръководство за прием през есента и зимата (Медицински наръчник) https://share.google/fDDDK9cE2AUSnymHW

# 298
Katty D , и аз се лекувам в Надежда , първият ПЕТ пак го правих не по тяхна инциатива, аз сама реших да си взема направление от хирург за стадиране преди втората ми операция. След края на химията са ми правили само ехограф на коремна област, а от ПЕТ скенера нямало смисъл, ако нещо се почувствам зле -тогава. Ама то ако чакам да се почувствам зле, може и да е късно...

Иначе за храната , захар ям основно под формата на плодове и разни десертчета без добавена захар, ама пък не мога изцяло без сладко, мозъка ми иска сладичко и въглехидрати лол , но пък не прекалявам, със сигурност не е количество, което да ме накара да кача 8кг... а и покачването не става рязко, по-скоро плавно, но постоянно. Храненията ми са обяд и вечеря, закуската я пропускам заради фастинга.

Olive, ти от колко години си на хормонална? Имала ли си проблем с теглото някога? Аз не бих казала, че имам точно проблем, от 50 на 58кг станах, не съм се закръглила баш, но си усещам мазнините тук там и си представям как всяка година се трупат по 8кг отгоре... Grinning ще се съветвам с AI, в момента менюто ми е обикновено овесени ядки със скир, банан и малко някакъв вид тахан, нещо междинно като плод или сурово барче и после месо със салата, риба със салата или някоя манджичка, хляб си взимам от онези протеиновите без брашно, а със семена, правя крачки всеки ден и понякога кардио във фитнеса , гледам поне 5км да избягам. Проблемът ми с кардиото е, че когато почна да бягам по-голямо разстояние започва да ме гони голям глад, иначе свалям бързо с кардио, ама после си го наваксвам с храна Grinning

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 19:07 от Shaylo

# 299
  • София
Шайло, 9 години на хормонална. Разбира се, че имам проблеми - от стандартните ми 52-53 кг станах и аз 58 кг, но това е за 9 години, като в момента съм 55 кг. Това на 155 см ръст не е малко - т.е., не съм слаба, напротив, но в разумни граници. За съжаление кг се трупат точно в талията заради терапията, а това са и най-опасни кг. Ако така се храниш - изглежда добре, вече количествата е добре да се преценят - нали знаеш - трябва да има лек калориен дефицит.
Заложи обаче повече на силови упражнения с тежести, отколкото на кардио, аз 5 км само ходя, не мога да изтичам, дори и за ставите не е ок. Силовите изграждат мускули, а мускулите топят мазнинките.

Общи условия

Активация на акаунт