Как се чувствате по коледните празници?

• 7 597
  • 147
  •   1
Отговори
# 45
За всичките ми 50+ години, може би 2 или 3 пъти не съм имала коледно-новогодишно настроение. Обикновено всичко ми харесва - измислянето на подаръците, купуването им, опаковката, надписването на картичките.
Влагам много лично отношение, може да е някаква супер дреболия, но да е важна и желана от получателя.

На Бъдни вечер сме у дома с децата, на Коледа единия ден сме при едните родители, на другия - при другите. Гостуванията не ми тежат, защото са от 11-12 до към 16-17, и вечерта спокойно можем да излезем на разходка, кино или концент само с мъжа ми. Децата също се виждат с гаджетата или приятели. Друго, което правим е, че предварително разпределяме кой какво ще носи. Родителите ни са доста възрастни, и обикновено отговарят за основното ястие. Салати, мезета, баници, баклави, ядки, плодове, пиене - носим ние, "гостите". Много хора сме, и като се уточним предварително, не натежава на никого.

Права е Кака Сийка, че децата оживяват празника. И като бяха по-малки, и сега като големи хора - те са тези, които внасят весела нотка с разказите си от "по света и у нас", с шегите и закачките помежду си.

Не са ни идеални отношенията, имаме си търкания, несъгласия, стари и нови конфликти. Но някак негласно никой не си "показва рогата" по време на празниците, и не засягаме щекотливи теми, които неизбежно ще доведат до спор. Също така с възрастта аз и мъжа ми станахме доста по-разбиращи и търпеливи спрямо родителите ни, и някои неща, които в младостта биха ни подпалили здраво фитилите, сега отминаваме със споглеждане и усмивка. Така Коледата е не само възможна, но и приятна.

# 46
  • София
Много обичам Коледа. Лично аз не влагам излишен стрес и е много приятно. Не е било правило да съм с родителите си, често не сме били в една и съща държава, например, в последните години винаги бяхме заедно. Миналата година почина майка ми и вече сме с баща ми, и сина ми. Пак ще ни е тъжно, но това е живота.

Нова година ми е донякъде безразлична. Като дърт парти енимъл винаги съм намирала  новогодишните партита най-насилени и на ниско ниво, и предпочитам да съм си вкъщи. Била съм и на хубави новогодишни мероприятия, но рядко в България.

# 47
  • пустинята Гоби
Децата правят празника на възрастните, но възрастните правят празниците на децата. Още помня как пътувахме по 300 киломентра във времена, в които пътищата не се чистеха и влаковете често закъсваха (това и до днес не се е променило), за да идем при близките ни хора и как сме тичали за да влезем в къщата на баба и дядо. А тогава и подаръци нямаше като сега, не че сме оставали без такива, ама не е било това акцента.

# 48
Обожавам Коледа и изобщо не разбирам "умората" на някои хора. Празниците са, както си ги направиш. Не е нужно нито много готвене, нито много суетня, важното е да сме с любимите хора.

# 49
  • София
Най- важното е да ни е леко! Аз се напрягах особено много от 2020 до 2023, защото БМ пътуваше и се връщаше за празниците и аз се стараех всичко да в топ вкъщи, ходех "по яйчени черупки", а той все гледаше да си излее нервите. Пффф, добре че минаха тези времена!

# 50
важното е да сме с любимите хора.
А, да, де. Просто на някои ни се налага да сме със семействата си.
Шегувам се, разбира се. Донякъде.

# 51
Обожавам Коледа и изобщо не разбирам "умората" на някои хора. Празниците са, както си ги направиш. Не е нужно нито много готвене, нито много суетня, важното е да сме с любимите хора.

Не е и нужно. Достатъчно е, да не се пита "ама как така" и "трябва да ти е Коледно". Важи и в двете посоки, разбира се. Тези които не харесват празника е добре, да не го развалят на тези които го харесват и са въодушевени.

# 52
важното е да сме с любимите хора.
А, да, де. Просто на някои ни се налага да сме със семействата си.
Това беше добро Joy

Не е и нужно. Достатъчно е, да не се пита "ама как така" и "трябва да ти е Коледно". Важи и в двете посоки, разбира се. Тези които не харесват празника е добре, да не го развалят на тези които го харесват и са въодушевени.
Желанието да ти е коледно е точно обратното на нехаресването на празника. А то май точно хората, които държат да е супер коледно и с лампички, никак не харесват Коледа и са всъщност невротици под прикритие.

# 53
От дете ми е било любимото време на годината. Като малка с дъх на портокали и мандарини....и дядо Мраз.
Сега обичам точно събирането с родителите ми, тъй като на милото вече не са сред нас....
Едно умиление ме обзема....

# 54
Обожавам празниците.
Празнично ми е още от ноември, когато и двете ми деца имат рожденни дни.
А в  началото на декември имаме годишнина от сватбата.
Този период за нас по правило е празничен и изпълнен с пътувания и приятни емоции.

Чакам с нетърпение почивните дни, когато ще се видим с близките си. И ще си разменим подаръци. Частта с подаръците ми е особено любима. Винаги сме си разменяли и то с мисълта да се зарадваме едни други, а не да отбием номера.

# 55
  • София
Нищо по особено. Ден като всеки друг. Празникът е, когато се събереш с любими хора.
В личен план си чакам по някоя от телевизиите "Наистина любов". Simple Smile
Не, че не мога да го гледам по всяко друго време, но декември има по-различно излъчване.

# 56
  • SF
Сега търся някакви оферти за Коледа. Късно се сетих. Май ще изкарам празниците скучно в София. Поне някакъв Истанбул да се появи.

# 57
  • София
Какво е това "Наистина любов"? Я препоръчате някой хубав коледен филм, моля 🌸

# 58
  • София
Точно този е най-хубавият за мен.
Не признавам Коледа без него.

# 59
Обичам целия период от средата на ноември, до Атанасовден. Празнично ми е. Изпитвам странно усещане (на съвсем елементарно ниво) за време, прекарано с най- близките и осъзнаване колко ценни са тези мигове. После вече до към края на март ми е тегавиня общо взето.

Никога предпразнична истерия не ме е натоварвала, без значение Коледна, НГ или Великденска. Винаги планираме как ще ги изкараме според нашите интереси и желания, а не според това какво някой очаква от нас.
С пазаруването не се предобрям също. Подготвям си нещата по- отрано, отделно имам мъж и две големи деца, които при нужда се включват да помагат и често на 24- ти успяваме да изгледаме и някой филм заедно. Вечерта сме си у дома на традиционна трапеза, 7 "ястия" има, не се изхвърлям. На Коледа обожавам да закусвам с останалите от предната вечер постни зелеви сарми; често през деня ходим на кино, инак за вечерта приятели обикновено правят голямо парти у тях, където ако решим, се включваме, но не и на всяка цена. Ако сме си в нас, "гала- вечерята" е друсан кебап (половинката е майстор), или печен джолан, който сутринта съм бутнала във фурната и коледни филми; без изхвърляния и претенции.
 За НГ сме някъде извън София- пак с приятели, отново без нещо да е насила.

Обичам тези празници, свързвам ги с топлина и уют. Не съдя хората, които не ги възприемат по този начин.

Общи условия

Активация на акаунт