Как се чувствате по коледните празници?

• 7 608
  • 147
  •   1
Отговори
# 75
Ето, последните три мнения (простете, че ви "използвам" за примера, дами,с добро чувство го правя) са прекрасен пример колко ненужно прекомерно и презасилено е коледното вълнение...

Моето непопулярно мнение е,че трябва да се рекламира себеустойчивостта и себеприемането по време на тея празнични дни, ама то тогава бизнеса с коледни подаръци няма да върви.

Истината е ,че огромна част от хората са самотни покрай празниците и когато се намали рутината на ежедневието.
Друга огромна част са в непоносима компания
Трета огромна част са имали преромантични празнични очаквания , които не са се осъществили и изпитват последващо разочарование.
Това е реалността и е ок.
Ще е още по-ок , ако мижем спокойно да споделяме тея си чувства, но , за съжаление малко от нас си го позволяват.

За съжаление светът и коледа не са американски филми и хубаво да си го припоняме по-често. Simple Smile

# 76
  • София
Т.е. тези, които обичат празниците или ги изкарват добре, трябва да лъжат, за да не наранят тези, за които това не е най-приятното време от годината ли?
Абсолютно аналогично, тези с негативните чувства не е необходимо да се прикриват или да са фалшиво възторжени.

# 77
  • София
Чак пък такива огромни части да са самотни, нещастни... не мисля.
Не си създавам очаквания за Коледа - това е семеен празник и ми стига да седнем, да хапнем, да поговорим спокойно, без да бързаме. През април изгубих баща си, това ще ни е първата Коледа без него, и все пак искам да си прекараме добре, да се усмихнем, да си пожелаем здраве и късмет за догодина.

# 78
Събирали сме се вкъщи цялата рода, 20-30 човека. Аз съм общителна, и необщителна - абе, зависи от компанията и от ситуацията. Хубаво си изкарваме, защото за знам какво да очаквам от всеки.
Свекървата-мрънка и нарежда
Майка ми - не мрънка, ама обикаля с парцала и чисти
Мъжкият - грам нищо не пипва
Останалите сме на един акъл (по половин акъл тоест) та си изкарваме добре.
Напоследък също станахме по-прагматични: намаляват готваческите кръжоци, увеличават се кръжоците по релакс Simple Smile)
Като се събирамемного хора, моята задача е да почистя имението, и да сготвя нещо. А гостите си идват с по някоя тава, и собствени пантофи и се оправяме.
И аз обичам празниците. И на хотели сме били, и също мого ми е харесвало. Пазаруването ми е тегаво, основно защото ММ ме изоставя "да се забавлявам". Какво ти забавление - то си е два дена плътно работа. Simple Smile

# 79
  • София
Аз винаги съм на работа между празниците. Винаги се събираме, всички ... Тежко ми е, няма какво да лъжа... чистене преди, готвене...сервиране, чистене след...Така 10тина дни докато роднините от чужбина не си тръгнат... Joy често пътуваме за 2-3 дни до някой планински курорт.. и тази година така.  Много подаръци за много хора... Изтощително за стомаха и джоба, но след години си спомням с умиление...Особено по Пандемията бях благодарна, че предишните години се събирахме... После пак, като почина татко, бях благодарна че всички се събираме с цялата моя рода и на мъжа ми. Той беше серт човек, от старото поколение, но и той беше благодарен, че се събираме и това ми стига..  Та пак ще готвя и ще сме заедно, децата да знаят , да помнят..дано  и те така след години.... Blush

# 80
По Коледа стават чудеса и всички хора стават по-добри... И това не е просто клише или заблуда, нито задължение.
Удоволствие е да изчистя и да сготвя за семейството ми, да се съберем и да има подаръци под елхата. Да има хубави спомени, много усмивки, да бъде уютно, топло в душата и в сърцето.
Някои години ми натежаваше, когато купувам подаръци и за Коледа, и за Нова година, за хора, които не го оценяваха (приятели, по-далечни роднини) и в един момент се беше превърнало в  натоварващо задължение, но спрях това нещо и сега ми е леко.
Харесвам коледния дух и украсата, хубавите манджички. Е, предпочитам друг да ги направи, но като погледнем реално първо - винаги може да впрегнем семейството да ни помога, на поръчаме нещо или да отидем на почивка, и второ дори да няма Коледа, често сме изтощени от едно или друго, така че поне да е с хубава емоция.  ❤️
Обичам вълнението на децата. Те са най-коледно настроени, искрени, малки джудженца. За съжаление това важи като са мънички,  докато вече повечето по-големички деца още в начален етап, нямат кой знае колко коледен дух, ами като се събират в училище януари и си сравняват единствено....кой колко пари е събрал от родата (учител съм) или кой има най-скъпия телефон или нинтендо... Е, така е, времена.
Радвайте се на празниците и на семействата си, Коледа наистина е повод да бъдем по-добри и състрадателни, както и Нова година и да си припомним нашите мечти. ❤️
По напред в постовете някой беше писал че след празниците  януари му е пуст и празен, ами и на мен ми е така, да добавим и студен. Но пък тогава е моят имен ден, та има и нещо хубаво. 
Бъдете здрави и усмихнати! 😊

# 81
Като малка вкъщи се отбелязваше традиционно само Бъдни вечер, но големият празник беше НГ /тогава идваше дядо Мраз/.
След като се омъжих продължихме по същия начин, но семейно вкъщи с децата, понякога - с приятелски семейства.  При родителите ми наминавахме на 1-2 януари за баницата с късмети на мама, и при семейството на девер ми /беше именник/. Свекърите не са ни канили, а и мъжът ми нямаше желение да ги посещава точно на празника.
Сега вече децата празнуват с техните си семейства и с приятели. Ние с мъжа ми сме на Бъдни вечер вкъщи, като в ранния следобед отнасям от традиционните гозби на майка. На Коледа продължаваме да дояждаме постните манджи и да гледаме  ТВ. На Стефановден имаме именници, та си е повод за месце. Откакто децата не са с нас, празнуваме на НГ с приятели в ресторант /с хотел - преспиваме там/. Хапване, пийване, добра компания и много танци.  За мен това е перфектният начин за посрещане на празника в този етап от живота ни. Междувременно е моят РД - та задължително ще си духна свещичките и ще си похапнем торта от любимата ми сладкарница /Джорджо Джани/.  На 1-2 ще теглим късметите от моите баници - при майка и с децата по Вайбър.

Накратко- нагаждаме си традициите според етапа от живота ни. Само стискам палци да сме заедно с половинката и в що-годе добро здраве! Но ми е празнично - подаръците /само за най-най близките/са купени,   вчера украсих елхата и бяхме на Коледен концерт, предстои още едно бързичко пазаруване за капамата... и така.

# 82
Mечтая си да свършват вече, никога не съм ги харесвала

# 83
Esmee, ако беше от Варна, щях да те поканя у нас, без да те познавам, сериозна съм. Ако догодина е готова стаята ни за гости и сме живи и здрави, каня те от сега за Бъдни вечер, но много се надявам да  посрещнеш празника с наистина близки хора!Имам разни спомени за близки, които са били сами по празник, а и на мен се е случвало, макар и не точно на Коледа и Нова година, не ми е хубаво някой да е сам, колкото и той самият да се чувства добре.
По темата-обожавах Бъдни вечер и Нова година като бях дете. Писала съм много по темата, у нас винаги се е отбелязвал Рождество, а Новогодишни те празници са били пищни и забавни. В момента, в който дойде поамериканчването им ми стана леко досадно и банално с шарениите от октомври, китайски пластмаси и тн. Странно, че в детството ми уж години на дефицит, а всичко беше толкова по-хубаво и не само защото съм била дете.

По празници не съм се претрепвала от готвене, пък и не готвех само аз. Години наред около Коледа и Бъдни вечер се разпределя хме кога при майка ми, кога при свекърва ми и да, малко ме напрягаше това, защото наистина съм имала трудни работни дни преди това и ми се е искало да легна и да не правя нищо. Миналата година за първи път я нямаше майка ми, а няколко години преди това-и свекърва ми и ми беше някак пусто. С моите родители съм имала много хубави празници и приятелите им бяха весели, ако сме били с техни приятели на Нова година, въобще усещането за празнично ст ми беше сякаш  вродено.

Сега пак сами с детето, добре че той все още се мотае с нас, всъщност не знам добре ли е.Както казва Каква Сийка, чакам си третия хубав етап, дано и тази радост да ми е дадена, да видя Коледа през очите на внуче.

Да кажа нещо за коледните партита на работа-ами, не са ми много весели и по една основна причина-два пъти годишно имаме повод (Коледа и проф. празник), аз ходя през година. Макар дансингът да е пълен, на мен музиката никога не ми харесва. Да не разводнявам темата, ама как е възможно на всеки празник различен DJ, в 300 000 град и абсолютно една и съща програма всеки път! И като сме масово над средна възраст, дай да слушаме до откат Куин, Бони М и Орлин Горанов. (прекрасна музика, ама защо все такава).

И за филмите-някога харесвах атмосферата в коледните филми, но повторяемите захаросани сюжети взеха да досаждат.
Ако не е "политически неприемливо" (с цялото си чувство за хумор го казвам), един наистина забавен и същевременно стойност е филм "За пять минут до января". Много ми е любим и съм го гледала поне 4 пъти. Бих препоръчала и "Новогодний ремонт".
Сега, като препрочитам, май звучи по-скоро депресивно, а всъщност обичам празниците. 🌲

# 84
Коледа е хубав празник, но с това пазаруване и ядене става малко прекалено. Днес ни поканиха при зълва ми за Бъдни вечер, ще занесем някои ястия, ще си разменим подаръци. На Коледа ще сме у майка ми, тя живее сама и ще се радва да види внучка си, сестра ми и мъжа й ще дойдат също. Това е като цяло, на 26-27 може да се видим с приятели, това са дни за отмора и рестарт за новата година. Празнувам само с хора, които са ми наистина близки, за да се насладим на празника.

# 85
  • Варна
Мразя коледните празници. Изнервят ме и ме натоварват. Великден също го мразя.

# 86
Чувствам се добре, ако мога да прекарам спокойно с родителите си.
Всякакви други роднини (от типа - които виждам веднъж годишно), ресторанти, площади и екскурзии, ме напрягат и не ме интересуват.

Харесва ми да пазарувам и го правя през целия месец (повече от обикновено), стига да имам възможност - предпочитам материалните подаръци пред екскурзии и подобни. Харесвам и традиционните ястия.
Малко съжалявам, че не вали сняг.

# 87
Чудесно се чувствам. Тази година сме на обяд с моите родители, на другия ден вечеря и нощувка у свекърва ми и после се прибираме да си почиваме. Имам планове за много разходки.
Една година си останахме вкъщи и си празнувахме без да се събираме с никого. Чудесно си прекарах само с мъжа ми. Друга година пък бяхме на почивка. Не се напрягам. Не съм взела и подаръци още на всички. Grinning

# 88
Обожавах Коледа от дете. Преди 17 год. се сблъсках с нещо, което разклати вярата ми. На Коледа 2015 татко почина. От тогава не украсявам. Тази Коледа за първи път ше съм сама. Работя и не успях да се освободя, за да летя за България. Опитвам се да мисля как ще имам време само за себе си, ама нямам търпение този месец да свършва, цялата раздута еуфория също и нещата да си продължат по нормалния начин.

# 89
Обожаваш коледните и новогодишни празници като дете.
Имам един ярък спомен,все едно е бил вчера,от една коледна сутрин (може би съм била на 7-8 години),когато под елхата ме чакаше най-желаният подарък,една играчка която успях да запазя през годините и сега детето ми също си играе с нея.Също така всяка година ,в два поредни дни ,даваха по БНТ филма "Снежната кралица " и аз нямах търпение да го гледам всеки път.
Помня ,като излезе първият филм за Хари Потър (точно на Коледа ) с баща ми го гледахме седнали на дивана, с чаша горещ шоколад в ръка и аз бях толкова очарована въпреки,че вече съм била тинейджър.
А Нова година я свързвам с това ,че се събирахме с баба,дядо,вуйчо и неговото семейство всяка година.Всеки подхващаше да прави нещо,а ние децата все се навъртахме около скарата, за да си откраднем по някое кюфте или пържола.
А на 1-ви януари ходехме на кръстник и все едно Нова година я посрещах за втори път.
За съжаление след като дядо ми почина тази магия започна постепенно да изчезва.Пак се събирахме ,но не беше същото.
Впоследствие живота така се завъртя ,че аз винаги бях на работа по празниците.Прибирах се на Коледа сутринта ,виждах се с нашите за няколко часа и вечерта обратно.
Бившият ми мъж също работеше по празниците.
Тази година на Коледа за първи път ще бъда сама и се опитвам да мисля положително,но истината е ,че нямам търпение да минат празниците и цялата еуфория покрай тях.

П.С  Ех и колко много сняг имаше по празниците когато бях дете.Липсват ми снежните празнични дни.

Общи условия

Активация на акаунт