Как възрастта влияе на начина, по който се грижим за себе си

• 15 406
  • 461
  •   1
Отговори
# 240
От едни години натам, силовите тренировки увреждат очите (налягане, макули, ретини), та в никакъв смисъл не са безобидни, еле пък полезни.
Единственото универсално полезно натоварване е кардиото, в рамките на ограниченията и възможностите на конкретното тяло

# 241
Авторке, на вашия банкет как беше?
Не са ли колегите ти и колежките ти, общо взето, предвидими как ще се нагласят за банкета?

Не съм авторката, но да кажа за нашия банкет. Аз в общи линии ходя през година, две, но разбира се, има някаква предвидимост кой как ще изглежда. Прически, маникюр, ясно, всеки ще се докара. Писах по-горе за късите рокли, изключително странно ми беше това, че масово се носи ултра мини. Никак не изглежда ха зле, жени със стегнати фигури, макар на около и над 50,обаче просто ми беше чудно. Освен това, дами, които се носят изискано на работа, малко се бяха облекли, как да кажа, по-особено. Мъжете, при тях всичко е предвидимо.

Един "дефект" имат зимните купони, никога не знаеш колко ще е студено/топло в заведението и е трудно с това да се съобразиш.

# 242
То и аз всяка година се заричам да се " барна" , но си оставам със заричането 🙂.
За сметка на това, може би защото сме си нашата компания от 30 години, винаги е супер весело.
Та и твоите колежки, може пък да го усещат специален поводът, знам ли. Моята фризьорка по това време на годината няма часове. Та си ходя както обичайно. Вероятно и тези, със запазените часове- също.
Преди 15 септември пък учителките са по салоните. То там май е най- голямата конкуренция

# 243
От едни години натам, силовите тренировки увреждат очите (налягане, макули, ретини), та в никакъв смисъл не са безобидни, еле пък полезни.
Може ли източник?

Бояна, няма как да чуеш едно определение за поддържаност, валидно за всички жени, защото която посмя нещо да спомене не остана ненападната и неапострофирана.
Хората са го казали: няма една истина. В крайна сметка, ако се чувстваш добре в кожата си, продължавай с това, което правиш.

# 244
Единственото универсално полезно натоварване е кардиото, в рамките на ограниченията и възможностите на конкретното тяло

Факт. Силовите тренировки са най-доброто, много по-добро от кардио, дъщеря ми тренира силово и много вдига, но аз имам сериозни проблеми с ретините (имах скъсване и лазер) и повече от два три килограма ми е забранено. Както и навеждане с главата надолу. Впрочем тичане и скачане също са ми забранени, пак заради ретините.

В моя случай източникът е офталмологът ми, който ми спаси ретината от отлепване.

Последна редакция: сб, 20 дек 2025, 18:40 от NellyN

# 245
Източниците са толкова много, че е достатъчно да се ползва ИИ с въпрос какъв е риска за очите при вдигане на тежести след 50-те, че да изкара данни.

За сравнението кардио/силови съм 100% несъгласна. Едно е мускулно натоварване, с всичките му рискове за сърце, очи, стави и тн., напълно различно е да се тренира цяло тяло в кардио среда.
То дори не знам, като се изключи кардиото, дали изобщо човек може да се нарече атлет, но принципно, атлетичния човек задължително се гради на кардио част.

# 246
За мен няма значение кой изглежда, кой какво си е облякъл, важното е да се забавляваме и да сме здрави. Това казвам и на моята приятелка, но тя явно не се харесва, след като все около теглото и върви разговорът. За мен е приятно закръглена, но явно тя не мисли така.
Жените са обсебени от килограмите си, напълно безсмислено.
Големият ми син в момента е с едно по-пухкаво момиче и тя все се сравнява с бившата му, виждам я, че е мега чувствителна. А аз я харесвам, защото прави щастлив моят син. Ама айде иди и обясни.
Бившата на сина беше с манекенски размери и беше много по-нахакана и самоуверена. Приятелката на другият син е гимнастичка и тя е с голямо самочувствие. Явно за жените е важно да са слаби и това им дава самочувствие. Аз също се харесвам слаба, но самочувствието ми се гради на съвсем други основи. Изводът е, че килограмите не касаят възраст, дори и младите момичета се вторачват в тях.

# 247
  • София
Може ли източник?

Бояна, няма как да чуеш едно определение за поддържаност, валидно за всички жени, защото която посмя нещо да спомене не остана ненападната и неапострофирана.
Хората са го казали: няма една истина. В крайна сметка, ако се чувстваш добре в кожата си, продължавай с това, което правиш.
Чаках авторката на темата да си каже критериите. Ние няма как да се разберем, това е ясно, всеки си има различни представи, в различни прослойки стандартите са различни.

Тежести не бива да се вдигат от жени на никоя възраст, но това е по ред причини, не само очите и възрастта.

При младите още не се е оформило приемането на тялото до определена възраст и като гледам стандартите, които се налагат, може и да не се приемат, докато не станат карикатури на образите от обработените си снимки. Това вече е епидемия сред всички възрасти.

# 248
Стига с тези примери от 100+ кг. Не вярвам да са масови сред бг жените. Изобщо, има ИТТ/ BMI. Най-точен или не, всеки може да види за неговия ръст в какви граници варира здравословното тегло според този показател. А границите са доста широки.

# 249
Източниците са толкова много, че е достатъчно да се ползва ИИ с въпрос какъв е риска за очите при вдигане на тежести след 50-те, че да изкара данни.
Питах го, накратко: ИИ казва да се избягва експлозивното вдигане, както и работата с високи тежести. Уточни и няколко болестни състояния, при които се избягват силовите тренировки.
Заключение:
➡️ Силовите тренировки са безопасни и полезни, ако са умерени и контролирани.
➡️ Най-големият риск за очите идва не от самите тежести, а от начина на вдигане.

Извод: пак се опитваме да убием комар с оръдие.

# 250
  • София
Елора, не е сарказъм.
Аз самата съм много подвижен човек.
Вече 2 месеца не ми дават да стоя права повече от 30 Мин и да вдигам повече от 2 кг.
Е, вече почнах лека-полека да нарушавам правилата, но поне 2 месеца още няма да съм активна, а към спорт надали ще се върна в следващите 6 месеца. Само плуването казаха, че може от средата на януари и то по-скоро ще е раздвижване във вода, вместо любимите няколко дължини.
Та съвсем резонно го написах. Още повече, че дамата ходи при ендокринолог. Може да е било профилактично, но може и да лекува нещо.
Иначе и аз съм като теб. Движението ми е дрогата. Сигурно си ме чела преди. Само дето животецът ми е по-ценен и слушам лекарите в момента.

# 251
Комар?!
Можеш да пробваш и на английски, но на мен ми излиза достатъчно информация за късогледство например (myopia - 34% при жените сега; до 2050 ще са 42%) при което СЛЕД ПЕТДЕСЕТТЕ, както съм уточнила, е рисково да се вдигат тежести/жени.
Другите истории с рискове ще ги опиша/преведа при нужда, но всеки може да си ги провери сам/ за предпочитане на английски

И комарът ще излезе слон.

# 252
Оправяй се бързо. Ще се върнеш.
То и аз проблем с ръката имах от пренатоварване, но не заради тренировки.
Голф лакът или тенис лакът, вече не знам какво е.
Но 4 месеца не можех почти нищо с ръцете. В началото бях и на болкоуспсокояващи. Да си отключа телефона ми беше проблем, какво остава за пазаруване, ужас беше.
Но пък едно приятелче,  който от форума намерих, кинезетерапевт много ми помогна с правилните упражнения и сега вече тренирам с гирички. Вече съм на 2 кг.

# 253
Комар?!
Можеш да пробваш и на английски, но на мен ми излиза достатъчно информация за късогледство например (myopia - 34% при жените сега; до 2050 ще са 42%) при което СЛЕД ПЕТДЕСЕТТЕ, както съм уточнила, е рисково да се вдигат тежести/жени.
Другите истории с рискове ще ги опиша/преведа при нужда, но всеки може да си ги провери сам/ за предпочитане на английски

И комарът ще излезе слон.

Моят случай. Миопия, допреди три години нищо ми няма, изведнъж - бам, някакви черни паяжини пред окото, и бам - скъсана ретина на две места. Миопия + години. И слава Богу навреме, че не стигнах до отлепяне, била съм на косъм. Лекарят ми обясни, че се отделя стъкловидното тяло, дърпа ретината и я къса. Отделно имам повишено очно налягане. Над 2-3 килограма не трябва да вдигам. Е, понякога с торбите ги превишавам, но си  е риск. И на другото око се отдели стъкловидното тяло, там не скъса. Но с миопията, ретините някак се опъват и по-лесно се късат. Не е случайно,че на жени с по-висок диоптър, препоръчват секцио (раждала съм естествено, но кой да ти знае тогава).

# 254
И с малки тежести може да се поддържат мускулите. Така рече моя кинезетерапевт. Вика, че ако искам може и повече, но  като не искам Grinning
Аз не мисля да вдигам особено много още.
Когато съм в легнало положение си позволявам вече 3 кг, в право положение 2 кг засега.
Нататък малко повече, но и така ми е добре.
Предвид колко са ми кекави ръцете не мисля да слушам разни гурута дето казват, че жените трябва да вдигаме много тежести.

Общи условия

Активация на акаунт