Чувствам се стара

• 4 934
  • 62
  •   1
Отговори
Здравейте, дами!
Включвам се с една доста абсурдна тема, но е нещо, което наистина ме тормози от дълго време.
Наскоро навърших 23 години и уж всичко ми върви добре, даже повече от добре. Уча и се развивам в чужбина от няколко години и трудностите, с които ми се наложи да се справя извън родна земя, наистина ми помогаха да стана по-зрял и уверен човек, за което съм благодарна. Имам приятели, излизам навън, имам наситен и интересен социален живот- събития, пътувания и т.н. Хората в живота ми и тези, с които се запознавам, ме оценяват и уважават, нямам проблем с комуникацията. Това го пиша, за да подчертая, че не седя забита вкъщи и поради тази причина да си мисля глупости.

Но колкото и да се опитвам да съм благодарна и позитивна, постоянно изпадам в мисли за бъдещето и изпитвам страх, че съм назад и че съм стара. Да, звучи глупаво, тъй като знам, че обективно погледнато не съм стара, но се чувствам така.
Няма да навлизам в подробности, но в детството ми се наложи да порасна по-бързо и подозирам, че този факт е допринесъл да се чувствам по този начин и на всеки мой рожден ден да съм тъжна и умислена.

Постоянно бързам и искам да съм постигнала всичко, което желая на тези мои 23 години, а няма как и това ме побърква понякога. Амбициозна съм и не искам да съм провал, но доста често получавам някакъв почти панически страх, че един ден ще се обърна назад и няма да съм доволна от живота си и това, което (не) съм изградила.

Какво бихте ме посъветвали? Изпитвали ли сте такива емоции, когато сте били в 20-е си години или като цяло? Ако да, как ги преодоляхте? Чувствайте се свободни да ми набиете канчето.

# 1
От кого и от какво си назад? И какво пък толкова са постигнали другите ти връстници, с които се сравняваш?

# 2
От кого и от какво си назад? И какво пък толкова са постигнали другите ти връстници, с които се сравняваш?

Не знам. Всъщност, не се сравнявам с останалите, а с представата и визията, която имам в главата си за мен самата и нещата, които искам да постигна.

# 3
Мисля, че нямаш други проблеми и си се вторачила в някаква абсурдна идея. Когато нещо по-сериозно започне да ти занимава ума, бързо ще забравиш терзания от този род. Запомни, че човек никога не диктува сам живора си и не е възможно да го планираш изобщо, а камо ли така, че да се чувстваш непогрешима на стари години. Все пак грешките ни са това, което изгражда съдбата и характера ни.

# 4
Напротив - сравняваш се с другите и за това си на тоя хал.
Живей го тоя живот за себе си, а не за другите.

# 5
Не си в ред, така че ходи на психолог, щом тилкова те тормози старостта ти,

# 6
Не си стара, най-вероятно си уморена, особено ако сама се бориш с живота.
А и е гадна зима, дните са къси и студени ...

# 7
Използвай травмите си, за да си направиш някакъв приблизителен план какво да правиш и къде се виждаш, за да се чувстваш сякаш хем правиш нещо, хем не "изоставаш". Целенасочено учи и посещавай курсове, които помагат за постигането на плана. Започни спорт, в който имаш потенциал да напреднеш и бъди постоянна. Обмисли какво ти е наистина важно да го имаш в живота си и се стреми натам. Друго не мога да ти кажа, което да ти е полезно. На 23 е смехотворно да смяташ, че си стара.

# 8
Ах, как искам и аз да съм на 23 😆. За какво си стара, девойко? Какво толкова не си постигнала на тези години от план-програмата за петилетката? 
В учебен план ли, в работен, в личен?
Аз лично в 20-те си години никога не съм се чувствала стара, даже напротив, чувствах се като тийн. Особено, до около 23-24. Нито съм си слагала някакви срокове - до тази възраст ще съм направила това, до еди коя си - семейство и деца и т.н.
Имах една позната, която под натиска на майка си да се омъжи преди да стане на 27 примерно, се омъжи за мъж, който не обичаше и не беше за нея. И съответно после се разведоха.
Тъй че това с на колко си години и какво си постигнала или какво е постигнал някой друг, са много ненужни мисли. Живей си живота както на теб ти харесва, не робувай на чуждо мнение, предразсъдъци и всички тия глупости, дето ти минават през главата.
Ми че ние тук в бг-мамма повечето сме на възрастта на майка ти, като сме двойно по-възрастни от теб - как се предполага да се чувстваме? Като братовчедки на Т-Рекс ли?

# 9
Отиди на психолог. И помни, че животът е самото пътуване, а не пристигането на крайната гара. Наслаждавай се на пътя и не бързай да стигнеш.

# 10
Благодаря за коментарите.
От близо месец ходя на психолог- за тези, които споменаха.

# 11
Не е здравословно да се сравнявате с другите и да се смятате за стара. Добре е да промените нагласата си или да потърсите професионална помощ, защото възрастта тепърва предстои.

# 12
  • There I was on a July morning
Странно е  млад, здрав и прав човек да е обсебен от подобни мисли. Бъдещето е необозримо и имате реален шанс да осъществите мечтите си или да намерите това, което ви липсва. Не е добре да се сравнявате с други или да си поставяте свръхамбициозни цели.

# 13
  • София
Отворих темата, почти убедена, че пише моя наборка, някъде 45+ и си викам - сега ще й начукам канчето. Ти си на 23! Направо ми оправи настроението, честно. Joy Нямам какво повече да добавя...

# 14
Някой близък да не е починал, че тази екзистенциална криза на 23?

Общи условия

Активация на акаунт