Чувствам се стара

• 5 272
  • 62
  •   1
Отговори
# 15
Не мога да разбера чувството за старост, на 23 както и да го погледнеш тепърва животът започва, но съм имала усещането, че изпускам.
Примерно на 23 години повечето ми познати имаха дългогодишни връзки поне от университета, а някои даже от гимназията. Аз имах разни гаджета за по няколко месеца и като почнат да ми говорят за деца и бягах през глава. Буквално избягах веднъж. Обух се тичайки. Хем знаех, че не съм готова, хем си мислех аз изоставам ли, страх от обвързване ли имам, дали няма да изпусна нещо… Нищо не изпуснах. 10 години по-късно никоя от тези мои познати не е с тези партньори, аз съм омъжена и чакам дете. Поглеждайки назад съм преживяла толкова хубави години, които цял живот ще ми държат влага, а те само се оплакват къде не са могли да идат заради токсичното си гадже. (Това не е задължително да стане, разбира се.)

Имаш целия живот пред себе си. Може мечтите ти да се сбъднат, а може и да се случи нещо много по-хубаво.

# 16
Някой близък да не е починал, че тази екзистенциална криза на 23?

Не.

Странно е  млад, здрав и прав човек да е обсебен от подобни мисли. Бъдещето е необозримо и имате реален шанс да осъществите мечтите си или да намерите това, което ви липсва. Не е добре да се сравнявате с други или да си поставяте свръхамбициозни цели.

Гони ме перфекционизъм постоянно.  Simple Smile)

Не мога да разбера чувството за старост, на 23 както и да го погледнеш тепърва животът започва, но съм имала усещането, че изпускам.
Примерно на 23 години повечето ми познати имаха дългогодишни връзки поне от университета, а някои даже от гимназията. Аз имах разни гаджета за по няколко месеца и като почнат да ми говорят за деца и бягах през глава. Буквално избягах веднъж. Обух се тичайки. Хем знаех, че не съм готова, хем си мислех аз изоставам ли, страх от обвързване ли имам, дали няма да изпусна нещо… Нищо не изпуснах. 10 години по-късно никоя от тези мои познати не е с тези партньори, аз съм омъжена и чакам дете. Поглеждайки назад съм преживяла толкова хубави години, които цял живот ще ми държат влага, а те само се оплакват къде не са могли да идат заради токсичното си гадже. (Това не е задължително да стане, разбира се.)

Имаш целия живот пред себе си. Може мечтите ти да се сбъднат, а може и да се случи нещо много по-хубаво.

Много ми хареса последното изречение, даже ще си го запиша! Simple Smile)

Благодаря на всички за коментарите и мненията, интересно е човек да чете и да види отстрани, колко глупаво и нелепо звучи.

# 17
Напълно те разбирам как се чувстваш. И аз се чувствам така. Скоро ще навърша 59.👍

# 18
Единственото реално постижение в тоя живот е да си го живяла щастливо.

Всякакви цели, покоряване на върхове, доказване за пред света или себе си не бива да са за сметка на горното.

Помисли, ако вместо да си живееш живота се самобичуваш да постигаш разни неща, за да може един ден като се обърнеш назад да си доволна от същия тоя живот, дали като дойде заветния ден няма да се запиташ защо го "градих" всичко това, на кой му пука и къде ми замина младостта в това време.

# 19
Олей, това е най-смисленото нещо, което съм чела напоследък в този форум vяsko.
Надявам се авторката да го прочете, да си го запише някъде и да си го препрочита, когато я обхванат мислите за перфекционизъм.
И аз на по-млади години се стремях да съм най-добрата, ама това ми коства здравето, свободата и много ценно време… докато не получих тотален burn-out и си смених приоритетите тотално. Сега съжалявам за изгубеното време и похабената енергия.

# 20
  • Down south
Не си стара, най-вероятно си уморена, особено ако сама се бориш с живота.
А и е гадна зима, дните са къси и студени ...
"Стара" и  "на 23 години" е окаиморон, независимо от гледната точка.
Къде каза, че живее авторката, защото явно съм го пропуснала.
Зимите са различни и каквато и да е, не върши работа за оправдание.

ПП Моля ви, кажете, че това не е  съфорумката, популярна с различните си профили и системни дилеми.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 06:18 от Daylily

# 21
Мислех, че е някоя съфорумка чукнала 40, а то е сериозен случай. Да потърси помощ (професионална).

Аз да кажа, че съм във възраст в която наборките ми или раждат, или стават баби, или се женят повторно, или се развеждат...
Днес четох за едни съседи, Енрике Иглесиас и Ана Курникова, имат си бебче, а те са съответни на 50 и 44 години...толкова за стари и млади.

# 22
  • По света и у нас
Ами ако това ти е зора, загаджи се, омъжи се, роди и започвай да живееш женения живот, където ще си забита вкъщи 95% от времето... само че не виждам защо трябва да си е*** майката толкова рано, но ако това ти е мерак и харесваш да домушарстваш - идеално.
Ако искаш в кариерата да преуспееш, дори и да си много умна, в корпорациите гледат на младите като на млади, ще трябва да изчакаш да узрееш за постове...

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 05:11 от PriMadonna

# 23
Чувстваш се стара, защото вероятно се сравняваш с другите около теб, които са около твоята възраст, но според теб са постигнали повече неща или имат повече от теб (дали вече имат дълги връзки, деца може би, собствен бизнес и т.н.)
За това сравнението е много вредно, всеки си има път който трябва да извърви. И на 23 не си стара, не само обективно погледнато, а всякак погледнато.

# 24
  • Далечният изток
Каквото исках да кажа, вече са ти го казали. Но каквото и да ти кажем ние тук отстрани, твоята натура е такава - да бързаш, да искаш, да не ти стига, и това никой няма да го промени. Нито ще ти промени субективните усещания.
Чувстваш се стара на 23 или на 23 се чувстваш стара като на 80?
Аз примерно на 50 не се чувствам стара. Напротив, това може би са най-хубавите ми години като се замисля, от гледна точка на преживявания и емоции. Но пак казвам, ние отстрани каквото и да ти говорим за собствените си възприятия към възрастта, теб едва ли ще те промени това. Съвети от рода на промени се, не си поставяй амбициозни цели и живей си живота пък са съвсем излишни. То ако ставаше със съвети от форум...
Според мен просто имаш прекалено много свободно време и много се влияеш от социални мрежи и под-, над- и всякакви други -касти, тик ток и т.н. Прекалената информираност на днешните млади хора до това води.

# 25
Според мен нямаш свободно време, ами времето ти е заето с непродуктивни глупости, които на всичко отгоре не са ти интересни.
Моят съвет - спри се. Спри всичко, от което се прибираш с тайната мисъл Боже, каква тъпотия е това, ама ми е важно и ми трябва. Спри ‘полезните’, но реално тъпи курсове, спри ‘модерните’, но реално безинтересни за теб хобита, спри контакта с ‘важни’, но реално натоварващи контакти.  Легни си петък и събота вечер в 21, спи до 12 на другия ден, без очаквания, че трябва да си на някакво яко място до малките часове, понеже така се правело. Почини си, огледай се какво се случва около теб и с теб самата.

# 26
  • София

Но колкото и да се опитвам да съм благодарна и позитивна, постоянно изпадам в мисли за бъдещето и изпитвам страх, че съм назад и че съм стара. Да, звучи глупаво, тъй като знам, че обективно погледнато не съм стара, но се чувствам така.

И защо се опитваш да бъдеш благодарна и позитивна? Това е капан. Чувствай се както си се чувстваш. Твоето поколение е подложена на огромни преса и стрес, които моето поколение и тези преди това не познава. Повечето сте така и докато ние никога не сме се страхували, че ще завършим провалени и бездомни, например, при вас това е естествен страх. И българчетата нямате пример от родителите как да се справите с този страх, защото ние, родителите, не сме го имали. Това го прави още по-страшно. И се чувстваш стара, защото си поела повече отговорности от по-рано, не си била достатъчно време безгрижна и не се очертава да бъдеш.
Виж си своите приоритети, своите цели, какво трябва да се направи, за да ги постигнеш, какви застраховки имаш ако не ги, и се поотпусни. Не да се надъхваш да си позитивна и благодарна. Другите чувства на хората също са валидни и нормални.

# 27
Здрасти,
следните 2 неща:

на всеки мой рожден ден да съм тъжна и умислена - да ти е честито, най-важното жива и здрава, другото ще си го постигнеш.

не искам да съм провал - това звучи малко като травма. Някога, някъде, от някой ти е променено мисленето, какво означава да си успял.

Според мен просто не си си намерила пътя в живота. Просто следваш някакви наложени модели. Дали от родители, дали от общество/среда, дали някакви си твои (например както, когато децата от някакви книги си изграждат образи)

Трябва да се отпуснеш, наистина да погледнеш вътре в теб, да игнорираш в този момент, какво ти казват или "налагат" под една или друга форма хората, и да почустваш какво наистина те прави щастлива. Това е разбира се "голямата картина".

# 28
Повечето неща са ти ги написали, само искам да добавя едно: Чувствата не са факти.

Може да съм 50 килограма и да съм висока 170 и да се чувствам дебела.

Може да съм с кадифена кожа и хармонични черти и когато се погледна в огледалото да искам да повърна.

Може да се чувствам пренебрегната и обидена че някой ме игнорира, а той просто да е зает или да му е паднала батерията или да не е видял съобщението.

Може да се чувстваш неспособен, но допускането на една грешка на работа не те прави некадърен.

Чувствата ти може да ги изпитваш реално и пак да са резултат на прекалено втренчваме в себе си и самонаблюдение.

Погрижи се за някой друг, за нещо друго. Измести малко този фокус, защото очевидно нямаш истински проблеми. Ако имаше нямаше да мъдруваш толкова.

Живейте го тоя живот бе хора.

# 29
Да, само че когато наближавах 30. На 28-9 години почнах да се чувствам остаряла. Даже на 28-я си рожден ден ревах. И то не толкова, че наближавам 30-те, а че имах едни доста пропиляни години зад гърба си, с много трудности и застой. Не можах да ги изживея пълноценно.
А ти имаш социален живот, излизаш, пътуваш, не знам си какво, а в същото време се оплакваш, че нещо не ти е наред.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 13:01 от Borqna Sto 771419

Общи условия

Активация на акаунт