Работа в сферата на маркетинга

• 420
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте, има ли шанс за реализация в сферата на маркетинга, ако само завърша курс. (Имам професионален бакалавър мениджмънт на хотели и ресторанти) Разбира се освен курса, ще са ми нужни и стажове. Нямам представа какъв е пазарът на труда в тази сфера, ако има някой запознат или работещ, ще ми бъде много полезно.

# 1
  • Melmak
Преди няколко години завърших курс. Минах цялостна програма година и половина. Беше интересно, научих много неща. Намерих си работа в агенция за дигитален маркетинг сравнително бързо. За мен средата е проблемна, може би ако стигнеш ниво фрилансър или си в добра фирма към самия вътрешен маркетинг отдел. Обаче в агенциите е отврат.

# 2
Има голям шанс за реализация в дигиталния маркетинг. Добре е да изкараш цялостна програма, за да преминеш през всичко и да разбереш с коя точно част на маркетинга ти се занимава. Съгласна съм с Пандора, положението в някои агенции е страшно и често може да е несигурно за служителите, особено в по-малките. Но ако тепърва ще минаваш стажове, ще можеш да усетиш средата и да прецениш. То и в някои вътрешни отдели не е по-добре, та много зависи къде попаднеш. Аз започнах от такъв, уж беше "мечтаната работа", но изобщо не се чувствах добре там и ходех с огромно нежелание. От години работя на свободна практика, но имай предвид, че и това има своите минуси.

# 3
  • София
Личното ми мнение е, че не е моментът за преквалификация.

Елеонора, не искам да те отказвам, но в момента, да си намериш стаж е равносилно на Коледно чудо, още повече след преквалификация и само курсове. Проблемът е силно стагниралия пазар на труда, а в такава ситуация - никой не мисли за разрастване и ... стажанти. Вече и за младши позиции във всякакв сфери се иска някакъв професионален опит, изискванията са завишени, но заради пренаситения пазар на труда - заплащането е леко занижено.Това не е само в маркетинга, във всички сфери е така.
Не искам да те откажа, но за да си фрилансър трябва да имаш стабилно потфорлио зад гърба си, идеи и опит, което с един курс няма да стане. А и не на последно място  - ти би ли си взела абсолютно начинаещ да тик прави кампания? Аз си признавам честно - не.

Ако обаче наистина мислиш, че това е твоето, не пречи да започнеш сега да се квалифицираш. Виж финансово как стои, може да се окаже, че подходящата магистратура би била по-полезна, Или пък безплатни курсове, да усетиш естетството на сферата. Или клипчета в ю туб. Хората масово хвърлят големи пари в курсове за преквалификация в понякога съмнителни школи, после търсят възръщаемост, но се оказва, че знанията не достигат или просто това, което са им преподали, не се търси. С други думи - докато не си сигурна - пробвай с безплатни неща, ако видиш, че се палиш - тогава плащай. Но бъди готова да не си върнеш инвестицията. Сега не сме във времената на бурния пост-ковид растеж, а Европа си е направо в яка криза...
Желая ти успех.

# 4
Личното ми мнение е, че не е моментът за преквалификация.

Елеонора, не искам да те отказвам, но в момента, да си намериш стаж е равносилно на Коледно чудо, още повече след преквалификация и само курсове. Проблемът е силно стагниралия пазар на труда, а в такава ситуация - никой не мисли за разрастване и ... стажанти. Вече и за младши позиции във всякакв сфери се иска някакъв професионален опит, изискванията са завишени, но заради пренаситения пазар на труда - заплащането е леко занижено.Това не е само в маркетинга, във всички сфери е така.
Не искам да те откажа, но за да си фрилансър трябва да имаш стабилно потфорлио зад гърба си, идеи и опит, което с един курс няма да стане. А и не на последно място  - ти би ли си взела абсолютно начинаещ да тик прави кампания? Аз си признавам честно - не.

Ако обаче наистина мислиш, че това е твоето, не пречи да започнеш сега да се квалифицираш. Виж финансово как стои, може да се окаже, че подходящата магистратура би била по-полезна, Или пък безплатни курсове, да усетиш естетството на сферата. Или клипчета в ю туб. Хората масово хвърлят големи пари в курсове за преквалификация в понякога съмнителни школи, после търсят възръщаемост, но се оказва, че знанията не достигат или просто това, което са им преподали, не се търси. С други думи - докато не си сигурна - пробвай с безплатни неща, ако видиш, че се палиш - тогава плащай. Но бъди готова да не си върнеш инвестицията. Сега не сме във времената на бурния пост-ковид растеж, а Европа си е направо в яка криза...
Желая ти успех.
За съжаление имам право да уча магистратура само в сферата на туризма - в ИУ варна или във ВТУ, поради това,че съм учила в колеж.
В момента разглеждам постоянно обяви, буквално се търсят хора на едни и същи места, поне във Варна. Обичайните супермаркети и големи вериги заведения за хранене. Ако сега трябваше да си търся работа, щеше да ми е супер сложно дори да имах някое уау висше.

Последна редакция: пт, 19 дек 2025, 23:09 от Eleonora95

# 5
  • Бургас
Работа има, но нека да е ясно, че маркетинг и дигитален маркетинг доста се различават. Аз съм правила интервюта за маркетингова позиция, а хората си мислеха, че ще поддържат социални мрежи и не можеха да направят обикновена сметка на кампания. Да не говорим, че очаквах да е в ексел, което за маркетингов специалист, което е икономическа специалност, би трябвало да е стандарт… ама… 🥹🤣

Общи условия

Активация на акаунт