вече не знам какво да правя и наистина моля родители, запознати с подобна ситуация да споделят опит/информация.
Дъщеря ми е на 3 години и 3 месеца. Имаме проблем с храната още от захранването. Почнахме захранването със зеленчуци на 6 месеца. Накратко да обобщя без много ненужни детайли - ядем гладко пасирана храна, гледайки телевизия или телефон.
Знам, че не трябва и е вредно, но така се стекоха обстоятелствата, че още от захранването почнахме да ядем, гледайки екрани. Непасирано яде само макарони, ориз, омлет, ябълка, портокал, диня, бадеми, сладки изделия като пастички и вафли и филия хляб, но само ако е намазан с шоколад. Едно непасирано ядене продължава около 1 час. Всичко друго трябва да е гладко пасирано. Дори да няма твърди парченца вътре не яде нито кисело мляко, нито пудинг или подобни. Пие само мляко (но има лактозна непоносимост), вода и чай, никакви плодови сокчета или други напитки. И общо взето това ни е менюто. Също така се буди по 2-3 пъти през нощта и иска мляко. Пробвах да смеся млякото с вода, но така пък почна да се буди по 5-6 пъти.
Днес бяхме на лекар, като причината беше, че се притеснявам от дефицит на витамини и минерали, предимно на желязо и калций. Чувала съм, че дефицитът на желязо причинява неспокоен сън и често будене, както и загуба на апетит, а ние нямаме никакъв. Ако не и дам да яде (по скоро, ако не я накарам да яде) въобще няма да се сети за храната. Пробвах да не и досаждам да яде преди няколко месеца и цели 2 дни и половина стоя само на 2 чаши мляко, и след това аз се отказах. Лекарката каза, че това ограничено меню е нормално за тази възраст. Но не и хареса, че яде основно пасирана храна и каза да намерим подходящ диетолог за този проблем. Утре ще потърся такъв.
Моля, майки, които са имали подобен проблем, или техни познати с подобен проблем, да споделят как са се справили, колко време е отнело, или пък някакви други идеи или трикове, които са проработили. Ние пробвахме тя сама да си приготвя храната, да украсим храната, да ядем едно и също, но без ефект.