За любителите на корейски и китайски сериали – Тема 19

• 7 923
  • 398
  •   3
Отговори
# 390
Гледам аз "Моят любим крадец и се чудя
Нямам точно обяснение, но мисля, че се възхищава на силата и да се отстоява, независимо, че има неговата незавидна съдба да е "незаконно родена"
Скрит текст:
(или родена от наложница- ето какво казва ИИ по въпроса- Роден от законна съпруга (적자, чокча)
Най-висок статус.
•   Смятан за „истински“ наследник
•   Пълен достъп до държавните изпити (кваго)
•   Можел да заема най-високи постове
•   Наследявал семейното име, имотите и ритуалните задължения
•   В янбанските семейства това е „златният стандарт“
Ако си мъж и чокча — пътят ти е отворен.

Роден от наложница (서자, соджа)
Юридически признат, но социално ограничен.
•   Бащата го признава, но не е равен на децата от съпругата
•   Считал се за янбан, но „втора категория“
•   Дълго време нямал право да държи кваго или можел само по ограничени канали
•   Рядко достигал високи постове
•   Често дискриминиран дори в собственото семейство
В късния Чосон ограниченията леко отслабват, но стигмата остава.

Роден от куртизанка (기생, гисен)
Най-нисък статус.
•   Гисен са били част от класа чонин (천민) – „нискородени“
•   Детето наследява статуса на майката, не на бащата
•   Обикновено:
o   няма право на образование
o   няма достъп до изпити или чиновническа кариера
o   социално заклеймено
•   Дори ако бащата е янбан, това рядко помага
•   Само в изключителни случаи дете можело да бъде „изкупено“ от този статус.).
Но него го представят за "истински" син и му готвят престижен брак срещу правото да го унижават в дома му. Той счита, че заслужава да е наказван и необичан, не иска да се привързва към дома на баща си заради нея. Трагична фигура.

# 391
  • Русе
Не помня дали питах тук в темата за мой проблем, ще го направя в Спойлер, за да не преча.
Скрит текст:
Преди  време установих факта, че не мога да гледам някои преведени сериали в Плейтуб. Прочетох, че не съм само аз и че блокирането се дължало на претовареност. Надявах се на положителна промяна. Да, ама не!
На случаен избор на преводач - Neon - установявам, че "Легенда за жената генерал" и "Загубих те завинаги" си остават блокирани, а "К2" и "Лечителят" ме препраща в унгарската Videa . Не знам как е при други преводачи.
Английският ми е на ниво БЕБЕ,  унгарският - още по-малко! А технологично съм в космоса...
Някаква идея към баба Уин?

# 392
Уйни, а пробва ли да смениш браузъра. Пробвай няколко различни браузъра и ако и тогава имаш проблем, тогава проблема сигурно е в сайта.
А да, и само да кажа, че е много вероятно проблема да е в сайта понеже в момента върви някаква тъпа борба между преводачите превеждащи на български.

# 393
  • гр. София
Пробвах два от сериалите - Легендата ми я пуска, а за Лечителят препраща в унгарския сайт, но спокойно може да се гледа, преди време качваха серии и там.
Плейтуб общо взето се проявява различно. На мен продължават да не ми се виждат плейлистите на "малките вещици".
Не мисля, че спора има отношение. Доколкото разбрах се е появил сайт, който си присвоява преводи. Има някакви драми, опитват се да създават дрязги.

Гледам си аз "крадеца" -ех, този принц, чудесен е Simple Smile :
Скрит текст:
Прави всичко за главната Simple Smile и брак предложи, и я спасява Simple Smile
Точно си мислех, че тези двамата принцът и вторият син  могат  да сприятелят и не...Издъни се вторият син на секретаря.Малко съм скарана с имената на героите Joy
Скрит текст:

# 394
Догледах  ,,Кой е на твоя страна,,. Уж съвременна история,  то проклятия,  секти, хазарт,  мизерия, масов мор. Проблемът ми е, че трябва да довърша каквото захвана,  дори с превъртане. Но в някои случаи и това не си струва. Ще се връщам към розовите бози. Явно нещо подобно на  Мандарините скоро няма да намеря.

# 395
  • София
Уин, и при мен го има този проблем с Плейтюб. Мрънках си, че сигурно ми е от ъпдейта на операционната система, защото гледам на телефона, но явно не е. До миналата седмица всичко си ми вървеше прекрасно, сега се мъча с унгарския плейър. Тръгва, но със 100 клика.

Може би Дани е права, че е заради борбата на преводачите. (Която аз изчетох и не разбрах особено, въпреки че самата аз съм преводач по образование и преди и професия)

# 396
  • пак на Рив Гош
Доколкото разбрах, понеже следях с едно око историята с преводите във ФБ фийда ми - има някаква нова платформа, която се опитва да "централизира" преводите на сериалите от различни групи. Писали са на различните  преводачески групи, но някои са отказали да предоставят своите сериали за платформата. Въпреки това, техни преводи все пак са били качени в платформата, а на някои са били махнати оригиналните надписи. Естествено, това не се одобрява от първоначалните преводачи. Но може и да съм разбрала грешно, понеже не съм чела в подробности.

Аз днес приключих с Love Me - драма, мелодрама, тягостни романси... и в последния епизод няколко вяли еднорога. И много хора, които не си говорят. Всъщност, те ако бяха седнали да си изговорят това, дето им е на сърце, сериалът щеше да е с наполовина епизоди. Довърших го само защото ужасно харесвам Seo Hyun Jin, но последните 3 сериала с нея, които гледах, бяха доста мрачни.
Таях надежда за нещо ведро с нея и Любимия Ю към края на годината (The Perfect Lie), ама след като прочетох, че е римейк на британски сериал и намерих резюмето на оригинала, надеждата ми се изпари Sob Sob Sob.

# 397
  • София
Аз ги четох като стана драмата - не знам защо ми излязоха всички групи, а не ги следвам, и разбрах, че е, защото тази платформа превежда паралелно с други преводачи, та защо дублирали сериали, които вече са в превод. Предполагам, че може да става въпрос за откраднат превод, но може и да е наистина просто дублиране на сериали.

Днес ми излезе новина, че в Хъндиен настанал митинг от фенове за церемонията по снимките на някаква нова драма с някой от известните (но не запомних кой). 😄 Дори не знаех, че на тези церемонии може да ходи, ни добре че при мен нямаше такова нещо.

# 398
Догледах Love Between Lines, щях да пиша някакви фермани за сюжет и герои, но в момента единственото, което мога да правя, е да гледам тъпо екрана и да рева, че СВЪРШИ. Слушам саундтрака, защото не искам да го пусна и да повярвам, че СВЪРШИ, и рева:

https://www.youtube.com/watch?v=-BtTesoEqdc&list=RD-BtTesoEqdc&start_radio=1

Не знам как ще продължа напред и как ще погледна друг китайски сериал. Отивам да рева.

Общи условия

Активация на акаунт