За какво да гледаме при избор на работно място

• 1 808
  • 35
  •   1
Отговори
# 30
Чанти не гледам, не ме вълнуват и не мисля, че са критерий. В компанията с най-добрите условия, социален пакет, програма за признание, бързо имплементиране на процеси, системи и въобще цялостно развитие, хората ходеха много семпло облечени, въпреки доброто заплащане. Работното място не беше арена на модни изяви.
На сегашното е обратното, нямат пари да си оправят зъбите, но с маркови дрехи, скъпи телефони и ... кредити. Парвенюшка работа.

# 31
Аз правя огромна разлика между семпъл и точно това, което наричаш парвенюшка работа. Има много маркови и скъпи дрехи, чанти, обувки, които се много семпли и в същото време много крещящи неща, които може да са скъпи, но съвсем не са някаква марка. Нещата на Guess например, особено чантите са ми точно за парвенюта, докато една скъпа чанта може да изглежда много по-семпла.

# 32
  • София
Както и да е за чантите.
Много по-важно е работното време спрямо заплатата. С български фирми гледам колко точно ми предлагат за стартова заплата и хич не вярвам на обещания за развитие и повишение.

# 33
  • София
Може би е хубаво и авторката да поясни какво точно търси като работа (сфера, ниво позиции) и тогава да съветваме.

Ще дам пример. Търговски офис, всички са облечени с бизнес облекло и изглеждат добре, но заплащането не беше на ниво. Тоест, голяма част от доходите отиват като инвестиция да изглеждаш добре. Ясно е, че се търси подсъзнателното, че всеки човек иска да работи с успешни хора, но ми беше писнало почти всеки месец да давам сума пари за предсставителност.

ИТ фирма. Хората ходят така, както им е удобно - дънки, пуловер, яке, включително и мениджмънта. Но автопарка е доста впечатляващ, като се влезе в паркинга.

Ще се опитам да обобщя. Ако търсим висококвалифицирана позиция, то аз бих наблегнала на заплащане, условия на труд, изисквания, процеси, възможност да уча нови неща и да се развивам, така че да съм на гребена на вълната максимално дълго. Бих попитала и колко време по техни наблюдения, един човек достига следващото ниво на сеньорити или на заплащане и да преценявам. ХО, отпуски, социални придобивки. Бих се радвала, ако интервюто се проведе в офиса, за да видя хората и да "усетя" настроението, което е там  - от рецепционистката  ди края.

Ако търся недотам квалифицирана позиция, бих се огледала в хората, за да се опитам да определя с какво ниво на ... простотия ще ми се налага да се боря. Ако видя мъже, подвикващи на колежки някакви тъпотии със скрит сексуален подтекст, ще ми е ясно, че няма да оцелея дълго в тази среда. Много би ми допаднало, ако мога да видя как някой разговаря с шефа. Ако иде реч за високо ниво на автоританорст на последния, в стил - вие сте тъпи, добре, че съм аз да ви кажа (поредната приумица) - и там няма да оцелея. Или в офиса се работи, но никой не смее да гъкне. Крайни са ми примерите, ама ...

# 34
  • There I was on a July morning
Не съм си сменяла често работата, но за мен най-важни са били моите приоритети към момента на кандидатстване. Когато съм била в началото на кариерата си или са били малки децата съм имала едни потребности, сега - други. И в този смисъл, вие най-добре бихте преценили коя е най-добрата за вас фирма или позиция,  а не това, което за мен или други потребители от форума е приоритетно.

Най-общо казано са ми важни пунктове: заплата, брой дни полагаем годишен отпуск (колкото повече, толкова по-добре), социални придобивки, характерът на работата, дали ми е по специалността. Също локация на местоработата. Луксозният интериор в офиса прави добро впечатление, но не е определящ, както и облеклото и чантите на служителите, дори не съм се заглеждала в тях, а и не винаги човек има осигурен достъп до работните помещения и възможност да огледа персонала.
Най-добре е когато човек има вътрешна информация за организацията, но когато такава няма, се търси в интернет. В сайтове като bgrabotodatel, zaplata и прочие пишат често недоволни служители и отзивите не са много ласкави, но се оказва, че някои от оплакванията са обективни.
Дали има възможност за развитие - това може да се прецени, едва като се поработи известно време на дадено място, както и дали колективът е добър - от интервюто това не може да стане ясно.
Относно фирмата - дали да е малка или голяма, според мен по-голямата предлага по-големи възможности за развитие и повишаване на квалификацията, ако е чуждестранна - също, но пак зависи, няма универсално правило.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 21:08 от Скубиду

# 35
Аз задавам директни въпроси и изобщо не ме интересува, че звучат грубо. В крайна сметка те без мен няма да престанат да съществуват като фирма, но ако аз открия нещо, с което не мога да се примиря, след като вече съм започнала, негативът от това да ми виси в св-то работа, на която съм била само месец или два си остава изцяло за мен.

Винаги питам заплащат ли се извънредните часове или се отработват, работи ли се на национални празници, могат ли да се вземат повече от 5 работни дни отпуск накуп. Как се процедира, ако ми се наложи да отсъствам за малко време, примерно за 2 часа, за да отида на лекар или зъболекар - има ли гъвкавост тези часове да ги отработя след работно време или на следващия ден, или трябва да пусна отпуск. Има ли бонусна система и по какъв начин поощряват служителите при добро представяне.

Общи условия

Активация на акаунт