За какво да гледаме при избор на работно място

• 1 907
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте,

Понеже в момента съм в процес на търсене на ново работно място, въпроса ми е главно към хора, които имат познания и дори работят в тази насока.
За какво да гледаме при провеждане на работно интервю, от страна на работната обстановка, какво да избягваме и какво да приемем като положителна точка.
Тук имам в предвид поведение на шеф, колеги, перспективи на предлаганата позиция, заплащане и тн.
От страна на компанията също. Вид дружество, мащаб на опериране, родна или чуждестранна фирма.
Имам нужда от съвет, въпреки, че вече имам добър опит.

Благодаря Ви.
Зависи от индустрията в която търсите работа, но мога да кажа за корпоративна работа как стоят нещата от моята призма:
1. Какъв е моделът на работа - on site, hybrid, remote.
На базата на горното зависи и второто най важно нещо:
2. Заплата.
Ако е дистанционна работа, тогава може да се приеме компромис в заплащането, заради спестени разходи
за пътуване, облекло и др разходи.
3. Размер на фирмата, възможности за развитие
4. Допълнителни придобивки - тези неща вариат, но всеки знае кое му е важно

И не на последно място
5. Дух/ атмосфера/ между колегите.  
За мен това е много важно, защото съм работила в женски изцяло змийски колектив, и това е много разрушиутелно, без значение горните 4 неща.

Добрата работа е комбинация от фактори, и за всеки отделен човек, те са с различна степен на важност.

За един парите и възможност за развитие са най важни, за друг еластичност и гъвкаво работно време, както и
работа от вкъщи са водещи.

Преценете на вас кое ви е приоритет и от там си съставете план за действие. Успех в търсенето на работа, и договаряне на условия!

# 16
ако ми се случи - на въпроса "може ли да говорим с бившия Ви работодател?"
Не питат интервюирания, но търсят информация от бившия му шеф зад гърба му. Мислех, че това е отживелица вече, но се оказва, че все още си е много актуално. Не знам какво очакват евентуално бъдещите работодатели, но в много случаи раздялата с бившите не е била с размяна на цветя и пожелания за успехи и напредък.
Ако напусна заради законови нарушения, некоректно и неетично отношение от страна на ръководството, което е създавало напрежение и конфликтна работна атмосфера, нима при въпрос от бъдещ работодател за причината за напускането ми бившия шеф ще признае вината си и ще ме представи като ценен кадър и препоръките му за мен във всяко отношение ще бъдат с оценка 10 от 10?
Лично аз възприемам търсенето на информация от бивши шефове като неспособност на интервюиращия да преценява кандидатите и му е все едно дали получената информация е вярна или подвеждаща, с цел отмъщение за това че напусналия е успял да види, че ризите на бившия са кирливи.
Да се довериш на някой без да си запознат с вътрешна информация, с конкретни ситуации и позициите на шефа и служителя при всяка една от тях, е глупаво и е гаранция за грешно взети решения.
Според мен, интервюиращи с липса на усет към хората е по-добре да не интервюират. Така ще се спестят и разочарования (от двете страни) и текучество.

# 17
Има хора дисциплинарно уволнени или пълни мързеливци. Не виждам нищо лошо да се търси контакт с бивш работодател. Това може да се избегне като се представи препоръка/референция. Много ми допада в това отношение “закодираните” препоръки, които се дават в Германия. Писани от специалисти и разчитани от специалисти, които уж звучат добре, но дават сигнали за някои страни на работника.
Да не забравяме, че хората не си търсят работа само когато са останали без такава, а защото искат да сменят настоящата. При този случай в биографията или писмото към нея се пише, че се намирате в непрекъснато трудово правоотношение държите на дискретно разглеждане на кандидатурата и не давате съгласие за контакт с работодателя.

# 18
Дисциплинарното уволнение беше нещо страшно през соца. През 90-те имаше лавина от такива, само и само прохождащите работодатели да не платят обезщетение на съкратените работници. Дори законът го взе предвид и дисциплинарно уволнените получиха право на обезщетение от БТ.
Отделно пък, че ако става въпрос за дефицитни специалисти, нито дисциплинарното уволнение, нито дори лежането в затвора могат да стреснат бъдещия работодател.

# 19
  • София
Мисля, че повечето хора и добри специалисти си търсят работа, докато все още са на работа. Така че би било много некоректно да се търсят бивши работодатели.

Освен това, в много големи фирми и чуждестранни проекти е доста сложно да се намери мениджър Х, който е отговарял пряко и ежедневно за работник У.

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 14:24 от Rockstar

# 20
За мен са важни факторите работно време - да не е повече от 8 часа, да е на смени, по възможност да не почивам събота и неделя, т.е. да е на график. Да има осигурен транспорт. Да има ДЗО. Да не включва вдигане на тежести. Осигуряване на реални суми, това трябваше първо да го напиша. Да са нормални условията на труд, без студ, жега, шум. И прилична заплата.

# 21
Екипът и прекият ти мениджър - те са ти най-важни. От скоро добавям за себе си и нови въпроси - колко време им е отнело, за да имплементират дадена система, кога за последно са актуализирали някакъв важен за мен процес. Как вземат решения в компанията? Оказа се, че не по-малко важни въпроси са и тези. Започнах работа на място, което уж има всичко като процеси (защото се фокусирах дали ги имат) и изведнъж се оказа, че те са изключително стари и създават повече проблеми, отколкото ползи. Да ви кажа, това, че има много дългогодишни служители също е много негативен сигнал - при мен се оказаха хора в комфортната си зона, бавни и мързеливи. Новите идват и си тръгват, не издържат на застоя и враждебността от новите. Лошото е, че дори с най-добрите въпроси, пак могат да ви излъжат в интервюто, ако искат. Мен ме излъгаха на няколко и няколко месеца по-късно вече ще търся нова работа. Проучете ги, вижте мненията в интернет. Бгработодател макар и негативен, за мен винаги се е оказвал верен, дори когато коментарите са били от 2017.

# 22
Търси работата, която ще те прави щастлив. Надявам се да знаеш коя е.

# 23
  • Somewhere far away
На интервютата доста се лъже - факт. тъпото е че трябва да останеш поне около месец за да видиш реално какви са нещата и за да усетиш атмосферата. като усетиш че нещата не са ок, вече са замесени намусени шефове заяждания, омраза и  обиди.

# 24
  • Ю Ес ъф Ей
Здравейте,

Понеже в момента съм в процес на търсене на ново работно място, въпроса ми е главно към хора, които имат познания и дори работят в тази насока.
За какво да гледаме при провеждане на работно интервю, от страна на работната обстановка, какво да избягваме и какво да приемем като положителна точка.
Тук имам в предвид поведение на шеф, колеги, перспективи на предлаганата позиция, заплащане и тн.
От страна на компанията също. Вид дружество, мащаб на опериране, родна или чуждестранна фирма.
Имам нужда от съвет, въпреки, че вече имам добър опит.

Благодаря Ви.

Едно от нещата, които аз винаги гледам при интервю е как изглеждат хората в офиса - говорят ли си един с друг, смеят ли се, усмихват ли се или всеки е навел глава над бюрото и гледа като темерут.

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 04:54 от Татко Непохватко

# 25
Една приятелка отишла на интервю, на което шефът (на малък семеен бизнес) започнал с дръзки хвалби за собствената си фирма - колко били добре всички и как им стигали заплатите, никой от нищо не се оплаквал, построили били комунизма.
Като се огледала обаче и регистрирала кой с какви дрехи се е облякъл и коя жена с каква чанта и обувки е дошла на работа, всичко й станало ясно.

# 26
  • София
С процесите направо ми иде да крещя!
Тъй като работя в търговската сфера, като вземаме и поръчки и търсим стоки по складовете, осъзнавам че при нас процесът е на ниво началото на миналия век.
Била съм на работа за по месец, където обещават, че имат по-бързо система и отработени процеси, но след това пак потъваме в бюрокрация и трагедия.

Може да изглежда много повърхностно, но чантите на жените на раб.място говорят много!

# 27
В смисъл? Една чанта, всички чанти? Каква е логиката?

# 28
В смисъл? Една чанта, всички чанти? Каква е логиката?

Демек, нямат скъпи чанти, значи плащат малко. То сигурно е вярно до някаква степен, но аз съм имала колежки, които ходеха на работа да си разкарват дрешките и чантите, и заплатата често се даваше за една чанта.

# 29
Малко е коварно това нещо, но е показател ако не за заплатите, то поне за как да се изразя … общата култура и нагласа във фирмата. Действително има жени, които имат скъпи чанти, дрехи, обувки, но са купени от съпруг/партньор или пък наистина си дават всички пари за това.
При нас например повечето хора са толкова лежерно облечени, че чак ме дразнят - с едни развлечени блузи, изсулени дънки, лятото по някакви рокли все едно домашни, без прически, една преди години ходеше с домашни чехли и шляпа с тях из бюрата. Единици са така по-поддържаните, та не се чувстваш еднорог. В предишната ми фирма пък мъжете бяха с риза и панталон или риза и дънки и повечето жени бяха много добре облечени. Заплащането и в двете фирми е идентично, просто средата е по-формална.
Тези показатели говорят сякаш повече за средата и човека отколкото за заплащането.

Ще допълня, че това е важно и в друг аспект: лично аз в началото се чувствах малко като не на мястото си да съм добре облечена, гримирана, с маникюр, парфюм, дълго палто и шал някъде, където хората идват с шушляково яке и плетен пуловер на валчета. С времето свикнах, дори някои колежки някак вдигнаха малко летвата. Обратното също няма да е приятно. Та и в този смисъл трябва да пасваш на колектива.

Общи условия

Активация на акаунт