Новите финанси 2026

• 1 935
  • 57
  •   1
Отговори
Здравейте на всички!  Вече сме към краят на годината и всички забравихме какво се случва, вече има празници и всичко забравяме, ама от януари еврото ще е при нас заплатата ще е 600 евро във София. Квартирите ще бъдат сигурно около 500 евро, храната ще бъде скъпа тока и всичко, яжте сега за нова година понеже след нова година няма да ядете месо и хляб, понеже няма да има пари въпроса ми е следният, какъв беше смисъла от този протест? Да се махне Пеевски и Борисов, добре. И сега какво те се махнаха и вече няма протести. Даже вече си приемаме това което ни се казва. Защо не се направи един страхотен протест за заплатите, да променят заплатите вместо да са 600 евро, нека бъдат 1200 евро за да можем да живеем нормално, или пък друго ще кажа, защо ми се струва че всичко това беше просто една игра на депутатите какво мислите. Всичко е за техните блага не искам мнения но да можете да си кажете мненията но най вече ми се иска да има промяна. Защото в момента имаме какво да се яде ама следващата година няма да имаме нищо ще се яде дръжки знам че има хора които може да не ги интересува за тези неща понеже някой може би имат добри и хубави специалности ами онези които се опитват да постигнат мечтите си и се борят учат и така нататък те къде ще стигнат и не ми казвайте сега за точките и така нататък по важното е това което казвам защото другата година 2026 не знам въобще каква работа ще работим но знам че няма да ядем няма да имаме интернет и така нататък или трябва да се обединим и да направим така че да бъдем нормални хора или не знам но всичко това е за вас всички нашите постъпки които правим са за нас на тъпите депутати не им пука за никой за вас нито за мен

# 1
Въздух пое ли си докато го писа, че това е баси дългата словесна диария без запетаи и точки?

# 2
Не ги мисли депутатите, гледай ти да си повишиш квалификацията, грамотността, оттам и да повишиш вариантите си за работа и добър живот.
Със заплата от 600 евро няма да гледаш квартирите от 500, а нещо по-достъпно - стая в споделен апартамент да речем.

# 3
  • София
А за повишаване на заплатите в частния сектор протестирахте ли или само  за ограничаване на заплатите в държавния?
Щото държавните ги спряха, това поискахте само...

# 4
  • Бургас
Не знам в каква реалност трябва да живее човек, за да смята 600 евро за „заплата“ при наличие на каквато и да е квалификация.
Това не е възнаграждение, това са джобни.
Дори хора с посредствени умения изкарват повече.
В Бургас, например, според мен, ако някой получава под 2 500 лв. чисто, за мен и тези пари са му бонус над реалната пазарна стойност.

п.п.: Държавните заплати не са спрени от увеличение.
Народното събрание прие удължителния закон на бюджета, който предвижда еднократна индексация с натрупаната инфлация към края на 2025 г. Мярката важи за всички служители, освен тези на минимална работна заплата, и влиза в сила от 1 януари 2026 г. Целта е компенсиране на инфлацията, а не трайно повишение.

Последна редакция: пт, 26 дек 2025, 14:55 от юрист

# 5
Ама 600 евро ще е минималната работна заплата, доколкото знам. Считано от 1-ви януари, както всяка година.

# 6
Ама 600 евро ще е минималната работна заплата, доколкото знам. Считано от 1-ви януари, както всяка година.

Не съм съгласен с това, защото хората работят по 8 или по 12 часа, а няма да им стига за нищо, тази заплатата, понеже влизаме в евро нека поне дават нормални заплати с които ще могат да живеят нормално примерно като Германия или Испания

# 7
  • Бургас
Увеличаването на минималната заплата? Абсолютно безсмислено. То просто стимулира мързеливците, неграмотните и тези, които нямат грам амбиция да се усъвършенстват.

Истински амбициозните и трудолюбиви
хора, вече се стремят към квалификация и по-високи доходи, а не чакат държавата да им подхвърли минималното.

# 8
  • София
Заплатата зависи от естеството на работата, от квалификацията на работещия и от уговорката му с работодателя. За да работи някой на минимална, обичайно или става дума за нискоквалифицирана дейност, или за получаване на реалното заплащане "под масата".
В много страни дори няма такова нещо като минимална заплата, която да е гарантирана. И е вярно, че стимулира не точно подходящите прослойки.
Заплатата не става тепърва 600 евро и наемите не стават 500 евро. Те са си толкова и сега, но бяха в левова равностойност.
Който е работил досега за 600 евро, ще работи за 600 евро. Който е работил за 5000 евро, пак ще работи за 5000 евро. Заплащане не се повишава със стачки, а с работа и с повишаване на личния капацитет.

# 9
Увеличаването на минималната заплата? Абсолютно безсмислено. То просто стимулира мързеливците, неграмотните и тези, които нямат грам амбиция да се усъвършенстват.

хора, вече се стремят към квалификация и по-високи доходи, а не чакат държавата да им подхвърли минималното.

И как може някой да се образова ако няма възможност има хора които искат да станат нещо и да бъдат квалифицирани ама като нямат финанси как ще станат тези неща има курсове те се плащат и още много други неща и не мисля че това да се вдигнат минималните заплати е нещо лошо и защо мислите че тези хора са мързеливи доколкото разбирам не са защото работят по 8 или 12 часа тъй че не са всеки има мечти съгласен съм че има хора които стоят на едно място и нямат прогрес но има хора които искат ама не могат не че не искат а защото нямат възможността да станат нещо понеже и други хора ще видят отговора ми ще кажа и друго че с тези заплати и бизнесмените губят като няма пари няма покупки продажби и като няма продажби губят пари така че новите финанси обикновено засягат всичко според мен в Германия и Испания заплатите са нормални дори и за тези които са уж мързеливи които работят по 8 или 12 часа взимат по 1000 или 2000 евро така трябва да е и в България не за друго а защото ще сме в евро

# 10
  • Бургас
Извинявайте, но, да оправдаваме мързела с липса на пари е просто жалко. Има безплатни курсове, ресурси и възможности за всеки, който иска да се развива........останалите просто търсят оправдания.

Вдигането на минималната заплата няма да направи никого амбициозен, а само ще задържи посредствеността. Да, много хора работят по 8–12 часа и пак не се усъвършенстват, защото нямат желание. Истинските постижения идват от усилия, не от държавни подаяния.

# 11
  • София
Средното образование у нас е безплатно. Висшето предлага опции за държавна поръчка. Има студентски заеми. Има достъпни курсове. Има стажове, които дори се плащат на стажанта. Има различни възможности човек да работи и да учи дистанционно. Или да се поработи няколко години и да се пести за преквалифициране. Курсове за преквалификация има към бюрата по труда, вкл. безплатни. И не в задължително само с високо образование да се пробие. Има професии, при които се ценят уменията и това, което човек върши с ръцете си, стига да се старае да става все по-добър. Единствено желание е нужно.

# 12
Късмет в Испания да живееш с минимална заплата в Барселона.

Сравненията с Германия няма да ги коментирам, производителността на България и Германия не може да се сравнява. Също така, Германия никога не е вдигала рязко минималната заплата, предоставя голяма подкрепа на малки и средни бизнеси, отделно вдигането на минималната заплата е консенсус между всички замесени страни, а не еднолично решения на държавата.

За обучения има много варианти, пример са напълно безплатните ваучери на АЗ, където има и езици, и различни компетенции. Университетите пък предлагат много напълно безплатни специалности, защото няма желаещи/няма достатъчно кадри.

Но, преди всичко е и вътрешната настройка. Ако си амбициозен човек, дори да работиш като продавач - пак можеш да постигнеш много. Готвачи, майстори и много други професии са все такива, при които кетапът е хубаво нещо, но опитът и уменията, които можеш да си “откраднеш” напълно безплатно са в пъти по-важни.

# 13
  • Далечният изток
Интересно как на 31.12. ще имаш ядене и изведнъж на 01.01. вече няма да имаш какво да ядеш и няма да можеш да си плащаш интернета?! Как става това?

И като толкова ти харесва как са нещата в Германия и в Испания, защо не се насочиш натам?
Тук не ти харесва - ами имаш свобода, границите са отворени...

# 14
  • Бургас
Тя, цялата тази тема е шедьовър на хаотичната мисъл! Протести, еврото, заплати, апокалиптични прогнози за храна и интернет..... всичко в едно без грам логика.

Човече, първо научи се да мислиш последователно, преди да пишеш ‘финансови прогнози’. Това, товето не е анализ, а един дълъг поток от страхове и измислици, които никой сериозен човек не би взел на сериозно.

Ако искаш дискусия, остави паниката и нека фактите да говорят сами.

Общи условия

Активация на акаунт