Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 18 689
  • 683
  •   5
Отговори
# 285
Sanaka, моето мнение е, че трудният изпит е в полза на макс 20% от децата на национално ниво (реферирам към една известна фраза на Теодосий Теодосиев).

НВО в сегашния си вид е опит да сравним ябълки с боб чорба.
А и свирепата конкуренция е основно в София.
Не е така. От полза е за всички - и за най-силните, и за по-слабите. При по-труден изпит техническите грешки, грешките, които не се дължат на незнание, а на стрес, разсейване и т.н. не оказват особено влияние, при лесен изпит са фатални. И няма нужда да трепериш за някой объркан минус или за 5+3=9. Получаа се по-добро разпределение между децата и половин-едно точка не са фатални. В никой диапазон. Няма никакво значение дали ще влезеш в желаната паралелка с 95 или с 85 точки. И не говорим за някаква олимпийска трудност. Преди 2019 изпитите бяха балансирани. През 2018 в СМГ се влизаше с 85т. по мат и приличен бел, съответно бел изобщо не беше решаващ за приема в СМГ. Това само като пример, да не се хванете точно за СМГ.

Sanaka, с труден изпит рискуваме не малко деца изобщо да не се справят.
Тезата ми е, че трудният изпит трябва да е отделен от проверка на знанията. Всички деца мерим на знания, за да имаме критерий за нивото на усвояване на материала. Отделно децата кандидатстват за определени  училища. И не мерим децата с аспирации за химия и биология или история с изпити по БЕЛ и Мат.

# 286
  • София
Ами не се кандидатства за определени училища, а за всички училища. И вариант изобщо да не се справят децата просто не съществува, защото и с 0т. можеш да кандидатстваш. Колкото са се справяли през 2018-та и преди това, толкова ще се справят и сега, ако изпитите са със същата сложност. И тогава нямаше дете, останало без училище. Всяко се класира там, за където са му възможностите. Но при по-лесен изпит, вероятността да не успееш да се класираш там, за където са ти възможностите, е по-голяма.
А иначе Вълчев искаше да мери децата и с химия,  с биология,  и с география..., ама вие - не, та не. Joy

# 287
Ами не се кандидатства за определени училища, а за всички училища. И вариант изобщо да не се справят децата просто не съществува, защото и с 0т. можеш да кандидатстваш. Колкото са се справяли през 2018-та и преди това, толкова ще се справят и сега, ако изпитите са със същата сложност. И тогава нямаше дете, останало без училище. Всяко се класира там, за където са му възможностите. Но при по-лесен изпит, вероятността да не успееш да се класираш там, за където са ти възможностите, е по-голяма.
А иначе Вълчев искаше да мери децата и с химия,  с биология,  и с география..., ама вие - не, та не. Joy

Оценявам иронията, но едва ли диаграмата за валежите в Индия може да се нарече пресяване Simple Smile)) о, и размножителния цикъл на пъстървите по месеци Simple Smile

# 288
  • София
Е, последното беше шега, разбира се.

# 289
Е, последното беше шега, разбира се.

Така беше прието Simple Smile

# 290
Не мога да разбера ограничението в Наредба 10 за балообразуването при избор и с решение на съответното училище. Може да вземат оценки от олимпиади и МОН-ски състезания, но само ако не се провежда НВО за тях. Няма ли да е значително по-лесно последното просто да отпадне и така НВО-тата да олекнат значително? Изобщо, каква е била целта на ограничението ?

# 291
  • София
С реформата от 2016 /новия тогава ЗПУО и издадените въз основа на него наредби/ идеята беше навсякъде да се кандидатства само и единствено с НВО, и без каквито и да е други изпити. НПМГ, което дотогава имаше свои изпити за всички паралелки, организира голям протест срещу това решение /"Не пипай моята гимназия"/, поради което приеха компромисен вариант за включване на допълнителни изпити/олимпиади в балообразуването, но без мат и бел.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 23:02 от sanaka

# 292
Чудила съм се защо само НПМГ?
И в светлината на една от последните инициативи на МОН за участие на повече деца в олимпиадите, се чудех с какво точно ги стимулират (освен нелепия опит за PR по темата).

# 293
  • София
Така или иначе, интегрираният ви изпит явно отпада, обаче "незадължителните" указания на Вълчев по план-према - не. Училищата са притискани от РУО-тата да ги спазват и предложенията им не се приемат, ако не отговарят на тях. Това чувам вече от няколко места.

# 294
  • София
Sanaka, споделям мнението ти за трудния изпит. Трудният изпит е труден за всички, но дава едно нормално разпределение на резултатите в последствие.
Нашата класна, която е учител по математика, също е на мнение, че отпадането на интегралния изпит не е от полза за децата. Като се замисля, задачи за движение и мащаб  почти винаги е имало на НВО и вероятно пак ще има. Просто в новия формат този тип задачи бяха “причислени” към задачи от физиката и задачи от географията, но те са си задачи за изчисление. Според мен такъв тип задачи ще има на НВО-то, но няма да ги водят “интегрални”.

# 295
  • Където морето целува небето...
И аз съм от искащите труден изпит. А някой разбра ли дали математическите задачи, които ще заместят тези от науките, ще бъдат с отворен отговор и това ли значи, че форматът остава същия?
Дано поне това оставят.
"Форматът на изпита и времетраенето остават същите като в предложения за тази година модел.", което аз разбирам 24 задачи, от които 6 със свободен отговор и 90 минути за 1 модул.

# 296
Така или иначе, интегрираният ви изпит явно отпада, обаче "незадължителните" указания на Вълчев по план-према - не. Училищата са притискани от РУО-тата да ги спазват и предложенията им не се приемат, ако не отговарят на тях. Това чувам вече от няколко места.
И не само това. Носят се слухове, че ще има едносменни училища с нулев прием в 8. клас по решение на РУО.

# 297
  • пловдив
Здравейте.
 Детето ми е 7 клас и се интересувам - кога бихме могли ориентировъчно да планираме отпуск спрямо датите за НВО тази година и посочените такива за записване.
Благодаря предварително.

# 298
Моето дете снощи много се зарадва за отпадането на интегралните/ интегрирани (знае ли човек как е точно), което е абсурдно, защото тя точно тях решава без проблем. Естествено това ми показва колко се влияе от околното мнение. Аз също предпочитам по-трудно задачи, защото това ще разслои повече децата и всяко ще има повече възможности да се добере до желаното училище. Иначе сутринта слушах в движение Вълчев, доколкото разбрах задачите ще бъдат заменени със задачи за движение, работа и пр.
Тук вече има проблем.

# 299
  • София
Здравейте.
 Детето ми е 7 клас и се интересувам - кога бихме могли ориентировъчно да планираме отпуск спрямо датите за НВО тази година и посочените такива за записване.
Благодаря предварително.

Записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап на класиране: 15–17 юли 2026 г.

Подаване на документи за участие в държавния план-прием 08–10 юли 2026 г. Може да ги подадете и от мястото, където сте на почивка, но си носете със себе си входящия номер за вход в системата, лаптоп и списък на паралелките, които ще редите, с номерата им.

Всички дати свързани с различните етапи на класиране ги има в:
З А П О В Е Д
РД 09 -2070 /2 6.0 8.2025 г.
Министър на образованието и науката

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 10:13 от Magenta2022

Общи условия

Активация на акаунт