Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 15 725
  • 582
  •   6
Отговори
# 540
  • София
- Задължително се подава заявление за участие във второ класиране в училището, в което си приет на първо класиране, инае губиш мястото и отпадаш от класирането.

Заявлението на място ли се подава?
Да, на място. Това е добър начин да отпаднат състезателите за спорта от други области или поне голяма част от тях.

Да. Причината е да отпаднат тези от Бургас, които участват в класирането в София за снимка във фейса.[например]

Това го чух миналата година и още не мога да го проумея.

Да кажем съм от Лясковец. Детето изкарва 2*100. Пиша първо желание СМГ (за снимка) и второ Мат+АЕ в търновската ПМГ.
Не рискувам ли всички приети Мат+АЕ да се запишат на първо класиране и заради едната суета детето да изгори от най-желаното си място?
Не, не рискуваш. Първо и второ класиране са по области - можеш да се запишеш в едната област и да участваш на второ класиране в другата/ите. Обаче, ако от Бургас трябва да ходиш до София за едната снимка, може и да се откажеш.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 18:37 от sanaka

# 541
  • пустинята Гоби
За каква снимка иде реч, ако детето реално запише друго училище? На кой му пука колко точки е изкарало, ако балът му стига да някакво училище, а в крайна сметка запише в друго? Нещо не разбирам целите на снимката, не може ли маминка да му благодари официално във фейсбука и да го поздрави за грандиозния успех, защо трява да намесва някакви училища, в които няма да учи?

# 542
Ха, това не го знаех. Благодаря, Санака Simple Smile

# 543
  • София
За каква снимка иде реч, ако детето реално запише друго училище? На кой му пука колко точки е изкарало, ако балът му стига да някакво училище, а в крайна сметка запише в друго? Нещо не разбирам целите на снимката, не може ли маминка да му благодари официално във фейсбука и да го поздрави за грандиозния успех, защо трява да намесва някакви училища, в които няма да учи?
Ами то може и без изобщо да кандидатства да се види, че би могъл да влезе в Х училище, но явно на някои хора им е важно да се похвалят - с точки и с прием. Затова и заявление за второ класиране не може да се подаде онлайн.

# 544
  • shumen
На някои им е важно да се похвалят колко точки има и къде е прието детето явно.
Моя сега ми заяви,че иска освен История и Испански в тяхното училище да пише и Хореография.

# 545
Има ли случаи на кандидатстване "за снимката" или е просто теоретично възможно?
Скрит текст:
За "едната снимка", но и заради самото преживяване сме пътували по няколкостотин км, но не е било свързано с кандидатстване, разбира се.

# 546
  • София
Има ли случаи на кандидатстване "за снимката" или е просто теоретично възможно?
Скрит текст:
За "едната снимка", но и заради самото преживяване сме пътували по няколкостотин км, но не е било свързано с кандидатстване, разбира се.
"За снимката" е образно казано, но хич не са редки случаите на кандидатстване в друга област, без реално намерение детето да учи там. Свободниге места за второ класиране трябва да дойдат от някъде и това е най-честата хипотеза, според мен. Просто е много лесно през системата и доста хора се изкушават, къде за спорта, къде за да пробват системата първо в  друга област, в която нямат интерес.

# 547
Доста са спортистите. И си личи. На второ кладиране също влизат хора в най-желанитя. Значи някой е освободил

# 548
Може ли да са такива, които са предпочели частно училище? Голяма въртележка е при вас...
Преди 2 г. баткото като се записваше, имаше хора, които искаха да чакат 2-ро класиране за същото у-ще, в което са приети, но за друга паралелка, по-желана. Отговорът беше - забравете, шанс почти нула. Та и аз планирам само първо класиране. Какъвто му е късметът, такъв.

# 549
Аз мислех, че е от деца, които избират частните училища.
Или поне познавам хора, които до последно се чудят частно или държавно и избират частното.

# 550
  • shumen
И аз мисля,че са от деца,които избират частните училища.Аз нямам тази възможност и ще учи в държавно.
Детелина,и аз планирам само първо класиране.Какъвто му е късметът.
Аз сега говорих с моя на дълго и на широко.Ходи на частни уроци по МАТ и на последното контролно по МАТ на геометрията изкара 4.Днес господина му е казал,че може и 5 да изкара,но много бърза и недочита условията и от там бърка задачите.На едната задача му е дал една точка,защото е решил вярно,но на чертежа не е пренесъл данните.Все говоря да не бърза и да чете условията,но кои ли ме чува.
За сега се очертава само по География с 4 за срока,но тя от 5 клас го мъчи.
Сега ми каза,че Вторник по БЕЛ ще правят контролно на глаголи и оценката ще е за втория срок.
И да питам някои тук запознат ли е дали трябва да присъства в училище,ако е освободен от физическо,че Четвъртък им е 1 час,а Понеделник последен?

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 21:46 от danaeka

# 551
  • София
От деца, избиращи частно училище също се освобождават места, както и от заминаващи за чужбина, незаписващи се поради грешна подредба на желания. Но с изключение на АК и ПЧМГ, останалите ЧУ са по-често резервен вариант на ДУ.

ПП Нищо  не се губи от второ класиране. Трето и четвърто са рисковани.

# 552
  • София
Също така някои деца избират училище към МК. Там класиранията излизат като че ли малко след първо класиране или поне на някои училища.

# 553
  • София
Да, това също.

# 554
Нещо не разбирам - как класирането ще е по области? Ние сме от Пловдив. Ще кандидатстваме в Пловдив, но искаме да включим едно училище в Стара Загора примерно. Нали в едно заявление редим паралелките? Например първо желание - пловдивска паралелка, второ желание старозагорска паралелка, а не две заявления за различните области?

Общи условия

Активация на акаунт