Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 15 828
  • 585
  •   6
Отговори
# 555
  • София
Нещо не разбирам - как класирането ще е по области? Ние сме от Пловдив. Ще кандидатстваме в Пловдив, но искаме да включим едно училище в Стара Загора примерно. Нали в едно заявление редим паралелките? Например първо желание - пловдивска паралелка, второ желание старозагорска паралелка, а не две заявления за различните области?
Ще подадете две отделни заявления - по едно за всяка област.

# 556
  • у дома

И да питам някои тук запознат ли е дали трябва да присъства в училище,ако е освободен от физическо,че Четвъртък им е 1 час,а Понеделник последен?
При нас освободените деца се задължават да присъстват,просто не играят.

# 557
  • shumen
Svetlaem благодаря.Казах му днес да пита госпожата по Физическо,че поне Четвъртък да не става толкова рано,че им е 1 час.

# 558
В нашия клас има две деца, които са освободени от физическо, но по време на часовете трябва да са в училище.

# 559
  • До морето
Момичета, къде бяха датите и сроковете за 1во и 2ро класиране? Дъщеря ми ще е на състезание в чужбина по това време и от сега я мисля как ще бъда и при двамата едновременно.

# 560
  • София
https://www.mon.bg/nfs/2025/08/zap2070-grafik-priem_26082025.pdf
Това е заповедта за организацията по кандидатстването с дати и срокове. Може би е хубаво да я сложим в 1ви пост на следващите теми. Поне с предишните деца така е било, че като наближи периода често има такива запитвания.
Поизпуснах ви напоследък,  но изчетох всичко. Здраве на всички,  които имат нужда и леко приключване на срока. Валят и при нас оценки.

# 561
  • София
Аз съм затънала в работа, то не беше евро, то не са сертификационни одити, то не са сделки... разказва ми се играта и нито имам време да чета, нито да пиша, че и набора съвсем рамково го знам какво прави. Събудих се от корпоративен стрес по нощите и ви четох. Доядя ме, че доста родители тръпнат в неизвестност за план-приема и изобщо от цялата каша тази година... Високите нива на кортизол при мен избиват в развитие на иновативни умения Joy, та се сетих, че училищата са длъжни да съгласуват с обществените съвети план-приема за следващата година. Разгледах рендъм няколко и от такива четива (където ги има публикувани де, че то е суупер тайна това ) става видимо какво да се очаква. Съвсем отгоре-отгоре за няколко призовлни проекта на план-прием в съгласуване с обществените съвети.  При конкретен интерес, можете да си ровите по сайтовете на училищата. Не знам доколко е задължително протоколите да са публично достъпни, но май е точно така. От МК чакаме утвърден план-прием в началото на март, което значи, че в първите дни на февруари ще се види проект.
Скрит текст:
-   18 СУ: Директорката е запознала съвета с „новата политика, изисквания и приоритети към чуждоезиковото обучение“. Никъде не пише „пожелателни указания“. Същите изисквания водят до „въвеждане и обсъждане на професионалните паралелки в СУ“. Няма публикуван самия план; https://18sou.net/wp-content/uploads/2025/12/%D0%9F%D1%80%D0%BE% … %D0%BB_000097.pdf
-   138 СУ: появява се професионална паралелка „Разработка на софтуер с разширено изучаване на корейски; https://drive.google.com/file/d/12pu_i-_cabf04liiEZ7dIdDYIcQxjuZC/view
-   35 СУ: май са объркали годините в референцията за прием  в 8 клас, но май има нова паралелка Математика с интензивен немски, както и още една Природни науки с френски; https://35sou.bg/wp-content/uploads/2011/07/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D … .2025-%D0%B3..pdf
-   И една езикова, в която по указанията има разкавателни на чужд език. За останалите езикови не намерих протоколи. ФЕГ, избива рибата по изгъзици и иновативност:  Приключението френски, латински и разни биологии явно е оревоар, защото почти единодушно са приети 8 паралелки: 3 фр+исп, 2 фр+англ, 2 фр+немски и 1 барабани и съспенс.. френски и китайски език; https://www.feg.bg/wp-content/uploads/2026/01/Protokol-1-2026.pdf

# 562
  • София
В 18то сигурно ще отпадне ИИУЧ за паралелките с профил Мат и профил Природни науки. Така предполагам. Ще минат на разширено. Ако направят и там някоя професионална паралелка, ще е страшна глупост.

# 563
  • shumen
Май наистина е добре да я сложим в първи пост заповедта в следваща тема.
Магента,как е набора?Оздравя ли?
Моя спря да кашля,но ръката го мъчи.Мажем,връзваме и не минава.Снощи чак рева от болка.

# 564
  • София
Доколкото знам, ФЕГ имат чудесен учител по латински, така че решението да махнат тази паралелка е странно. А паралелката френски с втори китайски направо цепи мрака.

# 565
  • София
Дани, благодаря, че питаш. Добре е вече младежът - мъчи сам началото на геометрията.
По български му прати учителката класното да го направи и да и го върне. Има само една грешка без да си е помагал.
И му остава да пише доста тълкувания на цитати, а хич не обича, ама няма как, щото учителката ги проверява.
Много са свестни при нас учителите по Бел и по Мат - голям късмет.

# 566
С петица е за срока по математика моята госпожица. Даде и шанс госпожата, но явно това е реалното ниво. Някакъв вирус с хрема, гърло и яко кихане ни покосява един по един вкъщи и сме като болнично отделение.
Може ли мнение за 121-во и 18-то училище?
Седнахме да говорим, какво точно желае да учи. Към правото уж се насочва(докога не се знае). Та предполагам трябва да проуча училищата с паралелка бълг. език и история?

# 567
Нашите днес не са на училище, от вчера е ужасна поледица, та вчера след обяд се сетиха да спрат учениците са ден. Честно ви казвам, вчера не можах да спра с колата, излизайки от вкъщи, а карам 4×4. Опънах ръчната до почти перпендикуляр, накрая спрях в бордюра.

# 568
  • Където морето целува небето...
В нашата МГ още от тази учебна година 25-26 направиха рязката промяна с план приема и няма паралелка с ИИЧЕ. Имам си мои теории с какво ги "натиснаха" от РУО и тръпна в очакване дали ще успеят тази година да притиснат и другото училище, към което се е насочил моя. 

# 569
  • София
С петица е за срока по математика моята госпожица. Даде и шанс госпожата, но явно това е реалното ниво. Някакъв вирус с хрема, гърло и яко кихане ни покосява един по един вкъщи и сме като болнично отделение.
Може ли мнение за 121-во и 18-то училище?
Седнахме да говорим, какво точно желае да учи. Към правото уж се насочва(докога не се знае). Та предполагам трябва да проуча училищата с паралелка бълг. език и история?

Ели, може и профил "Чужди езици"  и в 10 клас да избере като 3ти и 4ти профили БЕЛ и История. Иначе миналата година в София "Хуманитарен профил" имаше в 22ро и 127мо, сигурно и  в други. В 18то такъв профил беше само паралелката с арабски език.

Общи условия

Активация на акаунт