Къде в Бургас? -Тема 65

• 2 932
  • 92
  •   1
Отговори
# 30
Аз и търговците ги разбирам, които отказват стотинки да приемат. На повечето места касовият апарат е тип чекмедже, нали се сещате, че няма къде в момента да съхраняват и двете валути, все пак няма как един апарт с две чекмеджета, съответно като дойде някой да си изсипе "бурканбанк" няма къде да го сложат това количество, а и ако връщат само в евро не могат и да го изхарчат. Навсякъде пише, че в момента банките обменят безплатно, ама що да ходим до банката, като можем да ходим да вдигаме скандали по магазините...
Не е добре измисленя цялата работа, банкоматите трябваше от по-рано да започнат да пускат евро според мен.
Вчера пътувах с ГТ, няма проблеми с валидирането с карта за ГТ.

# 31
Дано и междуселищните коригират, защото Сега по една и съща линия едното населено место е намалена цена да се закръглени, а другото е нагоре. За междинните спирки на съм проверявала.

# 32
Скандали по магазините,поне аз, не вдигам. Каквото ми върнат го вземам. Просто отбелязвам факта. А идеята е за месец да се извадят от обръщение левовете, като търговците ги върнат в банките. Мислите ли, че е по добре всеки да ходи до банката да обменя стотинките, които в малките магазини връщат за да се изчистят те самите... Нещо не ми се струва ок.

# 33
Просто трябва да свикнем да плащаме и с дребните центове, както е и в чужбина.

Вчера поръчах храна. Преди НГ всички цени в лева завършваха на нула. Сега цените на ястията в лева са коригирани с по няколко стотинки - едни нагоре, други надолу, за да завършват цените в евро на нула. Joy

# 34
  • Бургас
Представям си какво ще е от 5ти нататък по банките. Всичко е направено така, че да натовари обикновения човек и търговците. Тотото, което е представител на държавата, която трябва да поеме по-голямата тежест видиш ли не можело да приема лева вместо да е обратното. Очаквам просто всеки да си прави каквото иска и хората да са оставени да се спасяват поединично независимо какво се говори, независимо как трябва да е и какво разправят по телевизията.

# 35
Това и става. В автобуса нямаше драми, защото плащахме на кондуктор. Цените в евро са закръглени до 0, а лева са с в стотни с жълти стотинки. Лично мен ме устройва, нямам много по 1 и 2 и ще ги пласирам без напрежение.
Градския билет е 80 цента или лев 56 ст.
В магазин Анет в М.Рудник платих в лева, ресто пак в лева. Касата показва евро, касиерката чука на калкулатор колко е в лева. Точно спасение поединично. Цените са скочил средно с 12-25 ст. при мин.води, това забелязах.
Gen Z пълнят мола и са впечатляващо подготвени с еврото.
Допълвам : в Билла платих в евро, никакъв проблем. В магазина за ядки на тройката - лева и ресто в лева, малък обект, разбираемо. В СВА платих в лева, ресто в евро, супер адекватна касиерка.

Последна редакция: сб, 03 яну 2026, 16:44 от BillieCross

# 36
  • Бургас
Някой търсеше монетник Пазарувайте за минимум 50 €/ 97,79 лв. и купете монетник в dm магазин за 0,01 € / 0,02 лв. | dm България https://share.google/IvblQiQiBUbs5tzUe

# 37
  • Бургас
В Бургас има ли БНБ?

# 38
  • Бургас
Да,  на ул Александър Велики 8 имало някакво дружество за касови услуги към БНБ и можело там да се обменят левовете

# 39

Има. На ул. Александър Велики" 8 тук

# 40
  • Бургас
Аха,Трезора, ясно! Благодаря ви!

# 41

Ходих през декември - вземат стотинки и дават левове. Имаше такса, около 400 лв. ми смениха. Някой знае ли след 01.01. като дадем стотинки в левове ли ще ни ги сменят или в евро?

# 42
  • Бургас
В сайна им пише, че ще ти обменят за евро.

Някой по-горе писа, че банките обменят без такса. Някой ходил ли е да обменя? Ако дам банкноти и стотинки (бели и жълти) ще ги обменят ли?

Редактирам се. Вижте какво пише в новините на Нова.

# 43

Ходих през декември - вземат стотинки и дават левове без такса. Имаше такса, около 400 лв. ми смениха. Някой знае ли след 01.01. като дадем стотинки в левове ли ще ни ги сменят или в евро?

През декември няма как да ти дадат евро срещу левове и стотинки. Ако беше изчакала до януари, нямаше да платиш такса.

Закон за еврото

https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137244903

# 44
  • Бургас
Може тази информация да ви е полезна.
Спаред сайта на БНБ в офисите им ще обменят пари без такса и краен срок.
(Аз доколкото знам те още обменят и от старите пари, онези с многото нули.)
От къде знаете,че обменят и старите левове с многото нули? Сигурно ли е?

Общи условия

Активация на акаунт